Lounais-Häme

Vuoden yrittäjänainen kehitti tilkuista inspiroivan bisneksen

Humppilalainen Leena Kylämarkula on tuore Forssan seudun vuoden yrittäjänainen. Valinta julkistettiin lauantaina Forssan Seudun Yrittäjänaisten ja Forssan Yrittäjien yhteisessä yrittäjäjuhlassa Valkeaniemen Pirtillä.

Kylämarkula on Tilkkutexin ja Urpolan Kartanon yrittäjä.

Valinnastaan hämmentynyt Kylämarkula ei ollut tullut edes ajatelleeksi, että voisi tulla valituksi. Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö hän olisi iloinen saamastaan huomionosoituksesta.

-Jos joku haluaa yrittäjäksi, kannustan siihen. Kun itse aloitin Tilkkutexin 20 vuotta sitten, epäilijöitä riitti, mutta tässä ollaan, Kylämarkula toteaa tyytyväisenä.

Hänellä on kahdeksan iin lista, jotka ovat olleet hänelle itselleen tärkeitä yrittäjyydessä. Intohimo työhön, innostus, inspiraatio, uudet innovaatiot, iloisuus, improvisaatio, itsekkyys, intuitio.

-Intuitioon kannattaa luottaa. Siihen, että alitajunta antaa meille merkin, mitä kannattaa tehdä.

Kylämarkula aloitti yrittäjän uraansa jo vuonna 1989, kun hän perusti miehensä Mikko Kylämarkulan kanssa autojen maahantuontiin keskittyvän CC Tax Free oy:n.

Tilkkutexin Leena Kylämarkula perusti vuonna 1998.

-Huomasin, että yritykselle on tarvetta.

Hän oli itse kiinnostunut tilkkutöistä, ja missä tahansa alan tapahtumassa hän kävikin, esille nousi, ettei Suomesta löytynyt tilkkutöihin tarvittavaa pienikuvioista kangasta. Niinpä hän päätti hankkia kangasta muidenkin iloksi.

Loimaalta kotoisin oleva Kylämarkula perusti liikkeen Humppilaan. Vaikka moni epäili, ettei pienellä paikkakunnalla riitä asiakkaita erikoisliikkeeseen, niin toisin kävi.

-Puskaradio toimi hyvin ja asiakkaita tulee eri puolita Suomea.

Lisäksi Kylämarkula lähetti suoramarkkinakirjeitä esimerkiksi kansalaisopistoihin, joissa tilkkutöitä opetettiin. Hän myös kävi alan messuilla, tapahtumissa ja myyjäisissä.

Vuonna 2002 hän avasi verkkokaupan.

-Tilkkutyöpiirit tunsivat liikkeeni jo hyvin, mutta verkkokaupan myötä sain uusia asiakkaita.

Uusia asiakkaita hän sai myös isoista yrityksistä, jotka tarvitsivat tiettyjä tarvikkeita ja raaka-aineita, joita hänellä oli myynnissä.

Yrittäjyys ei ole jäänyt Tilkkutexiin. Kun Mikko Kylämarkulan vanhemmat jäivät eläkkeelle, aloitti pariskunta ravintolatoiminnan Urpolan Kartanossa.

-Työsarkaa riittää laidasta laitaan. Välillä puunaan nurkat kuntoon, otan asiakkaita vastaan ja teen paperitöitä. Joskus taas asiakasneuvottelut kestävät yömyöhään.

Ravintolassa tarjotaan lähiruokaa juhlijoille ja ryhmille. Kartanon yhteydessä on useita saunoja, joissa pidetään yksityisten ja yritysten illanviettoja.

Matkailupuolen työ painottuu enimmäkseen kesään.

-Kesäisin kahdeksassa tunnissa ehtii saada päivän vasta käyntiin. Viime kesänä pisin työpäivä oli 19 tuntia.

Kylämarkula sanoo, että työtä jaksaa tehdä, jos nukkuu yönsä hyvin ja lähtee välillä lomalle vähän kauemmas.

Kylämarkulan mukaan työ, jota tekee omaa firmaa varten on erilaista kuin palkkatyö. Kun hän oli palkkatyössä loimaalaisessa pankissa, työpäivät saattoivat venyä pitkiksi.

-Silloin tuntui, että se ei ollut enää kivaa. Halusin päästä pois siitä oravanpyörästä.

Nyt hän tekee töitä omilla ehdoillaan. Kävelylle voi lähteä kesken päivän, jos siltä tuntuu, ja töitä voi jatkaa myöhemmin illalla.

Ja omissa harrastuksissa pääsee irtautumaan toisenlaisiin tunnelmiin.

-Tykkään käydä tanssikursseilla. Siellä oppii uusia kuvioita ja tanssilajeja.

Vaikka reiluun 20 yrittäjyysvuoteen mahtuu kaksikin lamaa, ei lopettaminen ole tullut mieleen.

-Teemme töitä omissa tiloissamme, asiakaskunta on vakiintunut ja uusia tulee lisää, joten ei tässä konkurssia tule.

Tilkkutex on nykyisin auki sopimuksen mukaan.

Kartanoalueen ViikinkiSaunalla on jo viisi erilaista saunaa ja suunnitelmissa on laajentaa edelleen.

-Viimeksi valmistui maisemasauna. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic