Lounais-Häme

Viljelijät pääsevät puimaan pari viikkoa myöhässä

Forssalainen Lauri Pelto-Huikko laittaa puimuria kuntoon. Pellolle hän suuntaa vielä illemmalla, ensimmäistä kertaa tänä syksynä. Ensimmäisenä puintiin menee ruis.

-Yleensä ruista on päästy puimaan elokuun puolenvälin paikkeilla, nyt ollaan siitä pari-kolme viikkoa myöhässä. Kasvustot näyttävät kuitenkin ihan hyviltä, hän sanoo.

 

Sade ja viileä sää on hidastuttanut viljan kasvua koko maassa. Keskimääräisestä ollaan Forssankin seudulla jäljessä pari viikkoa.

Viljelijät ovat saaneet tottua vaihteleviin säihin. Kun Pelto-Huikko teki kevätkylvöjä, satoi lunta. Sadot ovat kuitenkin pysyneet kohtuullisen hyvinä.

-Aika hitaasti vilja kypsyy, mutta ihan hyvältä näyttää. Kun ruis on puitu, alkaa ohra olla valmista ja vehnäkin. Yllättävän kovasti vehnäkin oli jo kasvanut, ainakin osittain, osa vehnäntähkistä on normaalia suurempia. Eri pelloilla tilanne kuitenkin vaihtelee, hän sanoo.

 

Tämän kesän satosaldo selviää lähiviikkoina. Viljelijän toiveissa onkin poutaa ja lämpöä.

Myöhäinen puinti vaikeuttaa myös syyskylvöjä. Toisaalta Pelto-Huikko kertoo, että kylvi nyt puitavan rukiin viime syksynä pari viikkoa myöhässä, ja sato näyttää kuitenkin olevan hyvä.

-Välttämättä myöhäinen kylvö ei tunnu heikentävän satoa. Nyt mietitään, kylvetäänkö tänä syksynä vielä ruista, hän sanoo.

 

Parin viikon viive puinneissa ei ole tänä syksynä harvinaista. ProAgrian mukaan kasvukausi on suuressa osassa maata lähes kaksi viikkoa normaalista myöhässä.

Kevätviljojen puinnit ovat vasta käynnistymässä.

-On ollut aika poikkeuksellinen vuosi. Nyt kaikki on kiinni tulevista ilmoista, kaivataan aurinko, lämpöä ja tuulta. Aloitusta ovat hidastaneet sateiset kelit, ja viileä ilma on vielä hidastanut kasvuston kehitystä ja viljan tuleentumista, ProAgria Etelä-Suomen kasvintuotannon asiantuntija Vesa Koivula Kanta-Hämeestä kertoo.

 

Koivulan mukaan Forssan seudulla kylvöt ovat vasta alkamassa, ja aika vähän on toistaiseksi puitu.

-Ohraa on puitu jonkin verran, samoin vähän ruista ja syysvehnää, hän sanoo.

Forssan seudulla viljellään etenkin syysruista ja syysvehnää, eivätkä nämä ole monessa paikassa vielä valmistuneet. Normaalista ollaan Forssassakin jäljessä noin kaksi viikkoa.

 

Koivula uskoo, että satoa päästään korjaamaan lähipäivinä, jos sää pysyy hyvänä. Rukiista ja syysvehnästä odotetaan keskimääräistä satoa. Paljon riippuu kuitenkin säästä.

-Lähiviikot ratkaisevat, millainen sadosta tulee. Jos tulee taas sateita, ei päästä puimaan. Jatkuva sade vaikuttaa myös viljan laatuun. Homeet voivat lisääntyä ja valmis kasvusto voi alkaa itää.

 

Öljykasvien ja kevätvehnän satoa saadaan odottaa vielä ainakin pari viikkoa. Molemmat ovat vielä kypsymässä. Etenkin rapsin kypsyminen kestää. Kevätvehnään menee muutamia viikkoja, rapsiin enemmänkin.

Viivästykset eivät kuitenkaan välttämättä heikennä satoa.

-Osin on tulossa normaalisatoja, paikoin näkee hyviäkin kasvustoja. Esimerkiksi kaurakasvustot valmistuvat kohtuullisen hyvin, Koivula sanoo.

Kuminaa on Forssan seudulla jo päästy puimaan jo pari viikkoa sitten. ProAgria arvioi kuminan sadon olevan tänä vuonna keskimääräinen. FL

 

Satonäkymät
Kasvukausi on koko maassa 10-14 vuorokautta myöhässä keskimääräisestäForssan seudulla viljan puiminen vasta käynnistymässäEnsin puidaan ohraa, ruista ja syysvehnääKauran puinnin arvioidaan käynnistyvän viikon kuluessaKuminaa puitu Forssan seudulla jo parin viikon ajanRukiista ja syysvehnästä odotetaan keskimääräistä satoaKevätviljojen sadosta odotetaan jopa normaalia parempaa, jos poutainen ja lämmin sää jatkuuRypsi ja rapsi paljon myöhässä, satonäkymät vaihtelevatSäilörehusato jää noin neljäs- tai viidesosan tavanomaista pienemmäksi 

Uusimmat

Fingerpori

comic