Lounais-Häme

Virtuaalivaluuttahuijaus jätti pariskunnan 120 000 euroa tappiolle - Poliisi: "Älä sijoita ellet ymmärrä"

Huijarit ovat huomanneet, että kiinnostus paljon puhuttuja virtuaalivaluuttoja kuten Bitcoinia kohtaan on suurta. Poliisi varoittaa sijoittamasta tuotteisiin, joita ostaja ei ymmärrä. Kuva: Kuvitus: Soile Toivonen
Huijarit ovat huomanneet, että kiinnostus paljon puhuttuja virtuaalivaluuttoja kuten Bitcoinia kohtaan on suurta. Poliisi varoittaa sijoittamasta tuotteisiin, joita ostaja ei ymmärrä. Kuva: Kuvitus: Soile Toivonen

Hyvinkääläisen pariskunnan sähköpostiin saapunut tarjous mahdollisuudesta sijoittaa virtuaalivaluuttaan jätti pariskunnan lopulta 120 000 euroa tappiolle, Itä-Uudenmaan poliisi kertoo tiedotteessaan.

– Ulkomaalainen huijari lähestyi pariskunnan miestä sähköpostilla, jossa kehotettiin uhria sijoittamaan virtuaalivaluuttaan 250 euroa, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Markku Lylykangas Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Mies jätti sähköpostissa mainituille nettisivuille yhteystietonsa, jonka jälkeen hän alkoi saada ulkomailta jopa kymmenkunta puhelua päivässä. Taitavasti puhunut huijari sai uhrin sijoittamaan ensiksi pieniä summia huijaukseen ja myöhemmin summat suurenivat.

Rikoskomisario Lylykankaan mukaan huijari kertoi uhrille virtuaalivaluutan mukamas hyvistä tuotto-odotuksista. Sitten puheluiden sävy muuttui.

– Suhteellisen pienistä summista alkanut huijaus sai vieläkin ikävämmän käänteen, kun huijari alkoi painostaa uhria lähettämään lisää rahaa toitottamalla puhelimessa, että uhri menettäisi muutoin kaikki aiemmat sijoituksensa. Tämä on hyvin perinteinen huijaustapa eli huijari yrittää saada aikaan kiireentunnun, jotta uhri tekisi nopeita ja harkitsemattomia päätöksiä, Lylykangas jatkaa.

Huijari sai lisäksi uhrinsa lataamaan tietokoneeseensa etäkäyttöyhteyden, jonka avulla huijari pääsi käsiksi uhrin tietokoneeseen.

Poliisilla ei ole toistaiseksi tietoa, millä muulla tavoin etäkäyttömahdollisuutta on mahdollisesti käytetty hyväksi.

Keskusrikospoliisi varoitti alkuvuodesta sijoitushuijauksista, jossa suomalaisia yksityishenkilöitä on huijattu sijoittamaan jopa satoja tuhansia euroja ulkomaalaisten tahojen järjestelemiin sijoitushuijauksiin. Useissa näistä huijauksista nämä tekaistut sijoitustuotteet liittyvät virtuaalivaluuttoihin.

Viimeaikaisia huijauksia yhdistää se, että huijarit soittavat suomalaisiin puhelinnumeroihin ulkomailta.

Keskusrikospoliisi arvioi, että toiminta on kansainvälistä ja rikosvahinko saattaa nousta kokonaisuudessaan jopa miljooniin euroihin.

Poliisi kehottaa suhtautumaan sijoittamiseen liittyviin yhteydenottoihin erityisellä varovaisuudella. Sijoituspäätöstä ei tule tehdä, ellei tunne tarjouksen tehnyttä yritystä tai ei ymmärrä tarkalleen, millaiseen tuotteeseen on sijoittamassa.

Varoja ei kannata koskaan siirtää tuntemattomille tahoille ilman huolellisia taustaselvityksiä. Pankkitunnuksia ei koskaan pidä luovuttaa toiselle henkilölle, eikä sallia etäyhteyden muodostamista omalle koneelle.

Epäselvissä tilanteissa on parempi kohteliaasti lopettaa puhelu ja olla jatkossa vastaamatta mahdollisiin uusiin yhteydenottoihin.

Useissa poliisin tietoon tulleissa tapauksissa uhrit ovat olleet iäkkäitä. Poliisin mukaan olisikin hyvä, että erilaisista huijauksista ja niiden välttämiskeinoista puhuttaisiin läheisten kanssa jo etukäteen.

Poliisi pyytää mahdollisia uhreja tekemään asiasta rikosilmoituksen, joko paikallispoliisille tai netissä sähköisellä rikosilmoituslomakkeella. Nopealla ilmoittamisella voidaan parhaimmassa tapauksessa minimoida uhreille koituva vahinko. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic