Lounais-Häme Forssan seutu

Viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu jatkuu – Forssa, Tammela ja Somero mukana

Kokeilun kolmas kausi toteutetaan ajalla 1.8.2020–31.7.2021.
Viisivuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilu jatkuu Forssassa, Tammelassa ja Somerolla. Kuvituskuva. Kuva: Sara Mäki
Viisivuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilu jatkuu Forssassa, Tammelassa ja Somerolla. Kuvituskuva. Kuva: Sara Mäki

Viisivuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilu jatkuu ja valtionavustus nousee. Kokeilun kolmannelle kierrokselle mukaan haki yhteensä 28 kuntaa, jotka kaikki pääsevät mukaan kokeiluun. Tässä joukossa ovat mukana Forssa, Somero ja Tammela.

Kokeilun kolmas kausi toteutetaan ajalla 1.8.2020–31.7.2021.

Kunnat, jotka päättävät jättää maksut perimättä viisivuotiaiden varhaiskasvatuksesta 20 tunnin osalta, saavat valtiolta avustusta. Avustuksella kompensoidaan asiakasmaksutulojen vähenemistä. Kokeilun kolmannella kaudella valtion kunnille suuntaama rahoitusosuus nousee peräti 79,23 prosenttiin ja koko määräraha eli 6 miljoonaa euroa jaettiin nyt hakijakuntien kesken.

– Kasvatimme valtion maksamaa osuutta, jotta saimme maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun mukaan myös kuntia, joiden oma taloudellinen asema ei mahdollistaisi lisäpanostuksia lasten ja perheiden hyvinvointiin, opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoo.

Kokeilun aiemmilla kausilla valtionavustuksella korvattiin ensimmäisellä kaudella 20 prosenttia menetetyistä asiakasmaksutuloista ja toisella kokeilukaudella 40 prosenttia.

Opetusministeri Andersson on tyytyväinen, että kokeilu kiinnostaa kuntia.

– Varhaiskasvatukseen panostamalla kunta viestii lapsimyönteisyydestä ja varhaiskasvatuksen tärkeydestä. Tutkimusten mukaan laadukas varhaiskasvatus lisää tasa-arvoa ja sillä on monia positiivisia vaikutuksia lapsen kasvulle, kehitykselle ja myöhemmälle oppimiselle. Suomessa muita Pohjoismaita harvempi lapsi pääsee kuitenkin osallistumaan varhaiskasvatukseen. Osallistumisasteen kasvattaminen on yksi hallituksemme keskeinen tavoite, Andersson toteaa.

Lue myös: Syksyllä käynnistynyt maksuton varhaiskasvatuksen kokeilu viisivuotiaille on saanut positiivisen vastaanoton

Uusimmat

Näkoislehti

16.7.2020

Fingerpori

comic