Lounais-Häme Forssa

Virkakahleistaan vapautunut Tapio Virtanen lupaa nyt täysveristä panostusta forssalaiseen kunnallispolitiikkaan – Ja alkaa kirjoittaa elämäkertaansa

Tapio Virtanen on nyt jättänyt työelämän, mutta aikoo panostaa nyt täysverisesti forssalaiseen kunnallispolitiikkaan.
Tapio Virtanen on perin tuttu kasvo Forssan kaupungin luottamus- ja virkamiesjohdosta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tapio Virtanen on perin tuttu kasvo Forssan kaupungin luottamus- ja virkamiesjohdosta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tapio Virtanen on kesälomansa päätteeksi jäänyt suoraan eläkepäivien viettoon Forssan nuoriso- ja liikuntapalvelupäällikön virasta. Forssan kaupungilla työuraa tuli täyteen 38 vuotta ja työelämässä hän ehti olla kaikkiaan 53 vuotta ja kaksi kuukautta.

– Suoraan sanottuna pelkäsin etukäteen, miltä tämä mahtaa tuntua. Olen tehnyt tätä surutyötä pari vuotta ja orientoitunut tilanteeseen. Aikansa kutakin, voin nyt ajatella.

Eläkkeelle jäämisessä on Virtasen mukaan askarruttanut lähinnä se, miten käy työelämän aikana syntyneiden pitkäaikaisten ystävyyssuhteiden. Hän uskoo kuitenkin, että yhteydet läheisiksi käyneiden ihmisten kanssa säilyvät.

 

Virtanen ei aio asettua aloilleen, vaan mielii voimistaa poliittista toimintaansa terveyden salliessa, kun virkapalttoo on pudonnut harteilta. Hän lupaa virkamiesroolista vapautuneena täysveristä politiikantekoa vasemmistoliiton valtuutettuna.

Hän suunnittelee elämäkerran kirjoittamista, koska on ollut seudulla monessa mukana. Valmiina on jo teoksen nimi Kenkäjonossa. Köyhä lapsuus- ja nuoruusaika on leimannut vahvasti hänen yhteiskunnallista katsantokantaansa ja poliittista suuntautumistaan.

– Myönnän, että olen halunnut olla esillä. Se on palvellut ammattiani ja poliittista elämääni. On siinä pätemisen tarvetta, hän sanoo.

Tapio Virtasen kaksoisrooli virka- ja luottamusmiehenä on herättänyt vuosien varrella arvostelua, mutta Virtanen itse on asian kanssa sinut ja sanoo noudattaneensa korkeaa moraalia. Kaupunginvaltuutettuna hän on pidättäytynyt jääviyden vuoksi käsittelemästä hallinnonalansa talousarviomäärärahoja.

Enää Virtasen kädet eivät ole sidottuja esimerkiksi Ruostejärven leirikeskuksen suhteen.

– Sen puolesta tulen liputtamaan niin kauan, kunnes krematorion ovi kolahtaa!

Virtanen sanoo forssalaisena pyrkineensä aina työskentelemään Forssan parhaaksi.

Tapio Virtanen on tavannut rentoutua kotonaan television ääressä Suomi-filmejä katsellen.

Pikkupojasta lähtien Virtanen on paiskinut töitä. Aluksi Pellilänsuolla turvetta keräämässä 8-vuotiaasta asti joka kesä ja sitten 14-vuotiaasta Rokkasen makkaratehtaalla.

– Palkkani menivät poikasena lähes täysin vaatteisiin, sanoo köyhistä oloista ponnistanut Virtanen.

Rokkasella, työelämän korkeakoulussaan, hän ehti työskennellä 15 vuotta, kunnes toinen työura alkoi Forssan kaupungin nuoriso-ohjaajana 1981. Niin sanottua koulusivistystä hän oli ammentanut Forssan Keskuskoulusta ja Sirola-opistosta.

Ammattiyhdistystoimintaan hän päätyi mukaan jo 16-vuotiaana ja vähän alle kolmekymppisenä kunnallispolitiikkaan.

Hän harmittelee kouluajoistaan ainoastaan sitä, ettei tullut opetelleeksi kieliä. Idänreissuilta on mukaan tarttunut vähän venäjän taitoa ja lännenelokuvista ripaus englantia.

 

Kiitollisuudella Virtanen haluaa tässä vaiheessa muistaa forssalaisia veronmaksajia ja kaupungin johtoa, että on saanut elää ja työskennellä kotikaupunkinsa eteen. Virtasen aikana on ollut kahdeksan eri kaupunginjohtajaa.

Nuorisotyössä Virtanen muistelee lämmöllä paitsi leiri- ja retkitoimintaa myös erinomaisia työkavereita. Uran merkkipaaluihin kuuluu nuorten työpajan perustaminen 25 vuotta sitten.

Eläkepäivinään hän on tuumaillut kirjoittamisen ja politiikanteon ohella lähtevänsä mukaan johonkin hyväntekeväisyystoimintaan, kunhan se ei sido liikaa.

Rakkaalle kalastusharrastukselle häneltä löytyy aina aikaa. Lapin-reissujakin hän lupaa jatkaa, vaikka vaimo Raijaa ei hänen mukaansa saa mukaan Tamperetta pohjoisemmaksi.

– Forssasta en aio muuttaa mihinkään, Virtanen vakuuttaa. FL

Vuosien varrella monessa mukana

Tapio Jalmari Virtanen syntyi Forssassa 3.8.1951.

Koulusivistystä Forssan Keskuskoulusta ja Sirola-opistosta.

Rokkasen lihanjalostamolle töihin 14-vuotiaana. Eteni lihanleikkaajaksi.

Kaupungin nuoriso-ohjaajana hän toimi 1981–1990 ja nuorisosihteerinä 1990–2007.

Liikunta- ja nuorisopalvelupäällikkönä hän toimi 2008–2014 ja nuoriso- ja liikuntapalvelupäällikkönä 2015–2019.

Kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 1981–. Puoluekanta Vasemmistoliitto.

Toiminut useampia vuosia mm. henkilöstölautakunnassa, liikuntalautakunnan puheenjohtajana, vesihuoltoliikelaitoksen johtokunnassa ja sairaalahallinnossa.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän hallituksen jäsen.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

7.4.2020

Uusimmat