Lounais-Häme Jokioinen

Ville Impola tuijotti sutta silmästä silmään Jokioisilla – Kysely: Suurpedot pelottavat suomalaisia aiempaa enemmän

Aihekuva. Kuva ei lity uutiseen.

Suurpedot pelottavat suomalaisia aiempaa enemmän, selviää Susi Life -hankkeen tutkimuskyselyssä. Suurpetoja pelätään etenkin susireviireillä ja pelot ovat yleistyneet ja vahvistuneet viimeisen viiden vuoden aikana.

Suttakin enemmän eläimistä pelättiin karhua ja punkkia. Vastaajista 44 prosenttia kertoi pelkäävänsä karhuja, 43 prosenttia punkkeja ja 35 prosenttia susia.

Ilvestä pelkäsi 16 prosenttia ja hirveä 12 prosenttia vastaajista.

Susi Life -hanke on Itä-Suomen poliisilaitoksen, Metsähallituksen, Luonnonvarakeskuksen, Suomen riistakeskuksen ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin kuusivuotinen hanke susien aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemiseen.

Kyselyssä pyydettiin arvioimaan tunteita, joita eläinten kohtaaminen aiheuttaisi. 19 prosenttia vastanneista arvioi, että suden näkeminen voisi olla sekä pelottavaa että kiehtovaa.

– Susi saatetaan kokea voimakkaaksi, arvaamattomaksi, ihmisarkuutensa menettäneeksi tai vaaralliseksi. Susi tuntuu pelottavalta, jos ihminen kokee, ettei tilanne ole hallinnassa, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jani Pellikka

Vaikka suden läsnäolosta ollaan huolissaan, perheelliset arvioivat Pellikan mukaan lapsille sutta suuremmiksi turvallisuusuhiksi esimerkiksi tieliikenteen, tapaturmat ja vieraat ihmiset.

Kyselyyn vastasi tämän vuoden tammi-helmikuussa 2 000 täysi-ikäistä suomalaista, jotka asuvat poronhoitoalueen eteläpuolella. Tutkimuksen toteutti Bilendi Oy Susi Life -hankkeen toimeksiannolla.

Tuloksia verrattiin vastaaviin kyselyihin vuosilta 2014 ja 2016. STT

Lue myös: Luke: Kanta-Hämeessä on vain yksi susilaumareviiri Humppilassa – Rengon susilaumaa ei enää ole

Humppilassa videoitu susipari oli luultavasti vierailukäynnillä – Ydinreviiri ilmeisesti Punkalaitumella

Kuljimme kettutytön kanssa suden jäljillä – Mia Takula on viettänyt pitkälti toistasataa yötä susireviireillä näkemättä kertaakaan puolustettavaansa

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic