Lounais-Häme Tammela

Vistinkosken padon korjaaminen alkaa Tammelassa

"Padon korjaamisen suurin vaikutus on padon yläpuolella olevien kiinteistöjen maisemaan niin, että vesi nousee hiukan."
Vistinkosken pato on murtunut luonnonvoimien vaikutuksesta. Kuva: Pekka Iso-Herttua
Vistinkosken pato on murtunut luonnonvoimien vaikutuksesta. Kuva: Pekka Iso-Herttua

Vistinkosken padon korjaaminen alkaa tällä viikolla Tammelassa. Liesjärvellä Soukkajärven ja Turpoonjoen välissä Vistinkoskella sijaitseva vanha pato on murtunut. Pato sijaitsee maanomistaja Tapio Vainion mailla, ja hän kertoo, että luonnonvoimat mursivat padon. Hän toteaa, että viime talvi oli paha, koska vettä oli niin paljon. Suuri vesimäärä söi padon syrjästä maata.

– Padon tilanne on ollut tiedossa, mutta korjaustöihin ei ole päästy aikaisemmin, koska vesi on ollut korkealla. Nyt Tammelan Konekaivuu ryhtyy korjaustöihin vielä tällä viikolla, Vainio sanoo.

Vainion mukaan padolla ei ole varsinaista vaikutusta Liesjärven vedenpintaan.

– Padon korjaamisen suurin vaikutus on padon yläpuolella olevien kiinteistöjen maisemaan niin, että vesi nousee hiukan.

Pekka Iso-Herttualla on padosta noin neljän kilometrin päässä kesämökki, ja hän on tarkkaillut murtunutta patoa ohi ajaessaan.

– Vesi kulkee normaalisti lankkusulun yli koko kesän, mutta nyt siitä ei kulje vettä lainkaan, vaan suuri määrä vettä kulkee murtumakohdasta, Iso-Herttua toteaa.

Iso-Herttua kertoo olleensa Vistinkoskesta yhteydessä Hämeen Ely-keskuksen vesistöasiantuntija Martti Lautalaan. Iso-Herttuan mukaan asiasta on tullut Hämeen Ely-keskukseen ja aiemmin Hämeen ympäristökeskukseen muutamia yhteydenottoja. Ely-keskuksen mukaan kyseinen pato ei suoranaisesti vaikuta Liesjärven vedenkorkeuteen, mutta joitain vaikutuksia sillä voi olla. Padon arvioidaan olevan 1800-luvun loppupuolelta, ja se on ollut aikoinaan käytössä puunuiton aikoihin.

– Selvitysteni mukaan padosta Liesjärvelle päin on pieni koski, joka pidättelee Liesjärven vedenpintaa. Kosken ja padon väliin jää allas. Pato pidättelee pääosin altaan vedenpintaa eikä vaikuta Liesjärven pintaan. Padon korjaaminen on hyvä asia. Se nostaa altaassa olevan veden pintaa arviolta noin 15 senttiä, mikä on hyvä asia rannasta maata omistaville, Iso-Herttua kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic