Lounais-Häme Forssa

Viljelypalstayhdistys osti Forssan vanhimman rakennuksen eurolla – Omistus helpottaa remonttiavustusten hakua

Ammatti-instituutin opiskelijat kunnostavat Forssan tiettävästi vanhimman rakennuksen välipohjan.
Forssa olisi purkanut Wiksbergin kartanon talousrakennuksen, jollei sille olisi löytynyt vuokralaista.

Forssan kaupunki on myynyt Wiksbergin kartanon vanhan talousrakennuksen yhdellä eurolla Wiksbergin kartanon viljelypalstat ry:lle.

Palaneen rakennuksen huono kunto on hyvin yhdistyksen tiedossa, sillä rakennus on ollut vuodesta 2017 lähtien yhdistyksen hallinnassa maanvuokraussopimuksen nojalla.

Kaupunki olisi purkanut rakennuksen, jollei sille olisi löytynyt vuokralaista. Jo vuokrasopimusta tehtäessä yhdistyksen suunnitelmissa oli ostaa rakennus lähivuosien aikana nimelliseen hintaan.

Lue lisää: Viksbergin kartanolle uusi elämä

– Avustusten hakeminen helpottuu, kun rakennus on meidän omamme, Wiksbergin kartanon viljelypalstat ry:n puheenjohtaja Ilppo Aaltonen perustelee.

Forssan ammatti-instituutin opiskelijat Viile Repo (edessä) ja Kasperi Salo ottavat haltuun korjausrakentamisen taitoja. Ensimmäiseksi kuntoon pistetään Wiksbergin kartanon vanhan talousrakennuksen yläkerta. Rakennus on toiminut aikoinaan leipomo- ja verstaskäytössä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan ammatti-instituutin opiskelijat Viile Repo (edessä) ja Kasperi Salo ottavat haltuun korjausrakentamisen taitoja. Ensimmäiseksi kuntoon pistetään Wiksbergin kartanon vanhan talousrakennuksen yläkerta. Rakennus on toiminut aikoinaan leipomo- ja verstaskäytössä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Leipomo– ja verstaskäytössä ollut rakennus kuului aikoinaan Wiksbergin kartanolle. Se on ainoa jäljellä oleva kartanon pihapiirin rakennus ja todennäköisesti Forssan vanhin rakennus. Se valmistui vuosien 1788–1852 välillä.

Helkama Forste Oy:n omistuksen aikana rakennus oli toistuvasti ilkivallan kohteena. Vuonna 2012 tulipalo tuhosi rakennuksen kattorakenteita, minkä jälkeen yhtiö luovutti määräalan rakennuksineen vastikkeetta kaupungille.

Wiksbergin kartanon viljelypalstat -yhdistys kunnosti vuokralla ollessaan rakennuksen vesikaton. Tänä syksynä Forssan ammatti-instituutin opiskelijat aloittivat välipohjan remontointityöt.

Aaltonen visioi, että alkuun palstaviljelijät voisivat käyttää rakennusta varastona ja myöhemmin se saattaisi soveltua kulttuurikäyttöön.

– Yläkerta pistetään ensimmäiseksi kuntoon. Sinne sopisi taidenäyttely.

Wiksbergin kartanon viljelypalstan rakennuksella rakennetaan välipohjaa.

Remontointi on työläs ja kallis urakka, mutta Aaltonen ei ole huolissaan rahoituksen järjestymisestä.

Tähän mennessä remontti on tullut maksamaan reilut 30 000 euroa. Yhdistys on saanut tukea kaupungilta ja Museovirastolta, minkä lisäksi sen on tarkoitus hankkia omarahoitusta ja tehdä tänä syksynä uusia avustushakemuksia.

Aaltonen arvelee, että alakerran vesi- ja sähkötyöt huomioiden remontin kokonaiskustannukset voivat nousta liki 100 000 euroon.

Yhdistyksellä on yli 6 000 neliön maa-alueeseen vuoteen 2047 ulottuva vuokrasopimus. Alueelle on perustettu tähän mennessä kymmenkunta viljelypalstaa. FL

Lue myös: Työtä ja arvonnostoa lape kerrallaan   

                     Viksbergistä kajahtaa: Ensitahdit kunnianhimoiselle rakennusurakalle

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic