Lounais-Häme

Vinkkejä pukukoodin tulkintaan: Suomi 100 -juhliin halutaan pitkää helmaa

Loppuvuosi on juhlien aikaa. Tänä vuonna juhlat ovat tavallistakin arvokkaampia, koska moni yhdistys ja yritys kunnioittaa vuosijuhlassaan 100-vuotiasta Suomea.

Arvokkaisiin juhliin liittyy kuitenkin pukeutumisongelma. Minkä mittainen helma riittää 100-vuotiaan Suomen juhlimiseen?

-Siinäpä kysymys. Sopiva helman pituus riippuu tilaisuudesta ja siitä, mihin kellonaikaan juhla alkaa, sanoo vaatetusalan yrittäjä Jonna Mäkilä.

Hän on kuitenkin Muotiliike Olivian yrittäjänä huomannut, että tänä vuonna naisten iltapuvut ovat tehneet kauppansa paremmin kuin aiempina vuosina.

Juhlien yleisin pukukoodi on tumma puku.

Miehille koodi on yksinkertainen. Miehet pukeutuvat pukuun ja valkoiseen kauluspaitaan. Naisen pukeutumiselle koodi tarjoaa enemmän vapautta, mutta myös haastetta.

-Vaikka kutsussa lukee tumma puku, naisen ei tarvitse pukeutua tummaan, vaan mikä tahansa väri kelpaa. Nainen voi laittaa päälleen joko iltapuvun tai polvimittaisen juhlavan mekon, Mäkilä ohjeistaa.

Tärkein helman mittaan vaikuttava tekijä on juhlan alkamisajankohta. Jos juhla alkaa ennen kello 18, varmin valinta on polvimittainen, juhlavasta materiaalista tehty mekko. Iltapuku kuuluu nimensä mukaisesti iltajuhliin.

Kaikki illalla järjestettävät juhlat eivät kuitenkaan vaadi iltapukua. Jopa vaatetusalan asiantuntijan on joskus vaikeaa arvioida, mihin juhlaan riittää polvimittainen juhlava mekko.

Mäkilä on itse saanut tänä vuonna kutsun neljään eri juhlaan. Kolmessa juhlassa hän aikoo käyttää polvimittaista mekkoa, mutta yhteen hän laittaa iltapukua vastaavan haalarin. Millä perustein hän on tehnyt päätöksensä?

-Kannattaa katsoa juhlien kokonaiskuvaa. Iltapuku on sopiva, jos kutsu on huolella tehty ja näyttää arvokkaalta, juhlan aihe on tärkeä, esimerkiksi 100-vuotias Suomi, tilaisuudessa pidetään puheita ja se järjestetään ilta-aikaan.

Mäkilän osuva ohje kuuluukin, että mitä enemmän juhlassa on ”pönötystä”, sitä pidempi helma on mekossa.

-On hyvä käyttää tervettä järkeä ja päättelykykyä. Ne usein auttavat vaatevalinnassa.

Jos on epävarma sopivasta pukeutumisesta, Mäkilä suosittelee mieluummin ylipukeutumaan kuin alipukeutumaan.

-Onhan se noloa, jos on juhlien ainoa nainen, jolla on iltapuku. Vielä nolompaa on kuitenkin tulla tunikassa juhlaan, jossa kaikki muut ovat iltapuvussa.

Mäkilän mukaan pukeutumiskysymys on tärkeä, koska pukeutumisella kunnioitetaan juhlaa ja sen järjestäjää. Alipukeutumista pidetään helposti epäkunnioittavana. Jotkut uskovat alipukeutumisen kielivän myös sivistymättömyydestä.

Mäkilä kehottaakin kysymään rohkeasti muilta juhliin tulijoilta, mitä he aikovat laittaa päälleen.

-Lopultahan etiketin noudattamisessa on kyse siitä, ettei erotu kielteisellä tavalla joukosta ja kunnioittaa juhlan järjestäjää. Kun tietää, mitä muut laittavat päälleen, voi pukeutua saman periaatteen mukaisesti. FL

Kun kutsussa lukee…
SMART CASUAL: Asiallinen ja siisti pukeutuminen, esimerkiksi jakkupukuJUHLAVA PUKEUTUMINEN: Melko vapaa pukeutuminen, joka on kuitenkin juhlava. Esimerkiksi kimalteleva paita, nahkarotsi ja runsaasti korujaTUMMA PUKU: Ennen kello 18 alkavaan juhlaan polvimittainen juhlava mekko tai erittäin leveälahkeiset suorat housut juhlavalla paidallaTUMMA PUKU: Kello 18 jälkeen alkavaan juhlaan harkinnan mukaan joko iltapuku, iltapukumaiset housut, iltapukumainen haalari tai polvimittainen juhlava mekkoTUMMA PUKU/ILTAPUKU: Iltapuku, vaikka juhla alkaisi ennen kello 18SMOKKI: IltapukuFRAKKI: Iltapuku

Uusimmat

Fingerpori

comic