Lounais-Häme

Voiko energiajuomat kieltää lailla alle 15-vuotiailta - ministerit Leppä ja Saarikko teettävät selvityksen

Helsinki
15.09.2018, 10:46

Kotimaa

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikko (kesk.) ovat käynnistäneet selvityksen siitä, voisiko energiajuomat kieltää lailla alle 15-vuotiailta.
Ministerit ovat pyytäneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta (THL) kokoamaan katsauksen energiajuomien ja niitä vastaavien tuotteiden vaikutuksista lasten terveyteen ja hyvinvointiin. Selvitys valmistuu syksyn aikana.
Energiajuomat sisältävät tavallisesti kofeiinia, minkä takia niiden pakkauksissa on oltava varoitusmerkintä, ettei tuotetta suositella lapsille. Lisäksi THL ja Valtion ravitsemisneuvottelukunta suosittelevat jo nyt, että vähittäiskaupat myisivät energiajuomia vain yli 15-vuotiaille.
– Selvityksen pohjalta arvioimme mahdolliset lainsäädännölliset muutostarpeet. Pelkästään pakkausten varoitusmerkinnät ja myynnin rajoittamista koskevat suositukset eivät ole riittäneet estämään energiajuomien ja niihin rinnastettavien tuotteiden lisääntyvää myyntiä lapsille, Leppä sanoo maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa.
Energiajuomia ja muita elintarvikkeita koskevista rajoituksista säädetään elintarvikelainsäädännössä, joka on maa- ja metsätalousministeriön vastuulla.
Uutta lakia ei ehdittäisi enää tällä hallituskaudella saattaa voimaan, mutta ministeriön mukaan käynnistetty valmistelu luo seuraavalle hallitukselle edellytykset päättää asiasta nopeasti.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti