Lounais-Häme Forssa

Vorssa-Areenassa viriteltiin keskustelua kuntaliitoksesta ja kannettiin huolta keskusta-alueen elävöittämisestä

Vorssa-Areena kirvoitti forssalaiset päättäjät keskustelemaan muun muassa kuntaliitoksesta ja kunnallisveroprosentin korotuksesta.
Vorssa-Areena kokosi Forssan valtuustoryhmien edustajat keskustelemaan seudun tulevaisuudesta. Panelistit pääsivät pohtimaan muun muassa elinvoimaan ja kuntatalouteen liittyviä teemoja. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vorssa-Areena kokosi Forssan valtuustoryhmien edustajat keskustelemaan seudun tulevaisuudesta. Panelistit pääsivät pohtimaan muun muassa elinvoimaan ja kuntatalouteen liittyviä teemoja. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan tori täyttyi lauantaina leppoisan toritunnelman lisäksi seutukunnan tulevaisuusvisioista Vorssa-areenan innoittamana. Forssalaiset kuntapäättäjät pääsivät pohtimaan muun muassa koronan vaikutuksia ja talouden tulevaisuusnäkymiä. Lisäksi panelistit puivat kaupungin elinvoimaan ja koulutustilanteeseen liittyviä kysymyksiä.

Jokaisesta valtuustoryhmästä oli kutsuttu paikalle yksi edustaja, jonka puolueet saivat itse valita keskuudestaan. Panelisteina toimivat Manu Mäkinen (vas.), Matti Uutela (sd.), Sanni Grahn-Laasonen (kok.), Johanna Häggman (kesk.), Asta Jaakkola (kd.), Sami Mattila (ps.) ja Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi. Vihreiden panelistituoli oli tyhjä heidän edustajakseen valitun Alpo Suhosen poissaolon vuoksi. Myös alun perin demareiden edustajaksi valittu Kaisa Lepola joutui jättäytymään sairastumisen vuoksi pois paneelista.

Jari Kesäniemi (vasemmalla) totesi, että Forssan seudulla jäädään liian usein muistelemaan loistavaa menneisyyttä toiminnan sijaan.

Maskisuositus sai kannatusta

Ensimmäisenä areenan juontaja Jussi Kärki haastoi panelistit keskustelemaan koronatilanteesta ja maskisuosituksesta. Kaikki panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että maskisuosituksen antaminen olisi tarpeellista. Puheenvuoroissa kuitenkin muistutettiin, että Lounais-Hämeessä tartuntatilanne on toistaiseksi rauhallinen.

– Maskien saatavuuden lisäksi on myös tärkeää, että ihmiset saavat riittävästi ohjeistusta niiden oikeaoppisesta käyttöön, Häggman muistutti.

Mattila puolestaan kiitteli lounaishämäläisten kykyä noudattaa koronaan liittyviä ohjeita.

– Forssalaiset ovat osanneet noudattaa koronaohjeistuksia hyvin. Maalaisjärjellä pääsee pitkälle, hän totesi.

”Ei” kunnallisveron korotukselle

Kesäniemi totesi koronan luoneen Forssan kuntatalouteen haasteita. Syksyllä edessä on Pärjäävä Forssa 2 -ohjelman valmistelu, jonka tarkoituksena on löytää uusia keinoja sopeuttaa taloutta. Talouden haasteiden edessä kukaan panelisteista ei kuitenkaan ollut valmis nostamaan kunnallisveroprosenttia.

– Veronkorotukset eivät ole pidemmän päälle kestävä ratkaisu. Meidän tulisi löytää keino houkutella Forssaan enemmän uusia asukkaita, Mäkinen tiivisti.

Uutela puolestaan korosti, että Pärjäävä Forssa -ohjelman suunnittelussa tulisi pitää kiinni siitä, että kaupunki ei joutuisi lomautuksien tielle.

Kokoomuksen Grahn-Laasonen puolestaan korosti monitoimikeskus-hankkeen maaliin viemistä.

– Monitoimikeskus mahdollistaa palveluverkon rakenteellisia uudistuksia ja tuo säästöjä, hän summasi.

Jussi Kärki toimi jo perinteeksi muodostuneen Vorssa-Areenan vetäjänä. Paneeli oli innostanut myös monen puolueen pystyttämään telttansa torille.

Kuntaliitos kirvoitti keskustelua

Kärki nosti keskustelunaiheeksi myös näkemyseroja herättäneen kuntaliitos-teeman. Kesäniemi totesi, että seutukunnalla on tapana paeta kuntaliitoksiin liittyvää keskustelua loistavan menneisyyden taakse. Myös moni panelisteista toi esille kuntaliitoskeskustelun tarpeellisuuden tulevaisuudessa.

– ”Heitän” silloin tällöin, että kuntaliitos olisi pitänyt tehdä jo 20 vuotta sitten. Väkisin siihen ei pidä ryhtyä, mutta uskon, että liitos tulee tapahtumaan 20 vuoden aikana, Mäkinen arvioi.

Häggman puolestaan toi esille, että Forssa-vetoisesti kuntaliitokseen ei pidä ryhtyä.

– Forssa ei pärjää yksin, mutta moni kuntaliitos on mennyt pieleen isoimman johdolla, hän totesi.

Uutela ja Grahn-Laasonen kysyivät puheenvuoroissaan, tarvitaanko seudulla viisinkertaista kuntarakennetta valtuustoineen ja kunnanjohtajineen.

Elinvoimaa etsimässä

Elinvoimakeskustelussa päättäjien katseet suuntautuivat kulttuuri- ja matkailupalveluihin sekä työllisyyteen. Myös keskustan elävöittämisestä ja kauppojen keskittymisestä suurin marketteihin kannettiin huolta. Mattila puolestaan ehdotti, että lapsiperheiden lisäksi Forssaan tulisi houkutella pääkaupunkiseudun eläkeläisiä.

– Lupaan tarttua tarjoukseen 15 vuoden päästä, Kärki naurahti. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic