Lounais-Häme Forssa

Vinyylilevyn suosio on taas kasvussa – kauppa kävi Forssan levymarkkinoilla

Forssan levymessuilla oli kauppiaita Saksasta ja Ruotsista asti.
Somerolainen Anssi Timonen on vannoutunut punk-mies. Forssan levymessuilta mukaan tarttui ainakin Crassin ja Sham69:n tuotantoa. KUVAT: Lassi Puhtimäki

– Vinyylilevyn suosio oli vuosituhannen vaihteessa heikompi, enemmän soitettiin cd-levyjä, mutta nyt vinyyli on vallannut takaisin paikkansa, sanoo levymessuja pitkin Etelä-Suomea järjestävä Marko Tuominen.

Tuominen järjesti sunnuntaina levymessut Forssassa Järjestöjentalolla ja ainakin messujen tarjonnan perusteella Tuomisen puheissa on perää. Messuilla oli myynnissä vinyylejä enemmän kuin cd-levyjä, Tuomisen arvion mukaan yli 10 000 kappaletta. Kauppiaita oli Saksasta ja Ruotsista asti, messuvieraita Tuomisen arvion mukaan päälle sata.

– Ulkomaalaisilla myyjillä on erilaista tarjontaa. Ruotsissahan levyjä myytiin 60-luvulla kuin leipää, siksi siellä on ylimääräistä tarjontaa eri tavalla kuin Suomessa.

 

Musiikin kuuntelu on lähellä Tuomisen sydäntä. Tällä hetkellä hän järjestää työkseen levymessuja. Omaa levykokoelmaansa Tuominen kuvailee pieneksi.

– Siinä kokoelmassa, jonka painolastina on tunnearvo, on alle 500 vinyyliä. Niistä en ole myynyt mitään, mutta myyntitavaraa löytyy autotallillinen. Musiikkimaailmassa on mukana henkimaailman juttuja ja kovaa taistelua ja jopa riitoja syntyy, kun samoista levyistä taistellaan ja edut menevät ristiin.

Ruotsalainen pitkän linjan levykauppias Göran Forsberg myi Forssan levymessuilla vinyylilevyjä jokaiseen makuun.

Henkimaailman hommiksi levyjen keräilyä kuvailee myös somerolainen Anssi Timonen, jonka kokoelmista löytyy noin 2 000 vinyylilevyä ja 500 cd-levyä. Kotoa löytyy tavallisten levysoittimien lisäksi myös cd- ja vinyylijjukeboksit.

– Kaikilla keräilijöillä on tapahtunut jonkinasteinen ylimääräinen kärähdys yläkerrassa. Näitä omiakin pitäisi myydä, mutta kun ei. Jos ostan levyn, joka kokoelmistani jo löytyy, sen sentään myyn, Timonen naurahtaa.

Timonen on vannoutunut punk-mies, etenkin hc-punk uppoaa. Niin vannoutunut, että cd-jukeboksin kappaleista vain yksi on muuta kuin punkia.

– Vivaldin neljä vuodenaikaa. Se on hyvää kuunneltavaa rauhoittumiseen.

Levymessuilta miehen käsiin oli jo ehtinyt tarttua muutamakin punk-levy.

– Crassin lp-levyä hain, mutta sitä ei löytynyt. Single sentään löytyi.

Timonen uskoo, että 1970-luvulla kehitetty ja kukoistusvuosiaan elänyt punk tekee uutta tuloaan.

– Se johtuu yleismaailmallisesta tilanteesta. Punkhan syntyi kertomaan kapinasta valtakoneistoja vastaan.

 

Vinyylilevyt ovat Timosellekin se ykkösjuttu. Hän sanoo pitävänsä niihin liittyvästä fyysisyydestä.

– Vinyylilevyn kansien taiteellisuus ja vaivannäkö kiehtovat. Ja joutuuhan sen eteen tekemään töitä, että levyn saa soimaan. Myös vinyylin antamassa äänessä on eroa cd-levyyn, itsekin rumpuja soittanut Timonen sanoo.

Myös Tuominen on vinyylimiehiä.

– Se antaa lämpimämmän, korvia miellyttävän soundin, Tuominen vakuuttaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic