Lounais-Häme

Voittajajoukkueen tarkoitus oli vain päästä pois oppitunneilta

Finaalin alkaessa kaikki oli jo selvää. Keskuskoulun 9C-luokkalaiset Atte Haltia, Markus Vuorinen ja Tiia Virkki katselivat kilpalavalle asetettuja skoottereita ja sopivat, kuka ottaa minkä kulkupelin. Skootterit olivat palkinto tulevalle Taitaja9-kilpailun voittajalle. 
Niin siinä sitten kävi, että skootterit pääsivät valitsijoilleen. Haltian, Vuorisen ja Virkin joukkue voitti yhdeksäsluokkalaisille tarkoitetun valtakunnallisen kisan.  
Voitto ei ollut alusta asti itsestäänselvyys. Nuoret lähtivät valtakunnalliseen Taitaja9-kisaan vain sen vuoksi, että voisivat olla pois koulusta. 
Kilpailussa testataan vuosittain yhdeksäsluokkalaisten taitoja kymmenissä tehtävissä, jotka liittyvät ammattikouluissa opetettaviin aloihin. Kilpailussa pääsee ratkomaan esimerkiksi sähkömiehen, datanomin, kokin ja rakennusalan ammattilaisen ongelmia. 
Kilpailu alkaa joka vuosi syksyllä, jolloin valitaan paikallisesti parhaat taitajat. Sen jälkeen kisa etenee aluetasolle ja keväisin järjestetään valtakunnallinen finaali, jossa taisteli tänä vuonna kuusi joukkuetta ympäri Suomen. 
Haltia, Vuorinen ja Virkki eivät olisi vielä syksyllä uskoneet pääsevänsä finaaliin puhumattakaan koko kisan voitosta. Näin jälkeenpäin syitä voittoon löytyy kuitenkin useita.
Ryhmäläiset uskovat menestyneensä, koska kaikkien sen jäsenten osaaminen on erilaista. Siinä missä pojat loistavat kaikenlaisessa rakentelussa, Tiia Virkillä on nopea matematiikkapää sekä käsityö- ja ruoanlaittotaitoja.
Tehtävien ratkaisemissa auttoi myös tiivis ryhmähenki.
– Olemme olleet hyviä kavereita jo pitkään. Tiedämme, missä menee toistemme osaamisen rajat, Atte Haltia sanoo. 
Markus Vuorisen mielestä syy voittoon on yksinkertaisempi:
– Olimme parhaita ja osasimme eniten. 
Luokanvalvoja Ira Laakso kertoo, että Keskuskoulun 9C-luokka seurasi koulussa suoraa lähetystä Taitaja9-kilpailusta. Riemu repesi ja huuto alkoi, kun oman luokan oppilaiden voitto varmistui.
– Minusta tuntuu, että me muut olemme olleet iloisempia tästä voitosta kuin voittajat itse, Laakso nauraa.
Voittajille riemu taitaa tulla vähän myöhemmin. Nuoret sanovat olevansa yhä väsyneitä raskaasta finaalista, joka järjestettiin Seinäjoella asti. 
Voitto konkretisoitunee viimeistään kesäkuun alussa, kun ne lavalla seisseet kolme skootteria tuodaan nuorten kotipihoille.
– Pitää kai ajaa mopokortti, Markus Vuorinen tuumii.
Haltialla ja Virkillä on jo kortti ja tallista löytyvät mopotkin. Pian niitä on molemmilla kaksi. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic