Lounais-Häme Forssa

Villasukkien kutominen on Viena Rantaselle yksi kuntouttamisen muoto – Valmiit työt hän lahjoittaa vaikka päiväkodeille

Viena Rantanen aikoo kutoa tänä vuonna sata paria villasukkia. Kymmeniä pareja päätyi jo varasukiksi Forssan päiväkoteihin.
Päiväkoti Axel Wahrenin ryhmä Värttinät sai valita, mitkä lahjoitussukista pääsevät omaan päiväkotiin. Sukat neulonut Viena Rantanen (vas.) seurasi, kun lastenhoitaja Maria-Leena Tuomola auttoi lapsia.

Puheenpulputusta ja pientä jännitystä oli ilmassa, kun päiväkoti Axel Wahrenin Värttinät saapuivat Forssan kaupungintalon ylimpään kerrokseen. Varhaiskasvatuksen palvelukoordinaattori Meiju Vettenranta kertoi lapsille, millaisen kunniatehtävän he olivat saaneet suorittaakseen.

4- ja 5-vuotiaiden ryhmä sai kunnian ottaa vastaan ison kassillisen Viena Rantasen kutomia villasukkia. Tarkalleen 45 paria. Viena Rantanen seurasi tyytyväisenä, kun villasukkakasa pöydällä kasvoi. Lapsista hauskinta oli sukkasade, jonka Vettenranta loihti kippaamalla sukkakassin ylösalaisin.

Iloisen värikkäät sukat pääsivät pienten sormien hypisteltäviksi. Jokainen lapsi sai valita kasasta sukat, jotka päätyivät omaan päiväkotiin. Loput jaetaan Forssan muihin päiväkoteihin.

Ihan ikiomiksi eivät tenavat sukkia saa. Ne palvelevat päiväkodissa varasukkina, jos omat sukat ovat unohtuneet kotiin tai kastuneet päivän puuhissa.

– Ei me kyllä koskaan unohdeta villasukkia, yksi pojista vakuuttaa.

Tosin kirjava sukkajoukko saattaa huonontaa jatkossa muistia, niin mukavasti uudet sukat tuntuivat houkuttelevan.

Ihmettelyn aiheeksi nousi, miksi sukat oli liitetty langalla toisiinsa.

– Niin tietää, mitkä sukat ovat pari, ja jalkaan löytyy kaksi saman parin sukkaa, Viena Rantanen selittää.

Pari vuotta sitten Forssan muuttanut Rantanen neuloo paitsi ilokseen, myös taltuttaakseen Parkinsonin taudin oireita. Kudin kulkee hänen mukanaan ihan joka paikkaan.

– Olin leikkauksessa ja heräämöstä minut siirrettiin poikkeuksellisesti tarkkailuun. Osastolta tuotiin kutimeni, ja tarkkailussa sitten ihmettelivät, etteivät ole ennen nähneet tarkkailussa sukankudinta, Rantanen kertoo.

Sukkien lahjoittaminen ei ole Viena Rantaselle mikään uusi juttu. Edellisessä asuinpaikassaan Naantalissa hän antoi sukkia päiväkotiin. Hänen sukistaan on päästy nauttimaan jo muun muassa Jokioisten Intalankartanossa ja päivähoidossa.

– Forssassa sukkia jaettiin ensin perhetyön kautta ja sen jälkeen Pihakoivun päiväkodissa. Nyt ovat vuorossa muut viisi päiväkotia, Meiju Vettenranta kertoo.

Neurologilleen Viena Rantanen on kertonut, että sukkien kutominen on hänelle yksi kuntoutusmenetelmä. Sormet pysyvät kunnossa ja olo rentoutuu.

– Kutoessani pystyn unohtamaan ikävät asiat ja ihmiset, huomauttaa Rantanen.

Kutomisen lisäksi hän tekee muutakin. Esimerkiksi paperinarusta syntyy ryijyjä. Ja puikoilla hän nimenomaan kutoo, ei neulo.

Keväällä hän päätti, että vuoden aikana syntyy sata paria villasukkia.

– Lasten sukat syntyvät nopeasti. Herään yöllä ja neulon tai katson televisiota ja neulon, Rantanen kertoo.

Lankahyllyn ohi hän ei kaupassa pääse ostamatta paria kerää.

– Me ei päästä karkki- ja leluhyllyn ohi, keksivät lapset. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic