Lounais-Häme

Viksbergistä kajahtaa: Ensitahdit kunnianhimoiselle rakennusurakalle

Viksbergin kartanon talousrakennus saattaa olla Forssan vanhin rakennus. Ainakin se on yksi vanhimmista ja samalla ainoa jäljellä oleva kohde Viksbergin kartanosta.

Korkea ikä ei ole taannut arvostusta. Hylätty talo kärsi pahoja vaurioita viisi vuotta sitten tulipalossa, ja katon läpi satanut vesi on tehnyt vuosien mittaan lisätuhoja.

Juuri nyt on meneillään arvonpalautus. Keskiviikkona etelänpuoleiselta katolta purettiin pellit ja peltien alla olleet pärekattokerrokset.

 

Työt alkoivat aamuseitsemältä.

-Aivan kuin olisi tähtisädetikkuja poltettu, Hannu Rekunen kuvaili kipinöitä, joita sinkoili sahan osuessa naularykelmiin.

Rekonen oli mukana talkoolaisena yhdessä Heikki Tanskin kanssa. Mukana oli myös ammattilaisia: nostokoneen keskiviikoksi tuonut Kim Varalahti ja rakennustöihin palkattu Petri Seppälä.

Urakka oli kova, sillä nostokone oli käytössä vain keskiviikon. Kun nosturin kori laskeutui viimeisen kerran, kuu oli noussut taivaalle, ja etelänpuoleinen katto oli saatu lähes kokonaan purettua.

-Räystäille jäi pikkaisen tavaraa, mutta ne saadaan pois, kun saamme paikalle telineet, Seppälä vakuutti.

-Kovakuntoinen kaveri tuo Seppälä. Me ollaan Heikin kanssa vuoroteltu, mutta ammattimiehet eivät ole taukoilleet, Rekunen huokaisi.

 

Uuden katon rakentaminen jää alkuvuoteen.

-Varppeet voidaan lyödä vasta, kun tiedetään, millaiset kattopellit saamme, Seppälä kertoo.

Pohjoisen puolen katto jätetään toistaiseksi paikalleen, sillä varppeet ovat sen alla suojassa. Toisena syynä puolittaiseen katonkorjaukseen on rahoitus.

11 000 euron hankerahoituksesta 5 000 euroa saatiin Forssan kaupungilta, 6 000 ely-keskukselta.

-Pohjoisen puolelta saamme paikattua ehkä pahimmat reiät. Tärkeintä on nyt saada katto päälle, sen jälkeen sisätilat ovat turvassa lisävaurioilta. Toivottavasti saamme tulevina vuosina lisärahoitusta, jotta voimme jatkaa kunnostustöitä ensin katolla ja sitten sisätiloissa, puheenjohtaja Ilppo Aaltonen Wiksbergin kartanon viljelypalstat -yhdistyksestä kertoo.

Kattopinta-alaa on noin 300 neliötä, joten pelkällä tukirahalla ei mahdottomia tehdä.

-Kiitokset jo nyt UPM:lle ja Nerkoon Höyläämöllle, jotka lahjoittivat puutavaran, yhdistyksen rahastonhoitaja Suvi Nuutinen toteaa.

 

Yhdistystäkin on kiittäminen, sillä ilman sitä pala forssalaista historiaa odottaisi purkutuomiota.

Tavoitteena oli saada katto kuntoon jo tänä vuonna, mutta töiden aloitus viivästyi yllättävistä syistä. Ensin ei meinattu löytää palkollista rakennusmieheksi. Lopulta löydettiin Seppälä mutta tukityöllistettävät loistavat yhä poissaolollaan.

-Mikäli oikein ymmärsin, työllistettyjä on tulossa ensi vuoden puolella alakertaa tyhjentämään, Tanski muisteli.

Töitä riittää talkoolaisille ennen sitäkin. Jos joku haluaa erilaisen torstain, talousrakennuksen yläkerrassa olisi luvassa tänään lähestulkoon sisätöitä.

-Pohjoisen taivaan alla, Seppälä nauraa.

-Tarkoitus olisi tyhjentää yläkerran rojuja alakertaan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic