Lounais-Häme Urjala

Virka puoliksi ja kokeiluun – Urjala haluaa kokeilla kirjastoyhteistyötä Punkalaitumen kanssa

Urjala ja Punkalaidun kokeilevat yhteistä kirjastonjohtajaa.
Urjalan kirjastonjohtaja Merja Tuovio työskentelee kokeiluajalla puoliksi myös Punkalaitumen kirjaston hyväksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Punkalaitumen kunta on ehdottanut Urjalan kunnalle määräaikaista kirjastonjohtajan työpanoksen myymistä Punkalaitumelle. Taustalla on Punkalaitumen kulttuurijohtaja Jari Hjelmin siirtyminen Humppilan kirjastonjohtajaksi.

Urjalan kunnanhallitus hyväksyi kirjastonjohtaja Merja Tuovion työtehtävien kuuden kuukauden määräaikaisen yhteistyökokeilun Urjalan ja Punkalaitumen kesken. Kunnanhallitus myönsi lisäksi täyttöluvan puolipäiväisen kirjastovirkailijan palkkaamiseen Urjalan kirjastoon kokeilun ajaksi. Puolikas kirjastovirkailija paikkaa näin kirjastonjohtajan Punkalaitumen hyväksi menevää työpanosta.

Yhteistyökokeilu alkaa maaliskuussa ja päättyy lokakuun lopussa, mikäli Punkalaitumen kunnanhallitus asian sinetöi. Kokeilun jälkeen kunnat tarkastelevat kokemuksia.

Urjalan sivistyslautakunta on todennut, että ratkaisu ei saa nostaa Urjalan kunnan kustannuksia eikä vähentää Urjalan kirjaston aukioloaikoja eikä palvelutasoa.

Urjalan kunta voi myydä kirjastonjohtajansa viikkotyöajasta puolet Punkalaitumelle.

– Sivistyslautakunta linjasi asian käsittelykeskustelussa, että viikko ja viikko -jako ei käy, toteaa sivistysjohtaja Juha Salo.

Vuoroviikkojen sijaan tarkoituksena on jaksottaa viikkotyöaika esimerkiksi niin, että yhtenä viikkona kirjastonjohtaja työskentelee kolme päivää Urjalassa ja kaksi Punkalaitumella ja seuraavalla viikolla kaksi päivää Urjalassa ja kolme päivää Punkalaitumella. Matkakulut maksaa se kunta, jotka ne aiheuttaa.

Jaettu kirjastonjohtajuus tai sen kokeilu ei ole vallan outoa Suomessa. Esimerkiksi Virrat kokeili yhteistyötä Ruoveden kanssa mutta teki pysyvän sopimuksen kokeilun jälkeen Alavuden kanssa ja ostaa nykyisin 40 prosenttia Alavuden kirjastonjohtajan työpanoksesta.

Urjalalla ja Punkalaitumella oli ennen yhteinen kirjastoauto, mutta sen taival päättyi viitisen vuotta sitten, kun Punkalaidun ei sitä enää kokenut tarvitsevansa. Aseman koululle menee nykyisin kirjastosta vaihtokirjoja. Lisäksi on järjestetty kirjalainamahdollisuus kotipalvelun kanssa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic