Lounais-Häme Kanta-Häme

Vuoden ensimmäisenä päivänä syntyneen vauvan perhe tuli maakuntarajan takaa Akaasta

Yksi Kanta-Hämeen keskussairaalan vuoden ensimmäisen päivän vauvoista on akaalainen.
Markus Mannisen ja Miisa Gustafssonin tyttövauvalle on satanut jo paljon nimiehdotuksia, mutta lopullista päätöstä nimestä ei vielä ole. Kuva: Esko Tuovinen
Markus Mannisen ja Miisa Gustafssonin tyttövauvalle on satanut jo paljon nimiehdotuksia, mutta lopullista päätöstä nimestä ei vielä ole. Kuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen keskussairaalassa syntyi vuoden 2020 ensimmäisenä päivänä kolme vauvaa, kaikki tyttöjä. Yksi heistä oli akaalaisten Miisa Gustafssonin ja Markus Mannisen esikoinen. Hän syntyi 1.1. kello 16.20.

– Laskettu aika oli jo 19. joulukuuta, joten jännitimme, kumman vuoden puolelle synnytys menee, Miisa Gustafsson kertoo.

Hänen mukaansa itse synnytys oli nopea, mutta ennen sitä äiti kertoo työstäneensä supistuksien kera vauvaa kolme päivää.

Loppujen lopuksi tuoreet vanhemmat ovat tyytyväisiä siihen, että lapsi on nyt alkuvuodesta syntynyt, josta voi olla etua esimerkiksi aikanaan koulussa.

Vauva painoi syntyessään 3990 grammaa ja oli 50 senttimetriä pitkä.

Pirkanmaan puolella asuva pariskunta valitsi synnytyssairaalakseen Kanta-Hämeen keskussairaalan Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) sijaan.

– Tämä on meillä kilometreissäkin lähempänä ja täällä tuntuu olevan mukava henkilökunta. Tykästyin paikkaan, kun kävin täällä synnytysvalmennuksessa. Täältä sai myös perhehuoneen, Miisa Gustafsson kertoo.

Markus Manninen puolestaan kertoo, että Taysissa synnytysosastolla oli juuri vuodenvaihteen tienoilla muutto uuteen paikkaan, joten senkään takia Tays ei houkutellut.

– Emme halunneet mennä siihen sekamelskaan, Markus Manninen tiivistää.

Synnytyksen jälkeisenä päivänä koko pieni perhe oli hieman väsynyt, mutta kiitollinen synnytysvuodeosaston henkilökunnan heille suomasta lepohetkestä.

– Yöunet ovat viime päivinä jääneet vähiin, joten hoitajat ottivat vauvan yöllä vähäksi aikaa hoiviinsa. Torkut tekivät kyllä hyvää, tuore äiti naurahtaa.

Päivän aikana vierailulle saapuivat ainakin tuoreet isovanhemmat. Vauva oli tarkoitus myös kylvettää.

Kotiin Akaaseen perhe arveli palaavansa parin päivän kuluttua.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa syntyi vuonna 2019 yhteensä 1171 vauvaa, kun edellisenä vuonna luku oli 1239. Maakunnan ulkopuolelta tulleiden synnyttäjien lapsia oli nyt noin 125.

Esimerkiksi Pirkanmaan puolella Akaaseen syntyi Hämeenlinnassa kaikkiaan 50 lasta. Valkeakoskelaisia vauvoja sairaalassa oli viime vuonna 13 ja hyvinkääläisiä 6.

Helsingin seudultakin tulijoita oli jonkin verran. Helsinkiläisiä synnytyksiä tilastoitiin keskussairaalassa viime vuonna 7, espoolaisia 5 ja vantaalaisia kolme.

– Varmaan se painaa valinnoissa, että olemme pienempi yksikkö ja hoitokin on sitä myöten yksilöllisempää kuin isoissa sairaaloissa, arvelee osastonhoitaja Veera Riekkinen synnytys- ja naistentautien vuodeosastolta.

Kanta-Hämeen keskussairaalan tilastoista löytyy myös yksittäisiä synnyttäjiä monesta kunnasta eri puolilta Suomea. He olivat enimmäkseen Hämeenlinnan seudulla vierailulla olleita odottaneita äitejä.

Hämeenlinnalaisia vauvoja keskussairaalassa syntyi viime vuonna 469, janakkalalaisia 102, hattulalaisia 83, riihimäkeläisiä 140, hausjärveläisiä 34 ja loppilaisia 28.

Forssaan syntyi keskussairaalassa viime vuonna 100 lasta, Tammelaan 35, Jokioisille 31, Humppilaan 12 ja Ypäjälle 10. FL

Synnytyspaikan voi valita

Synnytystoiminta kuuluu potilaan valinnanvapauden piiriin. Siksi myös Hämeenlinnaan voi tulla synnyttämään maakuntarajojen ulkopuolelta.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa syntyi viime vuonna yhteensä 1184 vauvaa, joista noin 125 oli maakunnan ulkopuolelta synnyttämään tulleiden lapsia.

Synnytyspaikan valinnan voi tehdä etukäteen varaamalla ajan Kanta-Hämeen keskussairaalan seulontaultraäänitutkimukseen tai ilmoittamalla synnytyspaikkatoiveesta omalle terveydenhoitajalle, jolta saa lähetteen. Sairaalan on mahdollista saapua myös ennalta sopimatta, kun synnytys on käynnistynyt.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic