Lounais-Häme

Voitettu luottamus palkitsee

Anna-Stiina Tuomisto on ollut aina eläinrakas.

Koiria Tuomistolla on ollut aina viimeisten 28 vuoden aikana, ja hän on ollut aktiivinen koiraharrastaja ja -kouluttaja. Neljä ja puoli vuotta sitten Tuomisto tutustui uuteen eläinlajiin, kun perheeseen hankittiin lemmikkilintu.

-Poikani oli pitkään haaveillut papukaijasta. Kun muutimme tähän taloon, hän kysyi, jos vihdoin saisi papukaijan. Ajattelimme mieheni kanssa, että lintu olisi pojan huoneessa eikä siitä mitään haittaa olisi, Tuomisto muistelee.

Perheeseen hankittiin kolme neitokakadua.

-Seuratessani ja katsellessani lintuja kotonamme minäkin hurmaannuin. Linnut olivat taivaallisen kauniita ja aivan ihania! Ensimmäinen kerta, jolloin lintu osoitti luottamusta ja tuli kädelle, oli taianomainen hetki.

Nykyään Tuomiston talon lintuhuoneessa asuvat avoparikaijat Möhry ja Kowalski. Keskikokoinen villakoira Kirppu ja bretagnenbassetti Into eivät ole papukaijoista moksiskaan.

Koska papukaija on melko harvinainen lemmikki, monellakaan ei ole tietoa linnun pitämisestä. Tuomisto on aiemmin käynyt lemmikkilintuharrastajien yhdistyksen Kaijulin tapahtumissa kertomassa papukaijojen hyvästä hoidosta, ja tänä lauantaina hän on Forssassa järjestettävässä eläinpäivässä mukana samalla asialla.

-Häkin pienuus on suuri epäkohta papukaijojen pidossa, sen pitää olla riittävän suuri. Esimerkiksi avoparikaijoille suositellaan 1,2 neliön häkkiä. Lintujen myös täytyy saada lentää vapaana päivittäin, Tuomisto summaa kaksi tärkeää huomioitavaa asiaa.

Luontaisessa ympäristössään papukaijat hakevat ruokaa koko ajan, joten lemmikkilinnuilla pitää olla jotain virikettä ja tekemistä tilalle. Tärkeää on myös lajitoverin seura.

-Papukaijat eivät luonnossa elä koskaan yksin, vaan aina parvessa tai pariskuntana.

Tuomisto neuvoo ostamaan papukaijan eettisistä syistä aina suoraan kasvattajalta. Ennen papukaijan hankkimista kannattaa kuitenkin miettiä omia motiiveitaan linnun ostamiselle.

-Kaikkein huonoin syy hankkia papukaija on se, että näkee YouTubessa hauskan videon puhuvasta papukaijasta. Ensinnäkin, kaikki papukaijat eivät opi puhumaan ja toisekseen, pidemmän päälle se ei ole hauskaa, että papukaija toistaa samaa juttua 24/7.

-Sitä paitsi papukaijoista voi saada niin paljon enemmän irti kuin pelkän puheen, jos vain viitsii viettää niiden kanssa aikaa. Huomioimalla linnut oppii lopulta lukemaan niiden kieltä.

Omien lemmikkien kielen oppiminen on ollut Tuomistolle merkittävä asia. Esimerkiksi lintujen ääntelystä hän tietää, milloin Möhry ja Kowalski ovat tyytyväisiä.

-Koirien kieli on minulle jo helppo tapaus näin monen vuoden jälkeen, mutta papukaijojen kieli on vielä kovin uusi juttu. Avoparikaijat viestivät kuitenkin melko ymmärrettävästi.

-Jos haluan silittää orrella istuvan Möhryn rintaa sormellani, vien sormen sen eteen. Jos sille sopii silittely, se ei tee mitään. Jos se ei halua, että silitän, se ottaa hellästi nokallaan kiinni sormesta ja työntää sitä pois. Jos pidän sormen siinä edelleen, se ottaa vähän voimakkaammin kiinni – ja silloin minun pitää jo sormeni ottaa pois. Lintua ja sen tahtoa tulee kunnioittaa. FL

Anna-Stiina Tuomisto papukaijoineen on mukana Forssan luonnonhistoriallisen museon eläinpäivässä tänään klo 10–14.

Haastava lemmikki
Papukaijaa ei tule koskaan hankkia vain yhden ominaisuuden, kuten oletettujen puhelahjojen, takia. Arki linnun kanssa voi olla täysin erilaista.Papukaija on älykäs ja pitkäikäinen koko perheen lemmikki. Sellaisen omistaminen kuitenkin vaatii omistajalta paljon. Jos haluaa paijattavan lemmikin, kannattaa harkita muuta vaihtoehtoa.Pohjimmiltaan papukaija on villieläin, joka elää luonnollisten käyttäytymistaipumustensa mukaan. Linnulle tulee luoda mahdollisuus toteuttaa niitä.Monet papukaijat suhtautuvat ihmisiin aluksi varauksella. Ihminen on parhaimmillaan papukaijalle turvallinen ruoka-automaatti tai parven jäsenen korvike, jonka lähettyvillä voi viettää aikaa, pahimmillaan pelottava ja välteltävä asia.Lisätietoa papukaijoista verkossa www.kaijuli.fi ja www.papukaija.fi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti