Lounais-Häme

Voimaa, nopeutta ja taklauksia

Tammelalaislähtöisen Milla Ryhdän hieno kausi huipentuu lauantaina Eerikkilässä. Maajoukkueeseen noussut Ryhtä kohtaa Suomen riveissä Ruotsin Eerikkilässä pelattavassa ystävyysottelussa.

Ottelu alkaa kello 14.

-On hienoa päästä pelaamaan Ruotsia vastaan kotikentällä Eerikkilässä, nyt on tutuilla ja sukulaisilla mahdollisuus tulla seuraamaan ottelua. Kova peli siitä varmasti tulee, Ryhtä sanoo.

Ryhdän kausi lähti sujumaan erinomaisesti jo talvella. Ryhdän seura Tampere Rugby Club voitti helmikuussa Snow Rugby -turnauksen Jyväskylässä.

Vaikka kyseessä ei olekaan ihan haudanvakavasti otettava mittelö, antoi Snow Rugby osviittaa sitä, mitä tulossa on. Tampere Rugby Club voitti kesällä SM-viikolla Tampereella pelatun 7-rugbyn Suomen mestaruuden annettuaan vastustajilleen koko turnauksessa vain yhden maalin.

15-rugbyssa joukkue eteni SM-sarjan välieriin ja siitä loppuotteluun. Tampere Rugby Club kohtasi Porissa syyskuun lopulla pelatussa loppuottelussa rakkaan vihollisensa Helsinki Rugby Clubin.

HRC oli kahdessa 15-rugbyn edellisessä SM-loppuottelussa kaatanut tamperelaisjoukkueen, mutta nyt oli Tampere Rugby Clubin vuoro. Joukkue oli niskan päällä ja otti Suomen mestaruuden ansaitulla 32–7-voitolla.

-Tuntui todella hyvältä voittaa mestaruus. Peli ei ollut helppo, mutta puolustimme hyvin ja hallitsimme, Ryhtä kertoo.

Yleisurheilua ja hiihtoa aiemmin harrastanut Ryhtä ajautui rugbyn pariin puolivahingossa. Hän oli kolmisen vuotta sitten vaihto-oppilaana Walesissa ja päätyi rugbyharjoituksiin.

-Huomaisin heti, että tämä on ihan mun juttuni. Rugby vei heti ensimmäisestä kerrasta.

Suomeen ja nykyiseen kotikaupunkiinsa Tampereelle palattuaan Ryhtä hakeutui Tampere Rugby Clubin harjoituksiin, ja ensimmäiset sarjapelit tuli pelattua -15 kesällä. Kehitys mieluisan lajin parissa oli nopeaa, sillä ensimmäiset maajoukkuepelinsä Ryhtä pääsi pelaamaan 7-rugbyssä keväällä.

Ryhtä oli mukana Unkarissa pelatussa Euroopan kakkostason turnauksessa, jossa Suomi sijoittui viidenneksi.

-Maajoukkue on kokenut aika ison nuorennusleikkauksen, kun kokeneempia pelaajia jäi pois. Sijoitus oli ihan hyvä, vastasi meidän tasoamme.

Rugbyssä pelaajat on jaettu etu- ja takapelaajiin. Ryhtä pelaa nykyään takana, juoksevana pelaajana keskellä.

-Olen huomannut, että yleisurheilutaustasta on hyötyä tässä lajissa.

Ryhtä ei kavahda kontakteja, vaan on kova taklaamaan.

-Olen nopea ja vahva, ja tykkään kontaktipelaamisesta. Eniten parannettavaa on ehkä pelin luvussa, myös ketteryyttä pitää kehittää, Ryhtä kertoo. FL

Suomen naisten maajoukkueen unelmana Tokion olympialaiset
Rugby on yksi maailman seuratuimmista lajeista. Sai alkunsa Englannissa 1820-luvulla.Kaikille rugbylajeille on yhteistä soikea pallo ja sääntö, jonka mukaan palloa ei saa syöttää eteenpäin. Palloa täytyy kuljettaa kantamalla, taaksepäin syöttämällä tai potkimalla.Tavoitteena kerätä mahdollisimman paljon pisteitä. Joukkue, joka pystyy palloa kantaen, syötellen, potkien ja maaleja (yritys, try) tehden tekemään enemmän pisteitä, on ottelun voittaja.Laji jakaantunut Rugby Unioniin ja Rugby Leagueen. Suomessa pelataan pääasiassa Rugby Union -säännöillä.Rugbyssä koko joukkue hyökkää ja puolustaa. Silti pelaajat jaetaan etu- ja takakentän pelaajiin.Taklaukset sallittuja koko vartaloon hartialinjasta alaspäin.Eroaa amerikkalaisesta jalkapallosta. Näkyvin ero suojusten puuttuminen.Suomessa pelataan 7 pelaajan 7-rugbya ja 15-pelaajan 15-rugbya.Suomen naisten 7’s-rugbymaajoukkue pääsi karsimaan paikasta Rion olympialaisiin. Tavoite nousta 2020 Tokion olympialaisiin.Maajoukkueringissä ovat olleet Milla Ryhdän lisäksi forssalaislähtöiset Sofia Ukkonen ja Heidi Tuomisto.

Uusimmat

Fingerpori

comic