Lounais-Häme

Voittovaroja jaetaan eniten taiteelle ja kulttuurille – Veikkauksen rahoitusta leikataan tulevina vuosina

Veikkausvoittovaroista muun muassa kulttuurille jaettava rahapotti pienenee ensi vuonna. Kuvituskuva. Kuva: Juha Neuvonen
Kuvituskuva. Kuva: Juha Neuvonen

Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoitti taidetta ja kulttuuria vuonna 2018 yli 460 miljoonalla eurolla. Yli puolet summasta, 238 miljoonaa, oli rahapelitoiminnan voittovaroja. Luvut selviävät Tilastokeskuksen julkaisemista tiedoista.

Taiteen ja kulttuurin osuus opetus- ja kulttuuriministeriön kautta jaetuista rahapelitoiminnan voittovaroista oli valtion vuoden 2018 tilinpäätöksessä 43 prosenttia. Tieteen osuus oli noin 19 prosenttia, urheilun 29 prosenttia ja nuorisotyön lähes 10 prosenttia.

Kulttuurimäärärahojen osuus valtion menoista on pysytellyt vajaassa prosentissa koko 2000-luvun ajan. Opetus- ja kulttuuriministeriön menoista kulttuurimäärärahojen osuus on ollut 5,5 ja 7 prosentin välillä. Kulttuurimäärärahat ovat kasvaneet vuodesta 2000 vuoteen 2018 reaalisesti elinkustannusindeksillä laskettuna noin 23 prosenttia.

Veikkauksen tukemien toimijoiden rahoitusta leikataan tulevina vuosina, koska Veikkauksen pelihaittoja ehkäisevä vastuullisuusohjelma vähentää pelituottoja. Vuonna 2020 veikkausvoittovarojen määrä supistuu noin 5,5 miljoona euroa, minkä vuoksi kulttuurin tukea tullaan karsimaan noin 2 miljoonaa euroa.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic