Lounais-Häme

Viranomaiset etsivät ruumiita Kalifornian liekkien jäljiltä - sääennuste ei lupaa helpotusta

Paradise
11.11.2018, 18:30

Ulkomaat

Kaliforniassa etsijäryhmät ovat etsineet kuolleita osavaltion pohjoisosia riepotelleen historiallisen metsäpalon jättämistä tuhoista. Palon sammuttamisen on arvioitu kestävän useita viikkoja, eikä sääennuste lupaa pelastajille helpotusta: luvassa on edelleen kuivuutta ja kovia tuulia.
Pohjois-Kalifornian paloissa on kuollut ainakin 23 ihmistä, ja etelässä riehuvasta palosta on kerrottu kahdesta kuolonuhrista, jotka löytyivät autosta. Ihmisiä on myös ilmoitettu kadonneiksi.
Molemmista paloista nouseva savu on peittänyt taivaan kilometrien matkalta. Yhteensä yli 250 000 kalifornialaiselle on annettu käsky pakollisesta evakuoitumisesta.
Camp Fireksi nimetty suurin palo pohjoisessa on tuhonnut tuhansia koteja ja muita rakennuksia 27 000 asukkaan Paradisessa, jonka liekit ovat käytännössä nyt nielleet kartalta. Etelässä palo uhkaa Malibussa sekä tavallista kansaa että julkimoiden kartanoita.
Tulen armoille jääneen omaisuuden ryöstely on herättänyt huolta alueilla. Kaksi ihmistä on jo pidätetty Venturan piirikunnassa lähellä Los Angelesia.
– Jos tulette paloalueille ja yritätte hyötyä tuhosta ja asukkaiden kärsimyksestä, teidät pidätetään, saatte syytteen ja me viemme teidät vankilaan, vannoo Los Angelesin piirikunnan sheriffi John Benedict.

Trump suututti, myötäeli, suututti

Presidentti Donald Trump on viettänyt viikonloppua Pariisissa ensimmäisen maailmansodan päättymisen satavuotisjuhlallisuuksissa, mutta hän on etäältäkin onnistunut suututtamaan kalifornialaisia. Aiemmin hän arvosteli tviitissään Kalifornian metsänhoitoa ja uhkasi vetää pois liittovaltion tuen.
Kalifornian ammattipalomiesten järjestön johtaja Brian Ricehaukkui tviitin sekä huonosti ajoitetuksi että alentavaksi niille, jotka kärsivät palosta sekä taistelevat paloa vastaan. Ricen mielestä väite huonosta metsänhoidosta on ”vaarallisen väärä”.
Myös republikaanisenaattori Cory Gardner sanoi ABC:lle, ettei rahoituksen katkaisulla uhkailu ole sopivaa.
– Niin ei tapahdu. Rahoitusta on saatavilla. Sitä on aina saatavilla ihmisillemme, missä tahansa he ovatkin ja mikä tahansa katastrofi heitä kohtaakaan, hän totesi.
Myöhemmin Trump osoitti sympatiaa tviittaamalla siunausta niin evakuoiduille, uhrien omaisille kuin palojen sammuttajillekin. Sunnuntaina hän kuitenkin palasi taas metsänhoitoaiheeseen ja tviittasi, että kunnon metsänhoidolla Kalifornian jatkuvat tuhot voidaan lopettaa.

Paloalueilla ei tiettävästi suomalaisia, ulkoministeriö kertoo

Kaliforniassa leimuavissa maastopaloissa ei tiettävästi ole suomalaisia vaarassa, kerrotaan Suomen ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä STT:lle.
Matkustusilmoituksen tehneille on lähetetty perjantaina paloihin liittyvä tiedote, mutta kukaan ei ole ilmoittanut olevansa juuri paloalueilla. Viestintäpäivystäjän mukaan monet mainitsevat matkustusilmoituksessa matkakohteensa vain esimerkiksi osavaltion tarkkuudella, joten tiedote on voinut mennä myös ihmisille, jotka ovat satojen kilometrien päässä paloista.
Sekä Etelä- että Pohjois-Kaliforniassa riehuvissa paloissa on kuollut ainakin 25 ihmistä.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1061168803218948096
http://www.cpf.org/go/cpf/news-and-events/news/cpf-president-brian-rice-responds-to-president-attack-on-ca-fire-response/
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1061382890100002817
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1061554334276747264

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic