Lounais-Häme Helsinki

Viranomaiset aloittavat tiedottamisen tehohoidossa olevien määrästä – Kiuru väläytti liikkumisrajoituksia

Ministeri Kiuru väläytti liikkumisrajoituksia, jos valtiojohdon ohjeistuksia ei noudateta.
Kuva: Mostphotos
Kuva: Mostphotos

Viranomaiset alkavat tiedottaa koronaviruksen varalta testattujen määrästä, samoin sairastuneiden sekä sairaalahoidossa ja tehohoidossa olevien määrästä, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila perjantaina ministeriön tiedotustilaisuudessa.

Mahdollisista kuolemista kertomista pohditaan edelleen.

– Todennäköisesti kuolemiltakaan emme voi välttyä. Joudumme keskustelemaan kuolleista tiedottamisesta omaisten kanssa. Pyrimme (täyttämään) yleisen tiedontarpeen, Varhila sanoo.

STT kertoi torstaina, että ministeriö oli kehottanut sairaanhoitopiirejä olemaan kertomatta alueellisia tietoja koronaviruksen takia tehohoidossa olevien ihmisten määrästä. Samaan aikaan ministeriö empi valtakunnallisten tietojen kertomista.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) väläytti perjantain tiedotustilaisuudessa mahdollisuutta maan sisäisiin liikkumisrajoituksiin. Hänen mukaansa Lapista palaavilla kotimaan matkailijoilla on jo todettu kaksi tartuntaketjua, joissa altistuminen on tapahtunut hiihtokeskuksissa.

– On selvää, että tämä osoittaa sen, että ajat ovat vakavia. Tehdyt viestit on tehty vakavasti otettaviksi. Jos näihin yhteisiin sääntöihin ei sitouduta, valtioneuvostotasolla on pohdittava vakavasti, minkälaisia keinoja voidaan ottaa käyttöön, Kiuru sanoi.

Hän muistutti pääministeri Sanna Marinin (sd.) todenneen, että liikkumisrajoituksetkin ovat mukana keinovalikoimassa, jos sellainen aika tulee.

– Meillä ei ole varaa riskipeliin tässä asiassa. Tämän viikonlopun menoja mietittäessä ihmisten pitää ottaa vakavasti lähikontaktien vähentäminen, Kiuru sanoi.

Vuodehoidossa 17, kotiutettuja pari

Perjantaisten tietojen mukaan koronaviruksen varalta testattuja on 6  500, joista positiivisia on noin 450, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Hän kertoi myös, että perjantaina kerättyjen THL:n tietojen mukaan vuodehoidossa oli 17 koronaviruspotilasta ja tehohoidossa viisi. –  Kotiutettujakin on jo pari kappaletta. Meillä ei ole tiedossa koronavirusinfektioon liittyviä kuolemantapauksia tällä hetkellä, Voipio-Pulkki sanoi.

Testauskapasiteettia on päätetty nostaa 2 300:een päivässä, kun aiempi päiväkapasiteetti oli 1  500 testiä.

Peruspalvelut saatava edelleen

Ministeriön viesti kunnille on selvä: esimerkiksi perusterveydenhuoltoa tai sosiaalipalveluita ei tule karsia liian etupainotteisesti. Sosiaalineuvos Eveliina Pöyhönen totesi, että sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntö on yhä voimassa ja sitä tulee noudattaa myös poikkeusoloissa. Hänen mukaansa voimassa olevaa lainsäädäntöä noudatetaan niin pitkälle kuin eri alueilla on mahdollista.

– Tässä poikkeustilanteessa meidän peruspalveluidemme rooli on erityisen tärkeä. Peruspalveluiden kautta pystytään pehmentämään sitä painetta, mitä erikoistason palveluille tämä epidemia aiheuttaa. On erityisen tärkeää, että peruspalveluita ei nyt lähdetä ajamaan alas mitenkään etupainotteisesti, Pöyhönen sanoi.

Ministeri Kiuru muistutti, että vanhusten kotihoidon työntekijöiden pitää nyt kiinnittää erityistä huomiota toimintaansa riskiryhmien suojelemiseksi virustartunnoilta.

– Kotihoidon työntekijöiden laaja liikkumispinta yhteisössä saattaisi johtaa siihen, että tartuntariski olisi melkoinen, Kiuru sanoi. STT

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic