Lounais-Häme

Virrestä viis, tai ainakin jazz-konsertti kirkkoon

Lasse Mårtenson lauloi aikoinaan, kuinka kaikessa soi blues. Ei blues, vaan jazz, soi Forssan kirkossa, kun ensi lauantaina perinteinen veisaaminen antaa tilaa virsi-jazzille.

Forssan kirkko täyttää tänä vuonna sata vuotta. Sen kunniaksi kanttori Outi Aro-Heinilä ideoi sata vuotta, sata virttä -konserttisarjan. Sarjan aloitti viiniä ja virsiä, nyt on vuorossa virsi-jazz.

-Tarkoituksena on laulaa sata virttä läpi erilaisten outojen tilanteiden avulla. Kirkkoherra Esa Löytömäki kysyi, voisiko olla jazz-virsille omistettu konsertti, Aro-Heinilä kertoo idean synnystä.

Esiintyjät innostuivat ajatuksesta, ja luvassa on tusinan verran virsiä jazz-sovituksina.

-Soittajakvintetti on varta vasten virsi-jazzia varten koottu. Lähestulkoon ammattimuusikoita kaikki, Esa Löytömäki kertoo.

Saksofonia kokoonpanossa soittava Lauri Salama pitää kirkossa soittamista hienona tilaisuutena.

-Arvokasta musiikkia arvokkaassa ympäristössä, hän kiteyttää.

Salamalla on kokemusta monenlaisista esiintymispaikoista. Kirkko hakkaa esimerkiksi kapakan nurkan mennen tullen.

-Akustiikka pääsee oikeuksiinsa vasta sitten, kun penkit ovat täynnä väkeä. Tyhjässä kirkossa ei vielä saa kunnon käsitystä, miten akustiikka toimii, Salama miettii.

Jazz-kvintetissä soittavat Antti Vuoriheimo, kitara, Kalle Lepola, basso, Lauri Salama, saksofoni, Esa Löytömäki, piano ja Erkki Liikanen, rummut.

-Virsien soittaminen on minulle vierasta ja jazzkin on vasta alkutekijöissään, paljastaa Kalle Lepola.

Virsien jazz-sovitukset ovat Vuoriheimon ja Löytömäen käsialaa, osaan on sovitus mietitty porukalla.

Oi muistatko vielä sen virren alkaa soida. Tuttuja melodianpätkiä siellä täällä, rytmi kaikkea muuta kuin perinteistä veisuuta muistuttavaa.

-Melodiaa voi varioida, mutta ihan mitä tahansa ei saa soittaa, rummun takana istuva Erkki Liikanen huomauttaa.

Ennen taannoista Juice-kirkkoa oli ilmassa kauhistusta, mitä seurakunta on tekemässä. Aro-Heinilän mukaan virsi-jazzin osalta ei tällaista pohdintaa tarvittu lainkaan.

Jazz-kvintetin solisteina ovat Outi Aro-Heinilä, Kalle Lepola ja Erkki Liikanen, joka esittää jazz-sovituksena negro spiritualin.

-Hauskaa on jazziin kuuluva improvisointi ja välisoitotkin. Sovituksissa voi ottaa vähän vapauksia, naurahtaa Aro-Heinilä.

Yleisökin pääsee laulamaan jazz- virsiä. Esilaulajana toimii Aro-Heinilä.

Hänen mukaansa esilaulajana on oltava selkeä ja johdonmukainen, jotta yleisö pysyy laulussa hyvin mukana. Virret ovat entuudestaan tuttuja, joten sen suhteen ei yleisöllä pitäisi olla ongelmaa.

-Eikä kaikkien ole pakko laulaa. Konserttiin voi tulla ihan nauttimaan, Aro-Heinilä kannustaa. FL

Virsi-jazz lauantaina 10.3. klo 18 Forssan kirkossa.

Uusimmat

Fingerpori

comic