Lounais-Häme Forssa

"Viiva loppuu tuohon vaan, töks!" Alati oppivaa ikonimaalari Pasi-Mikael Huovista ohjaa sisäinen palo

Ikonimaalari, opettaja Pasi-Mikael Huovinen maalaa, opettaa ja oppii koko ajan itsekin.
Pasi-Mikael Huovinen avaa mielellään ikonien kertomukset, sillä ikonien pyhät kuvat vaativat symboliikan tuntemista. Kumartavat sypressit kertovat, että ikoni kuvaa Pyhittäjä Irene Khrysobalantolaista rukoilemassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pasi-Mikael Huovinen avaa mielellään ikonien kertomukset, sillä ikonien pyhät kuvat vaativat symboliikan tuntemista. Kumartavat sypressit kertovat, että ikoni kuvaa Pyhittäjä Irene Khrysobalantolaista rukoilemassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan museon Aulagalleriassa on esillä kaksi ikonia, joiden aiheena on Petrovin jumalanäiti. Kuvat ovat yhtä aikaa hyvin samanlaiset mutta myös täysin erilaiset. Molemmat ovat ikonimaalari, opettaja Pasi-Mikael Huovisen tekemiä.

– Pienempi ja tummempisävyinen on ensimmäinen ikonini ja toinen on tuorein työni tältä vuodelta, hän kertoo.

 

Kun nuori Huovinen vuonna 1986 maalasi ensimmäistään, opettajana oli venäläisen koulukunnan taitaja.

Uusin työ on maalattu kreikkalaisen eli bysanttilaisen koulukunnan opettajan ohjein.

Venäläisen koulukunnan värit taittavat ruskeaan ja sävyt ovat sameammat. Maalauksen värikentät on pehmennetty. Bysanttilaisittain maalatussa ikonissa värirajat ovat voimakkaammat ja värialueiden muodot ovat geometrisempia.

– Siksi niitä ei voi oikeastaan vertailla, mutta kehittymiseni maalaajana ne kyllä paljastavat. Katso ensimmäisen ja tuoreimman viivojen eroa, katso häivytyksiä, katso jumalanäidin kättä, Huovinen opastaa.

Kaksi Petrovin jumalanäitiä. Ylimmän Pasi-Mikael Huovinen maalasi vuonna 1986, alimman tänä keväänä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kaksi Petrovin jumalanäitiä. Ylimmän Pasi-Mikael Huovinen maalasi vuonna 1986, alimman tänä keväänä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Yli 30 vuoden sinnikkään harjoittelun ja toistojen tehon näkee selvästi.

– Sen huomaa etenkin viivasta. Ensimmäisenä maalaamassani ikonin jumalanäidin hupussa viiva loppuu tuohon noin vaan töks! Tuoreimmassa se häipyy hienovaraisemmin ja herkemmin.

Ohjenuoranaan Huovinen on pitänyt bysanttilaisen ikonitaiteen opettajansa ikonimestari Konstantinos Ksenopouloksen keskeistä viestiä: Harjaannuksella ja vaivannäöllä pääsee tulokseen.

Aloitteleva ikonimaalari voi tehdä paljon kehityksensä hyväksi Ksenopouloksen ohjetta noudattamalla.

– Sinnikkyys auttaa aina, mutta on myös heitä, joiden ensimmäisistä vedoista näkee, että heillä on ikonimaalaukseen lahja, opettaja paljastaa.

 

Huovinen opettaa työkseen ikonien maalaamista opistoissa muun muassa Forssassa ja Hämeenlinnassa.

– Opettaminen on leipätyö, sillä ikonimaalarina työskentely ei Suomessa elätä. Opettaessa tosin opin itsekin, sillä ikonimaalausta opetetaan esimerkin ja mallityön kautta. Itse asiassa oppilaat opettavat myös minua, hän toteaa.

Forssassa on esillä nelisenkymmentä työtä uran eri vaiheista. Forssan-näyttelyä varten hän valmisti viisi työtä, kun normaalisti vuodessa valmistuu kaksi tai kolme.

– Maalaan yleensä kesäisin, jolloin opistojen opetus on tauolla. Jännitinkin vähän saanko näyttelyn työt valmiiksi.

 

Näyttelyn nimi Sammumaton liekki kertoo Huovisen suhtautumisesta ikonien maalaamiseen. Olennaisinta on sisäinen tuntemus ikonimaalauksen sääntöjen rinnalla.

Tilauksesta hän ei juuri ikoneja juuri maalaa, koska sisäisellä palolla on suuri merkitys. Sen palo ohjaa häntä oikeaan suuntaan.

– Minulle on tärkeää, että se sisäinen liekki läikähtää ikonia maalatessa. Valmiit ikonit löytävät joskus ostajansa näyttelyissä tai annan niitä eteenpäin.

Pasi-Mikael Huovinen on tavattavissa sunnuntaina 14. huhtikuuta kello 12–15 Aulagalleriassa.

Sammumaton liekki. Pasi-Mikael Huovisen ikoninäyttely 28.4. asti Forssan museon Aulagallerissa museon aukioloaikoina.

Uusimmat

Fingerpori

comic