Lounais-Häme

Viraltapanon uhka on Trumpin välivaalihuolista pienin

Boston
28.10.2018, 12:21

Ulkomaat

Mikäli Yhdysvaltojen demokraattipuolue saa marraskuun välivaaleissa haltuunsa enemmistön kongressin edustajainhuoneessa, viraltapanon uhka on presidentti Donald Trumpin murheista pienin. Demokraattien hallussa olevalla edustajainhuoneella olisi käytössään lukuisia helpompia ja tehokkaampia tapoja vaikeuttaa Trumpin elämää.
Reilua viikkoa ennen vaaleja vaikuttaa edelleen todennäköiseltä, että demokraatit ottavat haltuunsa edustajainhuoneen mutta republikaanit säilyttävät enemmistönsä senaatissa. Mikäli näin käy, edustajainhuoneen ei kannata käynnistää viraltapanoprosessia, jollei Trumpin toimista paljastu jotain niin järisyttävää, että jopa republikaanienemmistöinen senaatti olisi valmis äänestämään viraltapanon puolesta.
Se ei kuitenkaan tarkoita, että edustajainhuone olisi hampaaton.

Verotietojen vaatimista

Trump kieltäytyi vaalikampanjansa aikana julkistamasta verotietojaan, vaikka presidenttiehdokkailla on ollut tapana ne julkistaa. Edustajainhuoneella on mahdollisuus vaatia tiedot nähtäväkseen, ja todennäköisesti presidentti joutuisi taipumaan vaatimukseen.
Verotiedoissa on todennäköisesti monia Trumpin kannalta kiusallisia asioita, kuten tietoja verojen välttelystä ja isältä saaduista lahjoituksista. Ne saattavat myös auttaa ymmärtämään mahdollisia eturistiriitoja, joita Trumpin kansainvälisistä liiketoimista saattaa seurata.
Edustajainhuoneen korkea-arvoisin demokraatti Nancy Pelosi sanoi hiljattain San Francisco Chroniclelle, että verotietojen vaatiminen on yksi ensimmäisistä asioista, minkä demokraattienemmistöinen edustajainhuone aikoo tehdä.

Venäjä-kytkösten kaivelua

Kuluneella vaalikaudella republikaanienemmistöisen edustajainhuoneen tiedustelukomitea kompastui puoluepoliittisiin ristiriitoihin yrittäessään tutkia Trumpin vaalikampanjan mahdollisia Venäjä-kytköksiä. Komitean korkea-arvoisin demokraatti Adam Schiff kirjoitti hiljattain Washington Postin mielipidesivulla, että kansallinen turvallisuus vaatii lisäselvityksiä Trumpin Venäjä-suhteesta.
Schiff viittasi New York Timesissa syyskuussa julkaistuun kolumniin, jossa pohdittiin, onko Trumpilla liiketoimiensa kautta yhteyksiä Venäjän järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja rahanpesuun.

Lakialoitteiden tyrmäämistä

Yksi puoluepoliittisen kahtiajaon jyrkkenemisen suurimmista uhista Yhdysvaltojen demokratialle on se, että koko lainsäädäntökoneisto menee hyvin helposti kokonaan jumiin. Kun senaatti ja edustajainhuone ovat eri puolueiden hallussa, kumpikaan puolue ei todennäköisesti saa läpi itselleen tärkeitä lakialoitteita, sillä lain muuttaminen vaatii kummankin kamarin hyväksynnän.

Väärinkäytösten tutkimista

Lukuisat Trumpin hallinnon entiset ja nykyiset edustajat ovat ryvettyneet erilaisissa väärinkäytösskandaaleissa. Edustajainhuone voi halutessaan käynnistää tutkinnan esimerkiksi siitä, miksi ympäristönsuojeluviraston johtaja Scott Pruitt sai pysyä virassaan niin pitkään skandaaleista huolimatta.

Häirintäsyytteiden kaivelua

Moni demokraattien äänestäjä on tyytymätön siihen, ettei korkeimman oikeuden tuomariin Brett Kavanaughiin kohdistuneita syytteitä seksuaalisesta häirinnästä tutkittu tarkemmin ennen tämän nimittämistä korkeimpaan oikeuteen. Edustajainhuone voi jatkaa asian penkomista nimityksen jälkeenkin.
Edustajainhuone voisi aloittaa tutkinnan myös Trumpiin kohdistuneista vanhoista häirintäsyytteistä tai siitä, rikkoiko hän kampanjarahoituslakeja maksaessaan pornotähti Stormy Danielsille vaitiolosta.

https://www.sfchronicle.com/politics/article/Pelosi-Trump-s-tax-returns-are-fair-game-if-13297954.php
https://www.washingtonpost.com/opinions/congressional-republicans-have-abdicated-their-oversight-duties-time-for-a-new-majority/2018/10/12/df95c994-c8e2-11e8-9158-09630a6d8725_story.html?utm_term=.fef661bdea85
https://www.nytimes.com/2018/09/09/opinion/trump-money-laundering-russia-mueller.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic