Lounais-Häme

Vuoden vihannes 2020 on paprika – Tiesitkö, että rouskuva herkku on kasvitieteellisesti marja?

Suomalaiset käyttävät eniten mietoja ja makeita paprikoita salaateissa. Kuva: Juhani Salo
Suomalaiset käyttävät eniten mietoja ja makeita paprikoita salaateissa. Kuva: Juhani Salo

Maistuisiko perinteinen punainen paprika tai vielä raaka versio eli vihreä? Entä mehukas suippopaprika? Vettyvätkö silmät tulisista chileistä?

Yhteistä näillä kaikilla on se, että ne ovat vuoden 2020 vuoden vihanneksia.

Valinnan tekivät Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry. Vuoden vihanneksen valinta on jatkunut jo vuosikymmeniä. Valinnan tavoitteena on lisätä teemavihanneksen viljelyä ja kulutusta sekä tutustuttaa suomalaisia uusiin kasviksiin ja makuihin.

Varsinaisesti Suomessa paprikaa viljelee 70 yritystä, jotka tuottavat paprikoita noin miljoona kiloa. Eniten paprikoita viljellään Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa, missä viljelymäärät ovat Puutarhaliiton mukaan kasvaneet viime vuosina.

Kotimaan tuotanto on kuitenkin vähäistä verrattuna tuontiin, joka on noin 16 miljoonaa kiloa. Eniten paprikaa tuodaan Hollannista ja Espanjasta.

Suomalaiset syövät vuodessa noin kolme kiloa paprikaa per henkilö.

 

Puutarhaliitto kertoo, että harrastajat suosivat viljelyssä erityisesti chilipaprikoita.

Paprikoiden viljelyaika siemenestä satoon kestää vähintään neljä kuukautta. Kylvöt aloitetaankin usein jo tammikuussa. Paprikat kasvavat lämpimässä ja menestyvät Suomessa ulkona vain lämpimien kesäkuukausien aikana.

Kaupoista kotimaista paprikaa on saatavilla varmimmin touko-lokakuussa. FL

Tiesitkö tätä paprikoista?

Paprikat (Capsicum annuum) ovat kotoisin Väli-Amerikasta.

Suomalaiseen ruokavalioon paprikat saapuivat 1970-luvulla.

Paprikat kuuluvat perunan ja tomaatin tapaan koisokasveihin.

Paprikat ovat kasvitieteellisesti marjoja, mutta arkikielessä ne luokitellaan vihanneshedelmiksi.

Suomessa paprikoita viljellään reilussa 70 yrityksessä noin miljoona kiloa.

Suomessa yleisin paprikalaji on jalostettu makea ja mieto vihannespaprika, jonka perusväreinä ovat tutut liikennevalojen värit: punainen, keltainen ja vihreä.

Myös oranssi on suosittu väri paprikoissa.

Vihreä paprika on vielä kypsymisasteella oleva jonkin muun värinen paprika. Vaikka vihreä paprika on vielä raaka, on se täysin hyödynnettävissä ruoissa.

Lähde: Puutarhaliitto ry

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat