Lounais-Häme

Viljelijän henkistä kanttia koetellaan

Maatalousyrittäjien tulotaso on pohjalukemissa. Toinen pariskunnasta on saattanut lähteä tilan ulkopuolelle töihin, jotta laskut saadaan maksettua. Toinen on jäänyt tekemään kahden ihmisen työt.

On selvää, että henkinen jaksaminen on silloin koetuksella. Jos ratkaisu on purra hammasta yhteen ja puurtaa entistä kovemmin, voi lopputulos olla tuhoisa.

-Maatalousväestö on tottunut tekemään työt yksin. Lomittajaan ei osata luottaa, ja vähäinenkin lomaoikeus menee töitä tehdessä. Työyhteisöä ei ole, eikä välttämättä ketään, kelle mieltä purkaisi, MTK Lounais-Hämeen johtokunnan jäsen, jokioislainen maitotilallinen Simo Horkka kuvailee.

Tuottajayhdistys on pohtinut ruohonjuuritason ratkaisua ongelmaan.

-Itse olen peräänkuuluttanut sellaista Esson baari -meininkiä. Istuttaisiin, puhuttaisiin, ihmeteltäisiin – aina välissä tulisi jotain asiaakin. Parasta on, jos keskustelutilanne syntyy luontevasti, mutta niitä on myös mahdollisuus aktiivisesti luoda.

Horkka ei usko kriisipalavereiden tai seminaarien tehoon. Paljon luontevampaa on purkaa mieltä ihan tavallisen jutustelun lomassa.

-Saunailloissa ja muissa tapaamisissa syntyy keskusteluja, joiden aikana huomataan, että ei ollakaan yksin vaikeassa tilanteessa. Ja vaikka tilanne olisi kuinka vaikea, voi juttelu naapurin tai tuttavan kanssa auttaa ihan todella paljon.

Horkka on tuottajayhdistyksessä vastuussa tukihenkilötoiminnasta. Yhdistyksessä on keskusteltu siitä, että toimintaa pitäisi suunnata nykyistä enemmän juuri henkisen jaksamisen alueelle.

-Tapahtumissa käy aika pitkälti sama porukka, eikä joukossa ole varmaankaan heitä, joilla on isoimmat ongelmat.

Katse pitäisi kuitenkin suunnata myös ongelmien alkulähteelle. Nykytilanne ei voi Horkan mielestä kovin pitkään jatkua.

-Nyt on käyty niin syvällä, että suunnan on pakko olla ylöspäin. Parempaa täytyy olla näkyvissä. Maatalousyrittäjät ovat valtiolle niin tuottoisa porukka, ettei meidän anneta mennä nurin.

Horkka kuvailee pankkia tällä hetkellä maanviljelijän parhaaksi kaveriksi. Alan haastava tilanne ymmärretään ja joustoa on löytynyt.

-Pankit eivät todellakaan ole kaatamassa tiloja. Itse olen todennut, että puhuminen pankin luottohenkilöiden kanssa voi olla myös aika terapeuttista.

Riittävän tulotason takaamisen lisäksi toinen ongelmakohta liittyy byrokratiaan.

-Byrokratiasta valittava viljelijä alkaa olla klisee. Valvontaan ja tarkastuksiin on kuitenkin tullut uusi piirre.

Horkan mukaan tarkastukset olivat aiemmin luonteeltaan neuvovia ja inhimilliselle erehdykselle jätettiin sijaa. Pienten puutteiden korjaamiseen annettiin mahdollisuus ennen sanktioita.

-Nyt ollaan kiinnostuneita vain senttimetreistä. Eläimet saavat olla melkein missä kunnossa tahansa, kunhan sentit pitävät kutinsa, Horkka kärjistää.

Perhe voi olla maatalousyrittäjälle suuri voimavara.

-Perheestä on iso tuki, jos siellä ei ole ongelmia. Tilanteet menevät monesti ristiin – rahatilanne voi aiheuttaa perhehuolia, mutta ongelmat perheessä tai parisuhteessa voivat myös aiheuttaa talouden tiukkenemista. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic