Lounais-Häme

Voimalalle tulevaisuus Forssassa

Kiinnostus Renor oy:n omistamaa arkkitehti Karl Lindahlin suunnittelemaa ja vuonna 1923 Loimijoen partaalle valmistunutta Forssan vanhaa voimalaitosta kohtaan on kasvussa.

Helsinkiläinen rakennusliike Lapis Rakennus on ostamassa Renorilta voimalaitoksen, jolloin forssalainen Rakennus Timo Pekka oy tekisi muutostyöt rakennuksen muuttamiseksi 20 asunnoiksi sekä yhteisöllisen asumisen yksiköksi, johon tulisi vajaat 20 asuntoa.

Paikallisesti projektia on ollut käynnistämässä puolitoista vuotta toimitusjohtaja Timo Pekan kanssa Privanetin Forssan johtaja Kari Kasurinen.

Yhteisöllisen asumisen yksikön vetäjäksi tulisi jo aikaisemmin alalla toiminut Jaana Lähteenkorva yrityskumppaneineen.

Forssan kaupunginhallitukselle on esitelty hanketta jo viime vuoden puolella. Kasurinen ja Pekka kertovat hankkeen kustannusarvion olevan 6–8 miljoonaa euroa.

Pekka kertoo, että voimalaitos palautettaisiin mahdollisimman alkuperäiseen asuunsa. Pekan mukaan asuntojen ennakkomyynti on tarkoitus aloittaa jo loppukesästä.

Kaupungin omistaman Forssan Yrityskehityksen on kaavailtu olevan mukana hankkeen toteuttamisessa merkittävällä panoksella, jolloin kaupunki saisi omistukseensa osan 1. kerrokseen toteutettavista yhteisöllisen asumisen yksikön asunto-osakkeista.

Lähteenkorvan mukaan voimalaitoksen asumiseen rakentaminen voisi olla päänavaus koko Aurinkorannan toteutumiseen Loimijoen tuntumassa. Samalla pelastuisi merkittävä kulttuurihistoriallinen kiinteistö.

Tällä hetkellä Lähteenkorva ja hänen yhtiökumppaninsa ovat kiireisinä uuden teknologiaan nojautuvan hoiva-alan yrityksen käynnistämisessä, joka tarjoaa laadukkaita palveluita ikäihmisille. Tämä hanke ei liity voimalaitosprojektiin.

Aikaisemmin voimalaitokseen on pitkään haikailtu kulttuurikeskuksen rakentamista. Mitään virallista esitystä asiasta ei ole kaupungille tehty.

Viime toukokuussa valmistui Tampereen teknillisessä korkeakoulussa arkkitehtiopiskelija Arttu Liukkosen diplomityö, jossa oli hahmoteltu ansiokkaasti tyhjillään pitkään olleen voimalaitoksen muodonmuutos kulttuurikeskukseksi.

Matkassa on ollut vain yksi mutta. Forssan kaupunki ei ole ollut kiinnostunut lähtemään mukaan minkäänlaisen kulttuurikeskuksen toteuttamiseen. Yhtään virallista aloitetta kulttuurikeskuksen rakentamisesta ei kaupungille ole osoitettu.

Uusi kulttuurikeskus sopisi huonosti suureen kuvaan siitä, että kaupunki on pikemminkin luopumassa turhista tiloista.

Tässä tilanteessa uusia tiloja ei kaivata.

Ratkaistavana on myös monitoimikeskuksen mahdollinen rakentaminen heti uuden valtuustokauden alussa.

Rahaa tarvitaan kaupungin näkökulmasta muualle kuin kulttuuritilojen rakentamiseen. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic