Lounais-Häme Forssa

Vuoden opo opettaa Forssassa: "Autamme opiskelijaa löytämään paikkansa, merkityksellisen työn, jossa toteuttaa kutsumustaan"

Tarja Koskinen opinto-ohjaa kestävän kehityksen opiskelijoita Hamkissa: "Korkeakoulujen opinto-ohjauksen pitäisi saada enemmän näkyvyyttä".
Vuoden opinto-ohjaaja on töissä Hämeen ammattikorkeakoulun Forssan kampuksella. Kuva: Lassi Puhtimäki
Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tarja Koskinen palkittiin perjantaina vuoden 2020 opinto-ohjaajana. Koskinen toimii opinto-ohjaajana kestävän kehityksen koulutusohjelmassa Hamkin Forssan kampuksella.

Vuoden opinto-ohjaaja valittiin hakemusten perusteella.

– Kanta-Hämeen opinto-ohjaajien yhdistys ehdotti, että lähettäisin hakemuksen. Päätin hakea, koska korkeakoulujen opinto-ohjauksen pitäisi saada enemmän näkyvyyttä, Koskinen kertoo.

Ammattikorkeakoulussa oma ala on jo löydetty toisin kuin peruskoulussa tai lukiossa. Se ei tee opinto-ohjauksesta helpompaa eikä vähennä työn tärkeyttä.

– Opinto-ohjauksen merkitys on ehkä vieläkin suurempi korkeakoulussa. Autamme opiskelijaa löytämään paikkansa, merkityksellisen työn, jossa voi toteuttaa kutsumustaan.

Koskinen kokee, että erityisesti kestävän kehityksen opiskelijat kulkevat kohti kutsumustaan.

Opinto-ohjaajan työnkuva AMK:ssa on laaja.

– Ammattikorkeassa voi valita opintoja periaatteessa korkeakouluista ympäri maailman, ja opinto-ohjaaja suunnittelee opintopolkua yhdessä opiskelijan kanssa.

– Opiskelijoiden ikä vaihtelee puolestaan 19 ja 30:n välillä, joten opiskelua sovitetaan kunkin elämänrytmiin, Koskinen valottaa.

Koskinen aloitti opinto-ohjaajana Hamkissa vuoden 2018 syksyllä. Ennen tätä opinto-ohjaajan työ oli tullut tutuksi peruskoulusta lukioon.

– Mietin tuolloin alaan liittyvän yritystoiminnan aloittamista, mutta kun minua kysyttiin töihin Forssaan, arvelin, että yrittäjäksi voi ryhtyä myöhemminkin.

Kestävä kehitys koostuu ekologisesta, taloudellisesta ja sosiaalisesta kestävyydestä. Koskinen kokee sosiaalisen kestävyyden tulevan lähelle opinto-ohjaajan ammattia, jossa tehdään työtä myös syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Vuoden opinto-ohjaajan palkinto luovutettiin Koskiselle perjantaina opinto-ohjaajien koulutuspäivillä Tampereella. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic