Lounais-Häme

Vuoden 2019 luonnontuotteet ovat karpalo, kangastatti ja maitohorsma – Luonnontuotteilla on monia käyttötapoja

 

Marttaliitto ja Arktiset Aromit ry ovat nimittäneet vuoden luonnontuotteet.

Vuoden 2019 luonnonmarjaksi valittiin karpalo, sieneksi kangastatti ja yrtiksi maitohorsma. Valinnoilla nostetaan esiin suomalaisen luonnon tarjoamia aarteita ja niiden käyttömahdollisuuksia. Puhtaassa luonnossa kasvavat luonnontuotteet ovat terveellistä ja ekologista ravintoa. Käyttövinkkejä luonnontuotteisiin löytyy esimerkiksi Arktiset Aromit ry:n verkkosivuilta.

 

Karpalo on hyvä C-vitamiinin ja kuidun lähde. Sen kirpeä maku johtuu erilaisista luontaisista hapoista: omena-, sitruuna- ja bentsoehaposta. Karpalo tunnetaan erityisesti virtsateiden terveyttä edistävistä ominaisuuksistaan.

Karpalo

Karpaloa käytetään marjakeittoihin, puuroihin, uuniruokiin ja leivonnaisiin ja siitä on saatavilla myös valmiita, helppokäyttöisiä tuotteita, kuten mehuja, jauheita ja hyytelöitä.

 

Komea punakukkainen maitohorsma on koko Suomessa yleinen pioneerikasvi, joka valtaa nopeasti palo- ja hakkuuaukeat. Sen kukinta ajoittuu keskikesään.

Maitohorsman lehdissä on merkittäviä määriä mm. ravintokuitua, fosforia, riboflaviinia, C- ja A-vitamiinia.

Monikäyttöistä maitohorsmaa voi hyödyntää koko kasvukauden ajan. Nuoret maitohorsman versot sopivat tarjottavaksi vaikkapa parsan tapaan. Nuorista lehdistä tehty silppu antaa vaihtelua salaatteihin ja vihannespaistoksiin ja ne ovat erinomaista raaka-ainetta viherjauheeseen.

Lehdet sopivat myös juoma-aineksiksi sekä sellaisenaan kuivattuina että hiostettuina, jolloin aromi voimistuu. Kukista voidaan valmistaa kauniinväristä juomaa.

 

Kuivahkoilla kankailla ja kalliomänniköissä kasvava kangastatti on satoisa, maukas ja helppokäyttöinen ruokasieni.

Sienen lakin pinta on kuiva, himmeä ja väriltään kellanruskea. Heinäkuusta lokakuun alkuun kasvava kangastatti sopii käytettäväksi sellaisenaan paistoksiin tai kastikkeisiin. Kuivattuna se on hyvää keitoissa ja sitä voidaan säilöä myös pakastamalla tai marinadeiksi.

Uusimmat

Näkoislehti

15.7.2020

Fingerpori

comic