Lounais-Häme

Viksbergiläiset haluavat säilyttää puistotiensä

Yhden Siurilankadun kerrostalon taloyhtiön hallituksessa esiin noussut idea Viksbergiä halkovan puistotien sulkemisesta ja muuttamisesta viheralueeksi sai alueen asukkailta tyrmäävän vastaanoton.

Viksbergin asukasyhdistyksen anonyymisti teettämään kyselyyn tuli 149 vastausta, joista 137:ssä vastustettiin ja vain 12:ssa puollettiin puistotien sulkemista. Tiistaina Vikspirtillä pidetyssä keskustelutilaisuudessa kuultiin runsaasti puheenvuoroja säilyttämisen puolesta, muttei ainuttakaan sulkemista puoltavaa.

 

Keskustelutilaisuuteen ei ollut saatu paikalle ainuttakaan Forssan kaupungin viranhaltijaa. Tapio Virtanen toki toimii nuoriso- ja liikuntapalvelupäällikkönä, mutta hän taisi olla enemmän äänessä kunnanvaltuutettuna.

OP-Kiinteistökeskuksen isännöitsijä Mari Moisander oli vastaamassa tuvantäyteisen yleisön kysymyksiin. Moisander kertoi olleensa yhteydessä kaupungin kaavoitusinsinööri Anne Seppälään.

-Seppälän mukaan kaupunki antaa sulkea puistotien, mutta aitoja talojen ympärille ei saa rakentaa, vaan kulkemista on rajattava kasvillisuudella, Moisander viestitti ja muistutti samalla kuulijoita, että lopullisen päätöksen asiassa tekevät taloyhtiöiden yhtiökokoukset.

Tapio Virtanen (vas.) huomautti, että yleiseksi kulkuväyläksi muodostuneen polunkin sulkeminen on hankalaa ja sulkemisen estämiseksi löytyy monenlaisia valituskeinoja.

-Ei ole niin simppeliä, että taloyhtiöt päättävät tästä, Virtanen totesi.

Manu Mäkinen (vas.) kysyi, oletetaanko kulkemisen loppuvan tonteilla, jos puistotie suljetaan.

 

Puistotien sulkemista on perusteltu muun muassa ilkivallalla. Yleisöstä huomautettiin, että ilkivalta ei lopu siihen, jos kulkuväylä suljetaan.

Esiin nousi myös huoli lapsiperheiden ja vanhusten turvallisuudesta. Sen koettiin heikkenevän, jos jalankulku siirretään vilkkaasti ja vauhdikkaasti liikennöidyn Siurilankadun varteen.

Ongelmana koetaan myös se, että puistotien kunnossapito on taloyhtiöiden vastuulla. Samoin mahdolliset korvaukset, jos joku esimerkiksi kaatuu ja loukkaa itsensä puistotiellä.

Yhdyskuntalautakunnan jäsen, kaupunginvaltuutettu Janne Vuorenmaa (sd.) kertoi, että kaupungin lunastettavaksi tulee joitakin yleisesti kuljettavia tontteja. Hän arveli, että tästäkin voisi sellainen muodostua.

Kaupunginhallituksessa vaikuttava Janne Nieminen (vas.) näki, että yhteneväisen mielipiteen löytyessä taloyhtiöiden kannattaa esittää ratkaisu, että kaupunki ottaa puistotien hallintaansa ja puistotien osalta tehtäisiin kaavamuutos. Nyt sitä ei ole kaavaan merkitty, vaan kyse on kaavan mukaan viheralueesta.

-Se olisi selkein ratkaisu ja säilyttäisi kulkukäytävän yleisessä käytössä. Jos nykyisiä taloyhtiöiden hallitusten jäseniä moinen päätös miellytä, hommatkaa hallituksiin sellaiset jäsenet, jotka vievät asiaa eteenpäin, Nieminen ohjeisti.

Kaupunginvaltuutettu Sirkka-Liisa Ilvonen (vas.) kertoi keskustelleensa asiasta kaupunginarkkitehti Sirkka Köykän kanssa.

-Köykkä ei nähnyt, että puistotietä lunastettaisiin kaupungille, mutta rasite siitä voisi siirtyä.

Ilvonen muistutti, että turvallisen ja monelle kohtaamispaikkanakin toimivan kulkuväylän sulkeminen olisi Viksbergille imagotappio ja sai kommentillaan yleisöltä aplodit.

Nieminen ja muutama muu näki, että asukasyhdistyksen kannattaisi järjestää vielä kokous, jossa on paikalla myös kaupungin viranhaltijoita. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/39018-45-vuotias-puistotie-tiensa-paassa-viksbergissa

 

Uusimmat

Fingerpori

comic