Lounais-Häme

Vuohihan näyttää ihan Herra Hakkaraiselta! – Elonkierron luontokerhossa syntyy kesän mittaan monenmoisia oivalluksia

Elonkierron luontokerhossa koetaan ulkona olemisen ja tekemisen riemua.
Elonkierron vuohien herkkua ovat voikukkien lehdet. Reima ja Ilari Heinonen huomasivat, että niille maistuivat voikukkien juuretkin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lapsilauma kirmaa Elonkierron hiekkatietä kuin kesälaitumelle laskettuina. Matkalla vuohiaitaukselle joukkoa johdattava Marketta Rinne seisahtuu.

– Osaatteko sellaisen leikin, että otetaan heinä ja kysytään kukko vai kana?

Reima Heinonen pyörittelee tien pientareelta kiskaisemaansa heinää sormiensa välissä.

– Tuli pesä, poika tuumii.

Tienoot ovat tutut Reimalle ja isoveli Ilarille. Isä Ilkka Heinonen näyttää kotoa mukaan otettua muovista salaattirasiaa. Se on metsämansikoita varten, joita perhe näki esittelypuistossa viimeksi käydessään.

Elonkierrossa ja sen luontokerhossa forssalaispoikia kiinnostavat etenkin eläimet: maatiaiskanat, possut, lampaat, hevoset ja naudat.

Pojat pyytävät isältä, että kotiin voitaisiin hankkia Herra Hakkaraiselta näyttävä vuohi.

– Ei taatusti! Se syö kaiken.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Elonkierron ystävät ry:n sihteeri Marketta Rinne kehotti luontokerholaisia kokeilemaan, tuleeko heinästä kukko vai kana. Alisa Vesala löysi leppäkertun ohdakkeesta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kerhoa monessa sukupolvessa

Elonkierron luontokerholla on niin pitkät perinteet, että osa lasten vanhemmista on käynyt samaa kerhoa. Nykyisin kerhon järjestävät MLL ja puistosta vastaava Elonkierron ystävät ry.

Lapset tietävät kerhoon tullessaan, mitä odottaa: alkuleikkien jälkeen kierretään tehtäväpisteitä. Niillä harjoitellaan kädentaitoja ja tutustutaan puiston eläinasukkaisiin. Kolmatta pistettä pitävät vuorollaan paikalliset yhdistykset, kuten partiolaiset, vpk ja eläinsuojeluyhdistys.

Elonkierron ystävien sihteeri Marketta Rinne tutustuttaa lapsia eläimiin.

– Lapsille on ikimuistosta päästä silittämään kanaa. Se on intensiivinen hetki.

Kerhon päätteeksi lapset kuuntelevat sadun olkikasassa – jos malttavat, sillä olkipomppis vetää puoleensa.

– Aikuinen ei ymmärrä, mikä sen viehätys on. Sillä on hämmästyttävä vetovoima lapsiin, Rinne naurahtaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Frida Heinämäki tuli luontokerhoon mumminsa kanssa. Hän keräsi hyönteishotelliin käpyjä, heinää ja koiranputkia ja tutustui kerhossa tulevaan päiväkotikaveriinsa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kaikki ovat yhtä tervetulleita

Kerhon osallistujajoukko on nuorentunut pääasiassa alle kouluikäisiin, minkä vuoksi kerhokerrat on lyhennetty 1,5 tunnin mittaisiksi.

– Kerho on sopiva näinkin pienelle. Tosi monet harrastukset alkavat vasta 3–4-vuotiaasta, Nina Pennanen perustelee, miksi taaperoikäinen Salmakin on paikalla.

Huippukertoina mukana on ollut yli 50 osallistujaa, ja yleensäkin vähintään 20–30. Nuorimmat ovat mukana huoltajan kanssa.

– Suurin osa on Jokioisilta, mutta muualta tulevat ovat yhtä tervetulleita. Kotipaikkaa ei kysellä ja mukaan voi tulla vaikka yhdeksi kerraksi, jos on täälläpäin mökkeilemässä tai kyläreissulla, Rinne kannustaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Eläimet ovat luontokerhon vetonauloja vuodesta toiseen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ulkona olemisen ja tekemisen riemua

Luontokerhossa rakennetaan positiivista luontosuhdetta, laajennetaan ymmärrystä ruoantuotannosta ja jaetaan ulkona olemisen ja tekemisen riemua.

– Kun Elonkierto tulee tutuksi, tänne voi tulla omienkin kavereiden kanssa.

Rinne toivoo, että lapset ottavat pienestä pitäen paikan omakseen, mikä voi myöhemmin ehkäistä kiusausta ilkivallantekoon.

Elonkierron vetovoiman hän uskoo perustuvan puitteisiin.

– Tällä on monenlaista näkemistä ja tilaa touhuta, ei tarvitse varoa ja väistää. Tänne on helppo rakentaa kivoja juttuja lapsille ja antaa kaikille aisteille virikkeitä.

Lasten huomion vangitsevat yleensä eläimet, vaikka ympärillä olevat viljelykset ja kasvimaat vasta dynaamisia ovatkin. Ne muuttuvat jatkuvasti kesän aikana.

– Sitä lapset olisi kiva saada vielä enemmän havainnoimaan, Rinne pohtii.

Elonkierron luontokerho keskiviikkoisin 8.6.–6.7. klo 18–19.30.

Tutustu alkuperäisrotuihin ja viljelykasveihin

Kaikille avoin ja maksuton maatalouden ja luonnonvarojen tutkimuksen esittelypuisto Jokioisilla.
Kesäisin Elonkierrossa voi tutustua suomalaisiin alkuperäisrotuisiin eläimiin, viljelykasveihin ja ketokukkiin.
Perusnäyttelyssä kerrotaan mm. maaseutuympäristön monimuotoisuudesta, ilmastonmuutoksesta ja maaperän hyvinvoinnista.
Opastuskeskus sijaitsee makasiinissa, josta löytyy myös olkipomppis ja kahvila. Puistosta löytyy lisäksi nuotiopaikka, laavu ja eväiden syöntiin soveltuvia katoksia.
Noin 20 hehtaarin kokoinen puisto perustettiin vuonna 1998 ja sitä ylläpidettiin pääasiassa Luken varoilla. Vuoden 2020 alusta vetovastuu siirtyi Elonkierron ystävät ry:lle. Puistossa käy vuosittain noin 30 000 kävijää.
Puiston käyntiosoite on Ojaistentie 44, Jokioinen.

Uusimmat

Fingerpori

comic