Lounais-Häme

Voimakkain myrsky melkein 30 vuoteen - Michael murjoo Yhdysvaltojen kaakkoisia osavaltioita, ainakin kaksi ihmistä kuollut

Panama City
11.10.2018, 10:19

Ulkomaat

Erittäin vaarallisena nelosluokan hurrikaanina Floridaan iskeytynyt Michael-hurrikaani on laantunut trooppiseksi myrskyksi kulkiessaan sisämaahan.
Floridasta myrsky on edennyt Georgiaan ja kohti Etelä-Carolinaa. Ennusteiden mukaan Michael saattaa voimistua uudelleen jonkin verran, kun se lähestyy itärannikkoa ja Atlanttia.
Michaelin rankkasateita pelätään etenkin Etelä- ja Pohjois-Carolinan osavaltioissa, joissa Florence-hurrikaani aiheutti laajoja tulvia viime kuussa.
Myrskyn jäljiltä on vahvistettu kaksi kuolemantapausta. Greensborossa Floridassa mies kuoli, kun puu kaatui talon päälle. Uutiskanava CNN:n mukaan toinen kuolleista on lapsi Georgian osavaltiossa.
Michael oli melkein voimakkain viitosluokan hurrikaani, kun se iskeytyi maihin eilen illalla Suomen aikaa. Säätieteilijöiden mukaan myrsky on voimakkain Manner-Yhdysvalloissa sitten hurrikaani Andrew’n vuonna 1992.

”Emme uskoneet, että tilanne menisi näin pahaksi”

Hurrikaani on aiheuttanut valtavaa tuhoa pitkin Floridan rannikkoa. Se on hajottanut taloja, nostattanut tulvia ja kaatanut puita ja sähkölinjoja osavaltion Meksikonlahden puoleisella rannikolla.
Esimerkiksi Mexico Beachilla lähes 250 kilometrin tuntinopeudella viuhuneet tuulet ovat panneet kokonaisia taloja päreiksi, kertoo CNN. Vesi on tulvinut taloihin, ja tiet ovat täynnä myrskyn mukaansa tempaamaa rojua.
Panama Cityssä hurrikaani murskasi ikkunoita, ja kokonaisia ostoskeskuksia oli muuttunut romukasoiksi. Tulvimisen ja kaatuneiden sähkölinjojen vuoksi kaduilla on vaarallista liikkua.
Alabamassa, Georgiassa ja Floridassa sadattuhannet ihmiset ovat olleet ilman sähköä.
Mexico Beachilla asuva Patricia Mulligan vertasi CNN:n haastattelussa Michaelin aiheuttamaa tuhoa vuoden 1992 Andrew-hurrikaaniin.
– Jälki on hurjaa. Emme uskoneet, että tilanne menisi näin pahaksi, Mulligan sanoi.
Hän kertoi, että vedet olivat tulvineet sisälle hänen neljännessä kerroksessa sijaitsevaan asuntoonsa. Koko rakennus huojui ohi kulkevan myrskyn voimasta.
Kun Mulligan uskalsi katsoa ulos ikkunasta, tuuli oli repinyt katot lähitaloista, pienvenesatama oli kadonnut ja vedenpinta kurotteli kohti palmujen latvoja.

https://edition.cnn.com/us/live-news/tropical-storm-hurricane-michael-florida/index.html
https://edition.cnn.com/2018/10/10/us/hurricane-michael-wxc/index.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti