Lounais-Häme

Vinkkelin näyttely seuraa tehdaselämää ja työntekijöiden matkaa sadan vuoden ajan

Esine, kaksi valokuvaa, taustoittavat tekstit ja lyhytfilmit, jotka ammentavat esineistä. Siinä yksinkertaistettuna Tarinoita piipun juurelta -näyttelyn ripustus.

Teollisuuden ja työläisten matkassa kuljetaan Suomen itsenäisyyden vuodet 1917–2007, vuosikymmen kerrallaan.

-Näkökulma on pienissä teollisuuskaupungeissa ja pääosiin nousivat ihmiset, se, miten ihmiset elivät teollisuuden suojissa, Forssan museonjohtaja Kati Kivimäki kertoo.

Näyttelyn ovat rakentaneet Forssan, Valkeakosken ja Varkauden museot.

Ja koska yhteisnäyttely on osa Suomi 100 -juhlavuotta, kymmeneskin vuosikymmen tarvitaan. Se on yhteisnäyttelyn vaihtuva osa ja kussakin kaupungissa omanlaisensa.

Forssassa askaroidaan kuosikorttien parissa.

Näyttely on kiertänyt Varkaudessa ja Valkeakoskella, nyt on Forssan vuoro.

-Vastaanotto on ollut positiivinen. Esineet ja tarinat ovat puhuttaneet ja liikuttaneet, Kivimäki toteaa ja mainitsee esimerkkinä Hetekan lastenrattaat, joiden muovisivelty puuvillakangas on Forssassa kehitettyä kerniä.

Lastenrattaat sopivat loistavasti yhteisnäyttelyyn, herättäväthän ne muistoja kaikkialla, vaikka juuri oman alueen teollisuusyhteisöllä ei olisi mitään tekemistä lastenrattaiden materiaalien kanssa.

Kivimäki on helpottunut palautteesta, sillä näyttely on erittäin informatiivinen.

-Pelkäsimme, tuleeko tietoa liian paljon.

Toisaalta tekstit pyrittiin tiivistämään mahdollisimman lyhyiksi ja ytimekkäiksi.

-Se oli opettavaista meille historian parissa työskenteleville, jotka olemme tottuneet yksityiskohtaiseen ja pikkutarkkaan kerrontaan, Kivimäki lisää.

Kierros alkaa vuosista 1917–1927. Aikakautta kuvaavana esineenä on tiilijänis. Kannettavaa riitti, sillä teollisuus kasvoi vahvasti kautta Suomen – niin myös kaikissa näyttelyn kaupungeissa.

Työ oli raskasta ja jokaiseen työvaiheeseen tarvittiin ihmistyövoimaa.

”Ennen työmaiden ja rakentamisen koneellistumista nosturein ja hissein 1900-luvun puolivälin jälkeen, tiilet ja laasti kulkivat muurareille aputyövoiman kantamana. Kantovälineenä käytettiin tiilijänikseksi nimitettyä telinettä.”

Vuosina 1997–2007 tiede oli vahvasti läsnä suunnittelussa, ja työvaiheet hajautettuina ympäri maailmaa.

”MO5-maastokuosin suunnittelu perustui Valtion tieteellisen tutkimuskeskuksen ja Puolustusvoimien tekemään tieteelliseen tutkimukseen, jonka aineistona oli Metsäntutkimuslaitoksen arkistosta valitut 100 kuvaa erilaisista suomalaisista metsätyypeistä eri vuodenaikoina. Oikeanlaisen kuvion kehittely kesti vuosia.”

Maailma oli todellakin muuttunut ja työt sen mukana. Työläisten vivahteikkaaseen matkaan pääsee myös yleisöopastuksissa, joista ensimmäisen vetää 31.10. klo 17 Tuuli Ravantti. FL

Tarinoita piipun juurelta -näyttely Forssan kirjaston Vinkkeli-salissa 24.10.–5.1. Avoinna kirjaston aukioloaikoina. Kirjasto suljettu 30.10.–12.11. Tuolloin näyttely avoinna ma–pe klo 11–15, su klo 12–16 ja tilauksesta. Käynti tuolloin Luontomuseon puolelta.

Vuosikymmenten teemat
1917–1927: Suuret rakennusvuodet.1927–1937: Paperi pelastaa pulasta.1937–1947: Sodan ja jälleenrakennuksen vuodet.1947–1957: Muovi valtaa markkinoita.1957–1967: Viimeisen patruunan aika.1967–1977: Betonia ja pussilakanoita.1977–1987: Idänkaupan ihmeellinen maailma.1987–1997: Globalisaatio saapuu Varkauteen.1997–2007: Maastopuvussa maailmalle.

Uusimmat

Fingerpori

comic