Lounais-Häme Humppila

Vohvelit saattoivat sukupolvet yhteen – Humppilassa Vanhustenviikko käynnistyi herkutellen

Laululeikkien jälkeen olikin jo nälkä. Anja Syrjälä tarjoili päiväkodin ja perhepäivähoidon lapsille paistamiaan vohveleita, jotka saivat arvion "tosi hyviä". Kuva: Lassi Puhtimäki
Laululeikkien jälkeen olikin jo nälkä. Anja Syrjälä tarjoili päiväkodin ja perhepäivähoidon lapsille paistamiaan vohveleita, jotka saivat arvion "tosi hyviä". Kuva: Lassi Puhtimäki

– Lapset olivat yliveto, Sirkka Niemelä hymyili.

Päiväkoti Päivänpaisteen Vipeltäjät, Vesselit ja Viikarit ja perhepäivähoidon lapset tempaisivat Ristonkujan vohvelikesteissä ikäihmisetkin mukaan laululeikkeihin.

Yhdessä köröteltiin Metrolla mummolaan ja ropisteltiin sadepisaroita Kahden pienen peikkolapsen tahtiin.

Kohtaaminen järjestettiin Vanhustenviikon kunniaksi, mutta varhaiskasvatuksen opettaja Minna Variksesta sukupolvien välistä yhteistyötä voisi olla enemmän myös muulloin.

– Se antaa väriraitaa vanhempien ihmisten arkeen, niin kuin meidänkin.

100-vuotias, joka tykkää leipoa piirakoita ja lukea sanomalehtiä

Varis on havainnut monien isovanhempien olevan aika nuorekkaita. Lasten on hyvä oppia vuorovaikutusta vielä vanhempienkin ihmisten kanssa.

Viisivuotiaisiin Viskareihin kuuluvien Lotan, Vivianin, Jadessan ja Venlan mielestä vanhus on tosi vanha ihminen eli 100-vuotias, joka tykkää leipoa piirakoita ja lukea sanomalehtiä. Sellaisia tytöt arvioivat näkevänsä vohvelikesteilläkin.

Jarmo Jokinen kiisti mieltävänsä itsensä vanhukseksi, kun seitsemääkymmentäkään ei ole vielä mittarissa.

– Me olemme jo sinne päin kallellaan, rajapyykin ylittäneet Riitta ja Olavi Suonkanta naureskelivat.

”Sitä toivoo, että huominen olisi samanlainen kuin tänäänkin”

Olavi Suonkannasta vanhenemisen huomaa siitä, että kävely kerrostalon kolmanteen kerrokseen rasittaa hieman, vaikka toisaalta päivittäinen liikunta tekee hyvääkin.

– Mökillä myllääminen pitää myös virkeänä, Riitta Suonkanta kertoi.

Jokiselle musiikki on lähellä sydäntä, ja kun kerrostalossa parvekkeen ovi on auki, ovat Suonkannatkin päässeet nauttimaan Jokisen komeasta laulannasta.

Riitta Suonkantaa vanhuus ei pelota, koska ympärillä on sukulaisia ja ystäviä.

– Sitä vaan toivoo, että huominen olisi samanlainen kuin tänäänkin.

Humppilassa Vanhustenviikon ohjelmaa päivittäin

Humppilassa Vanhustenviikolla järjestetään pääjuhlan ja vanhemman väen kirkkopyhän lisäksi ohjelmaa nyt ensimmäisen kerran myös jokaisena arkipäivänä.

Ristonkujan vohvelikesteihin porukkaa kutsuttiin kerrostalojen ilmoitustauluilla.

– On kiva jalkautua lähelle niitä, jotka asuvat vielä kotona, talkoolaisena vohveleita paistanut Outi Prehti-Vedenpää totesi.

Vanhusneuvosto kuljettaa tapahtumissa mukana toiveiden aloitelaatikkoa, joka ainakin toistaiseksi kumisee melko tyhjänä.

– Humppilassa pystyy hyvin toimimaan viranhaltijoiden kanssa. Jos epäkohtia on ollut, niihin on heti puututtu, puheenjohtaja Ritva Savolainen kiitteli.

Sirkka Niemelä myötäili, että Humppilassa vanhuksilla asiat ovat ihan hyvin: hoitoa saa ja harrastuksista on mistä valita.

Hän on omakohtaisesti noudattanut Vanhustenviikon teemaa ”varaudu vanhuuteen”.

– Muutimme kolme vuotta sitten maatalosta kerrostaloon. Sitä suosittelin muillekin: nyt on paljon helpompi hoitaa asioita. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic