Lounais-Häme

Vuoden kohokohta taivaalla

 

Tänään perjantai-iltana tapahtuu täydellinen kuunpimennys, joka sään salliessa voidaan nähdä koko maassa.

Täydellisen pimennyksen vaihe kestää peräti tunnin ja 43 minuuttia, mikä on toiseksi pisin pimennys 2000-luvulla.

-Tämä on vuoden kohokohta, kun on muuten köyhä tapahtumavuosi, eikä ole komeettoja tai muita. Kun tähtitaivas on muuten aika staattinen, niin tämä on hyvä tilaisuus katsoa tähtitieteellisessä mittakaavassa nopeasti etenevää tapahtumaa, Hämeenlinnan tähtitieteenharrastajien yhdistys Vega ry:n puheenjohtaja Tero Lehtonen kertoo.

Erilaisia kuunpimennyksiä näkyy maapallolla 2–4 kertaa vuodessa, mutta täydelliset pimennykset ovat harvinaisempia, eivätkä kaikki näy Suomessa.

Edellinen täydellinen pimennys nähtiin syyskuussa 2015, ja seuraava täydellinen kuunpimennys nähdään Suomessa 21. tammikuuta 2019.

 

Kuunpimennystä pääsee seuraamaan Hämeenlinnan tähtitornille, joka on Ahveniston vesitornin päällä. Pieni säävaraus tilaisuudelle on.

-Jos taivas on pilvessä, tilaisuutta ei tietenkään pidetä. Mutta ovet ovat auki, jos vain vähänkin taivaalla näkyy jotain, Lehtonen sanoo.

Puheenjohtaja uskoo, että näytös onnistuu.

-Kesäpilvisyydessä on aina se hyvä mahdollisuus, että iltaa ja yötä kohti selkeytyy.

Lehtonen suosittelee tulemaan katsomaan pimennystä Vega ry:n observatorioon.

-Kuu on Hämeenlinnan horisontissa aika matalalta, joten varsinkin keskustasta katsoen harjut ovat tiellä. Jos on kuulas kesäyö, niin kuin nyt on ollut, onhan se komea näky.

Jos sää on selkeä, tähtitornin ovet avataan kello 21.30. avataan ovet ja pimennystä seurataan yöhön puoli kahteen asti, kun pimennyksen osittainen vaihe päättyy.

 

Suomen Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry kertoo tiedotteessaan, että kokonaisuudessaan pimennys kestää yli kuusi tuntia, josta Suomessa voidaan nähdä noin neljä ja puoli tuntia.

Pimennyksen alun vähemmän näyttävät puolivarjo- ja osittainen vaihe jäävät käytännössä koko maassa horisontin taa, sillä Kuu nousee Suomessa kesken pimennyksen.

Ursa muistuttaa, että kuunpimennystä voi seurata yhtä hyvin paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella.

Kuunpimennyksen katselu on myös täysin turvallista toisin kuin auringonpimennyksessä.

-Vaikka kyseessä on täydellinen kuunpimennys, Kuu ei silti pimene täysin ja katoa näkyvistä. Tämä johtuu Maan ilmakehästä, joka taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle. Ilmakehän läpi kuljettuaan valosta on jäljellä enää punertavat värisävyt, ja ne värjäävät Kuun pinnan ruosteenpunaiseksi, Ursa valottaa.

Kuunpimennysnäytös Hämeenlinnan tähtitornilla, Ahveniston vesitornin päällä. Ovet avataan kello 21.30.

Pimennyksen kulku
Hämeenlinnan kuunpimennysnäytöksen kulku perjantaina 27.7.:Puolivarjopimennys alkaa klo 20.15.Osittainen vaihe alkaa klo 21.24.Tähtitornin ovet auki klo 21.30.Osittain pimentynyt Kuu nousee Hämeenlinnassa klo 22.00.Aurinko laskee Hämeenlinnassa klo 22.11.Täydellinen vaihe alkaa klo 22.30.Pimennys syvimmillään klo 23.22.Täydellinen vaihe päättyy klo 0.13.Osittainen vaihe päättyy klo 1.19.Tähtitornin ovet suljetaan klo 1.30.Puolivarjopimennys päättyy klo 2.29.Aurinko nousee Hämeenlinnassa 4.42.Kuu laskee Hämeenlinnassa klo 5.09.

Uusimmat

Fingerpori

comic