Lounais-Häme

Virkarikossyytteessä oleva Helsingin hyllytetty poliisipäällikkö oikeuden kuultavana tänään

Helsinki
09.11.2018, 01:56

Kotimaa

Poliisijohdon virkarikoskäräjillä kuullaan tänään Helsingin entistä poliisikomentajaa, hyllytettyä Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapiota. Jutussa on kyse Helsingin poliisin tietolähderekisterin järjestämisestä ja valvonnasta.
Jari Aarnion johtama Helsingin huumepoliisi tuhosi tietolähteet rekisteristä viime vuosikymmenen vaihteessa, minkä jälkeen tietolähteet jätettiin vuosikausiksi rekisteröimättä. Aapio on syytteessä ajalta, jolloin hän toimi Helsingin poliisin apulaispäällikkönä.
Syytteessä on joukko entistä ja nykyistä korkeaa poliisijohtoa. Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Aapion mukaan sääntely oli puutteellista

Aapion puolustus on kertonut aiemmin, että Aapion mukaan sääntely oli niin puutteellista, ettei tiettyä tapaa järjestää tietolähdetoimintaa edes ollut.
– Tässä asiassa ei ole ollut sellaista säännöstä, joka olisi velvoittanut Aapion järjestämään tietolähdetoimintaa. Eikä ole ollut säännöstä, joka olisi määrännyt tietolähdetoiminnan järjestettäväksi tietyllä tavalla, puolustus totesi lokakuun alussa.
Puolustuksen mukaan poliisin henkilötietojen käsittelyä koskeva laki ei edes olisi sallinut paikallisia rekistereitä aikana, jolloin Aapio oli apulaispäällikkönä.
Aapio tuli Helsingin poliisiin vasta rekisteritietojen poistamisen jälkeen. Puolustuksen mukaan laillisuusvalvonta antoi ymmärtää hänen apulaispäällikköaikanaan, että mitään huomautettavaa ei ollut.
– Lasse Aapion tehtävä oli poliisilaitoksen operatiivinen johtaminen, jota hän teki asemansa mukaisesti niillä tiedoilla, joita hän pystyi toimivaltansa rajoissa hankkimaan.
Puolustuksen mukaan oikeuden pitäisi myös tehdä tulkinta siitä, tarvittiinko tietolähteiden suostumus rekisteröintiin vai ei.

STT

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti