Virkarikoskäräjillä kuultu poliisimies: En ollut Aarnion oikea käsi, olin vasen jalka

Helsinki
20.11.2018, 15:10

Kotimaa

Poliisin virkarikoskäräjillä kuultiin tänään poliisimiestä, jonka tehtävänä oli tietolähdetoiminnan valvonta Helsingin poliisissa. Mies kertoi oikeudelle muun muassa niin sanotusta myllystä, Helsingin poliisin tietolähdetoimintaan liittyneestä tietokoneesta.
Myllyä ei ollut yhdistetty verkkoon, siinä oli kaksi kryptattua kovalevyä ja siihen syötettiin tietoa tietolähteiden poliisille kertomista tapahtumista, syytetty kertoi.
– Jotakin on tapahtunut jonkun toimesta, syytetty kuvaili myllykirjausten muotoa.
Tiedot tapahtumista päätyivät myllyyn, mutta tiedot kertojista eli tietolähteistä kirjattiin muualle, syytetty sanoi. Syytetyn mukaan hän oli ainoa myllyn käyttäjä.
– Minä käytin yksinomaan, hän sanoi.
Tämän lisäksi myös myllyn käyttöohje oli miehen mukaan salainen.
– Silloin, kun se (käyttöohje) minulta lähti, se meni esimiehelle sinetöidyssä kirjekuoressa. Meikäläisen kuoleman varalta.
Oikeudessa näytettiin kuvaa ruskeasta kirjekuoresta, jonka päällä luki mustalla tussilla kirjoitettuna ”myllyohje”. Kirjekuoren saanut esimies oli syytetyn mukaan silloinen huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio.
Syyttäjä kysyi mieheltä, onko mahdollista, että joku muu on miehen itsensä lisäksi käynyt tietokoneella jossain vaiheessa, ennen kuin se lopullisesti tuhottiin.
– Vaikka olisi käynytkin, niin tuskin mitään olisi löytynyt, syytetty vastasi.

”Jos on korvat auki, koko ajan tulee tietoa”

Tiistaisen kuulemisen lopuksi kysymyksiä saivat esittää muut syytetyt. Kovimman grillauksen järjesti Helsingin poliisin hyllytetty päällikkö LasseAapio, joka halusi tietää, mikä ero syytetyn mielestä oli tavanomaisella tietojen vastaanottamisella ja tietolähdetoiminnalla.
Syytetty kertoi muun muassa, että poliisi saa toiminnassaan tietoa jatkuvasti, mutta kaikki tietojen vastaanottaminen ei ole tietolähdetoimintaa.
– Jos on korvat auki, koko ajan tulee tietoa, syytetty sanoi.
Syytetyn mukaan tietolähdetoimintaan liittyi muun muassa se, että toiminta oli johdettua ja suunniteltua. Rekisteröinti oli syytetyn mukaan vain yksi näkökulma.
Aapio kysyi syytetyltä lisäksi muun muassa tietolähteille maksetuista korvauksista ja siitä, onko lähteille hankittu puhelimia tai prepaid-liittymiä. Aapio ihmetteli syytetyn tietämättömyyttä, sillä tämä oli hänen mukaansa aikanaan Aarnion oikea käsi.
– Paljon sanottu. Minä olen ollut vasen jalka, syytetty sanoi.

Syyttäjät ja tuomari olivat taas törmäyskurssilla

Kuten aiempinakin istuntopäivinä, tiistaisessa istunnossa nähtiin kipinöintiä syyttäjien ja oikeuden puheenjohtajan Marjatta Bergin välillä. Viime viikon tavoin puheenjohtaja kimpaantui syyttäjien syytetylle esittämistä kysymyksistä.
– Tämä on niin tyypillistä tässä oikeudenkäynnissä, että puolet kysymyksistä on sellaisia, jotka oikeuden (ei syyttäjien) pitäisi ratkaista, puheenjohtaja kommentoi syyttäjä Mari Mattilan pitkäksi venynyttä kysymystä.
Hieman myöhemmin syytetyltä kysyttiin siitä, kenen kanssa tämä oli keskustellut vuonna 2008 tulleesta ohjeistuksesta ja sen herättämistä kysymyksistä. Syytetty ei muistanut tilannetta kovin tarkkaan, minkä jälkeen tuomari muistutti syytettyä siitä, mitä tämä oli sanonut poliisikuulusteluissa. Tässä vaiheessa oli syyttäjän vuoro muistuttaa puheenjohtajaa rooleista.
– Ei tuomioistuin voi ryhtyä puolustuksen asianajajaksi, syyttäjä Harri Tiesmaa sanoi.

Rekisterit siivottiin viime vuosikymmenen lopulla

Poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynnissä on kyse Helsingin poliisin tietolähdetoiminnassa ilmenneistä epäselvyyksistä. Aarnion johtama huumepoliisi tyhjensi tietolähteet rekisteristä viime vuosikymmenen loppupuolella, eikä laitoksella merkitty lähteitä rekisteriin vuosiin. Syyttäjän mukaan lähteet olisi pitänyt asetusten ja määräysten mukaan rekisteröidä.
Tiistaina oikeudessa kuultu rikosylikonstaapelina työskennellyt mies toimi syytteen tekoaikana 2008-2013 Helsingin huumepoliisissa Aarnion alaisuudessa järjestelmällisen tietolähdetoiminnan valvojana. Syyttäjän mukaan miehen toiminnan takia tietolähdetoiminnan valvonta vaikeutui ja sisäministeriön asetuksen mukainen raportointivelvoite ei toteutunut.
Mies kiistää syytteen. Puolustuksessaan hän vetoaa useiden kanssasyytettyjensä tavoin siihen, että tietolähdetoimintaa koskeva sääntely on ollut tulkinnanvaraista, puutteellista tai puuttunut kokonaan. Kirjallisessa vastauksessa hän sanoo lisäksi, että hänen esimiehensä ja poliisin ylijohto olivat tietoisia ongelmista.
STT ei julkaise miehen nimeä, sillä hän ei ollut korkeassa asemassa Helsingin huumepoliisissa.
Syytettynä on kaikkiaan kahdeksan virkamiestä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic