Lounais-Häme

Vuoden Flooraksi valittu Kati Kivimäki: "Tämä on tunnustus myös Forssan museolle"

Lions Club Forssa Flores nimesi lauantain Kukkamarkkinoilla tämän vuoden Flooraksi Kati Kivimäen. Forssan museon johtaja Kivimäki on järjestyksessään 19. Floora-tunnustuksella palkittu.

Kivimäki kertoo valinnan tuntuvan mukavalta.

-Pidän tätä tärkeänä tunnustuksena myös Forssan museolle ja sen tiimille. Museossa on tapahtunut paljon positiivista viime vuosina, Kivimäki kertoo.

Vuonna 2010 museon ylläpito siirtyi kaupungille, ja samalla haettiin uutta museonjohtajaa. Kivimäki kertoo ottaneensa tuolloin paikan nöyränä vastaan ja lähteneensä hitaasti liikkeelle.

-Sillä on ollut paljon merkitystä, että pieni kaupunki on satsannut kulttuuriperintöön. Kun saimme Vuoden museo -palkinnon 2014, sitä kiitettiin perusteluissakin.

Museo uudistui tuolloin monella rintamalla: näkyvin osa oli uusi perusnäyttely, mutta sen rinnalla kehitettiin myös museon digitaalisia palveluita, tiedottamista ja yleisön kanssa yhdessä tekemistä.

-Yhteisöllinen kehittäminen on museomme vahvuus. Esimerkiksi ajatus Kuosien kaupungista on syntynyt yhteisissä keskusteluissa kaupunkilaisten ja yritysväen kanssa, Kivimäki kuvailee.

 

Kivimäelle kulttuuriperintö on erottamaton osa yhteisöä. Museo on ollut mukana monessa ja kantanut myös sosiaalista vastuuta muun muassa antamalla harjoittelupaikkoja opiskelijoille tai kuntouttavassa työtoiminnassa mukana oleville.

Kivimäki haluaa korostaa pienten museoiden merkitystä paikallisen identiteetin ja hyvinvoinnin edistäjinä.

-On käsittämätöntä, että museoalalla on niin pienet palkat. Alalla on kuitenkin koulutettuja, monipuolisia ja kielitaitoisia ihmisiä. Tässä tulisi päästä lähemmäksi opetusalan palkkatasoa. Alan tulisi itse olla tässä aktiivinen, Kivimäki kuvaa tilannetta.

 

Museoalalle päätyminen ei ollut Kivimäelle itsestään selvää. Valkeakoskella ”vaatimattomissa oloissa” kasvanut Kivimäki kertoo hiljattain pohtineensa lapsuuden merkitystä ihmiselle.

-Tavoitteeni elämässä eivät olleet korkealla, minulla ei ollut lähiympäristössä yliopistoon viittaavia tekijöitä. Mutta olen hyvinvointi-Suomen kasvatti: nuoruudessani 1980-luvulla oli mahdollista mikä vain. Oppiaine valikoitui kiinnostuksen pohjalta, vaikka en edes tiennyt, mitä filosofian maisteri oikein tekee, Turun yliopistossa taidehistoriaa opiskellut Kivimäki muistelee.

Ensimmäinen museoalan työpaikka osui kohdalle ennen maisterintutkintoa, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Forssaan asettumista ovat edesauttaneet perhesyyt. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic