Lounais-Häme

Voimakkaiden emootioiden esitys

Alussa oli intuitiivinen visio siitä, millainen versio Variksen veljestä Forssan teatterissa nähdään.

Sitä visiota kohti ohjaaja Kati Outinen on työryhmäänsä luotsannut vailla tiukkoja raameja, mutta määrätietoisesti.

-Kuule, olen saanut unelmatyöryhmän. He ovat tosi ennakkoluulottomasti suhtautuneet kaikkeen, mitä ehdotan ja itsekin ehdottaneet kaikenlaista villiä. Työskentely on ollut orgaanista ja mukavaa, Outinen kehuu syksyistä työrupeamaansa Forssan teatterissa.

-Minulle luonteenomainen tapa tehdä työtä on antaa työryhmän kaikille jäsenille mahdollisuus käyttää luovaa voimaansa. Siksi jätin alussa monet kohtaukset tarkoituksella avoimeksi. Sen sijaan teimme kohtausten luonnoksia ja katsoimme, mihin ne meidät vievät.

Sirkku Peltolan kirjoittama Variksen veli on musta komedia veljeksistä, Auliksesta ja Orvosta, jotka asuvat äitinsä kanssa kerrostaloyksiössä. Kerrostalossa eletään elämää, jossa kaikki odottavat kiihkeästi jotain – ehkä eniten onnellista elämää.

Outinen on antanut näyttelijöille tilaa rakentaa rooliaan ja seurannut, millaista matkaa näyttelijät ovat kukin omien hahmojensa kanssa tehneet.

-Ideaalitilanteessa näyttelijä saa rooliaan rakentaessaan kulkea polkuja, rikastuttaa ydintä, tehdä hahmosta monikerroksisen. Jos aikaa ei ole, pyritään menemään suoraan lopputulokseen, välttämättömiä mutkia oikoen. Variksen veljessä on ollut hienoa nähdä, miten matkan päätteeksi monen hahmo on lähellä sitä alkuperäistä intuitiivista ajatusta, mikä näyttelijällä hahmostaan on ollut. Tosi moni tulee tekemään hienon roolityön.

Visuaalisesti näytelmä luottaa lavasteiden sijaan selkeään valomaailmaan, joka on tekijöillensä kuitenkin ollut haastava ja monimutkainen toteuttaa. Äänimaailma puolestaan on omiaan tehostamaan näytelmän tunnelmaa.

Kokonaisuutena Variksen veli on tunteiden suhteen rehellinen näytelmä.

-Variksen veli on ehdottomasti voimakkaiden emootioiden esitys, Outinen sanoo.

-Jotkut päästävät tunteet ulos, jotkut pidättävät ne sisällään. Me olemme näytelmässä paikka paikoin häpeämättömän sentimentaalisia emmekä ala kikkailemaan.

Lauantaisen ensi-illan lähestyessä Outinen tekee välitilinpäätöstä.

-Pari viikkoa sitten minulla oli epävarmuuden hetki. Pelkäsin sitä, että olen johdattanut joukon umpitaiteelliselle tielle, josta kukaan ei ymmärrä mitään, Outinen sanoo ja nauraa.

– Luotan siihen, että joku olisi sanonut, jos näin olisi. Epävarmuus sitä paitsi kesti vain muutaman päivän. Epävarmuuden kaudet kuuluvat luovaan työhön.

Ja lopputulokseen ohjaaja on hyvin tyytyväinen.

-Kyllä näytelmä näyttää siltä, mistä etukäteen haaveilinkin. Se ensimmäinen intuitiivinen näky tulevasta esityksestä… Siihen se vaan vetää.

Silti Outinen korostaa sitä, että näytelmä on tehty yhdessä. Teatterin lavalla nähdään Forssan teatterin, ei vain Kati Outisen Variksen veli. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti