Lounais-Häme

Viljelijä kyttää poutaisia hetkiä

Markku Virtasen tiluksille Humppilan Huhtaalle on levitetty harsokangasta 1,6 hehtaarin alalle. Harson alla kasvaa perunoita lounaishämäläisten juhannuspöytiin.

-Kahtena viime vuonna peruna ei ehtinyt juhannukseksi. Sitä ennen onnistuimme kuutisen kertaa peräkkäin, Virtanen kertoo.

Tänä vuonna Virtanen pääsi perunanistutukseen 16. huhtikuuta. Kahden hehtaarin varhaisperuna-alasta on kylvetty nyt 1,8 hehtaaria.

-Sateet tekevät hieman kiusaa ja poutapäiviä tarvitaan. Loput varhaisperunat on tarkoitus kylvää ensi viikon alussa. Kesä- ja syysperunaa laitetaan hieman myöhemmin, Virtanen ennakoi.

Myös porkkanansiemenistä osa odottaa kasvun ihmettä maassa. Viljanviljelijöiden siemenet ovat sen sijaan yhä varastossa.

-Lannanlevitystä on tehty, mutta en ole kuullut, että kylvämään olisi päästy. Pellot ovat nyt todella märkiä sateiden vuoksi, mutta kevättuulet kuivattavat nopeasti, kasvinsuojelun asiantuntija Vesa Koivula ProAgria Etelä-Suomesta kertoo.

Koivulan mukaan kevät eteni etuajassa mutta sateiden ja viileiden säiden jälkeen ollaan normaaliaikataulussa: kylvöjen ruuhkahuippu alkaa Lounais-Hämeessä yleensä äitienpäivän tienoilla.

-Jos pellot pääsevät kuivumaan, parhailla pelloilla voidaan päästä kylvöhommiin jo viikon kuluttua.

Markku Virtanen arvioi aloittavansa viljojen kylvöt vasta toukokuun puolenvälissä.

-Suorakylvössä pellon pitää antaa kuivua tavanomaista kauemmin. Yleensä kevättyöt ovat meillä ohi 20:nteen toukokuuta mennessä.

-Mutta keväät ovat arvaamattomia. Jokaisen poutahetken kyttäämistähän tämä maanviljelijän kevät on, Virtanen kuvailee.

Kun Virtanen aloittelee viljojen kylvöä, varhaisperunat ovat jo pitkällä taimella.

Virtanen kertoo harson aikaistavan perunasatoa parilla viikolla. Lisätehoa saadaan muovilla.

-Harso ja muovi yhdessä tekevät hautovan pienilmaston maanrajaan. Mutta tarkkana on oltava. Muovi pitää ottaa pois heti, kun peruna tulee taimelle. Muuten tulee liian tukalat oltavat.

Virtanen arvioi, että ensimmäiset perunantaimet nousevat pintaan viikon kuluttua. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti