Lounais-Häme

Vuokrapesti poiki vakituisen työpaikan

 

Markus Kare sai vuodenvaihteessa hyviä uutisia. Mitron oy:ssä määräaikaisena kokoonpanotehtävissä työskennellyt forssalainen sai nimittäin tuolloin vakituisen työpaikan.

-Täytyy sanoa, että tällaisena aikana vakipaikan saaminen on onnenpotku, pestistään ilahtunut Kare myöntää.

Kare oli aiemmin tehnyt jokusen lyhyemmän työsuhteen Mitronilla. Työpaikat löytyivät henkilöstöpalveluyhtiö VMP Varamiespalvelun kautta.

Kare oli aiemmin valmistunut aikuisopiskelun kautta tietotekniikka-asentajaksi ja sähköasentajaksi. Tuttavien ja kavereiden hyvät kokemukset rohkaisivat häntä ottamaan yhteyttä henkilövuokrausyritykseen.

Tätä hänen ei ole tarvinnut katua.

-Olin parisen vuotta VMP:n palkkalistoilla ja yhtä noin kuukauden mittaista ajanjaksoa lukuunottamatta olin tämän ajan jatkuvasti palkkatöissä, Kare kertoo.

Kare ei ole ainoa, joka on työllistynyt vakituisesti henkilöstöpalveluyhtiön kautta. Varamiespalvelun myyntipäällikkö Hannamari Heinonen ja HR-asiantuntija Sonja Laine vakuuttavat, että heidän kauttaan työllistyvistä peräti joka viides vuokratyöläinen saa lopulta vakituisen työpaikan.

-Vaikka taloudessa menee heikosti ja julkisuudessa työmarkkinoilta tulee enimmäkseen huonoja uutisia, totuus on, että osa yrityksistä palkkaa koko ajan uutta työvoimaa, muistuttaa Heinonen.

Vaikka aluksi tarjolla olisikin vain määräaikaista pätkätyötä, Heinosen mukaan hyvä asenne yhdistettynä työhön soveltuvaan koulutukseen ja kokemukseen on hyvä väylä pitempiaikaisiin ja jopa vakituisiin työsuhteisiin.

Henkilöstövuokrauksen parissa työskentelevät tietävät, että suuri osa avoimista työpaikoista ei koskaan päädy julkiseen hakuun. Sonja Laineen mukaan lähes joka toinen vapaana oleva työpaikka on tällainen niin sanottu piilotyöpaikka. Työvoiman tarve voi olla niin äkillinen, että julkisen haun sijaan yritys ottaa mieluummin yhteyttä vuokratyön välittäjään, jolla on oma työnhakijaverkostonsa.

-Kiire saa yritykset turvautumaan vuokratyövoimaan. Työntekijöitä hakevalle yritykselle on ajankäytöllisesti edullisempaa, että joku muu hoitaa rekrytointiprosessia heidän puolestaan, VMP:n Forssan toimipisteessa työskentelevä Laine sanoo.

Varamiespalvelu on toiminut yrittäjävetoisesti Forssassa 17 vuotta. Yrittäjänä toimii Silja Syrjälä, joka pyörittää VMP:n toimistoja myös Loimaalla ja Hämeenlinnassa.

Eniten tarvetta vuokratyövoimalle Forssan seudulla on Laineen mukaan metalli- ja teknologiateollisuudessa.

Alkuvuosi on teollisuudessa yleensä hiljainen, eikä uutta työvoimaa juuri palkata. Laineen mukaan tänä vuonna perinteistä notkahdusta ei tullut. Forssan seudulla varsinkin teknologiateollisuus on työllistänyt alkuvuonna tavallista paremmin. Nyt haetaan erityisesti kesätyöntekijöitä.

Hakee työntekijä töitä sitten henkilöstövuokrauksen kautta tai täysin omatoimisesti, tärkeintä on oma aktiivisuus. Vuokratyön kautta vakipestin saaneen Markus Karen mukaan parasta henkilöstövuokrauksessa on se, että työnhakijan ei tarvitse huolehtia osaamisensa markkinoinnista, koska vuokratyötä välittävä firma hoitaa CV:n teon ja osaamisen esittelyn.

-Hakemuksen jätettyäni olin työttömänä ehkä pari kuukautta. Sitten minuun otettiin yhteyttä ja tarjottiin töitä Mitronilla. Otin paikan vastaan ja sillä tiellä ollaan, Kare myhäilee.

Tuotantopäällikkö Marko Uutelan mukaan Mitronilla on hyvät kokemukset vuokratyön käytöstä.

-Minulla ei ole palveluksessamme olevasta vuokratyövoimasta muuta kuin positiivista sanottavaa. He ovat hoitaneet työnsä ahkerasti ja säntillisesti, Uutela kehuu.

Uutelan mukaan lisätyövoiman tarve Mitronilla vaihtelee, joten myös vuokratyöntekijöiden määrä vaihtelee eri aikoina. Hän arvioi, että pääsääntöisesti yrityksessä on toistakymmentä vuokratyöntekijää kerrallaan.

-Viime aikoina olemme hankkineet tilauspiikkien purkuun ainoastaan vuokratyövoimaa, Uutela kertoo. FL

 

Prosentti työvoimasta
Vuokratyössä vuokrayritys on työntekijän työnantaja, mutta työ tehdään käyttäjäyritykselle. Työntekijä tekee työsopimuksen vuokrayrityksen kanssa, vaikka työntekopaikka on käyttäjäyrityksessä.Vuokrayritys maksaa työntekijän palkan ja hoitaa kaikki muutkin hänelle työnantajana kuuluvat velvoitteet. Käyttäjäyrityksen tehtävänä taas on ohjata ja opastaa työntekijää.Vuokratyössä työntekijältä ei saa periä mitään maksuja eikä hänen palkastaan saa vähentää palkkioita.Vuonna 2014 vuokratyö työllisti keskimäärin noin 30000 ihmistä eli noin prosentin työvoimasta. Kaikkiaan vuokratyötä teki samana ajanjaksona noin 100000 ihmistä.Suomessa toimii yli tuhat henkilöstövuokrausta harjoittavaa yritystä. Vakiintuneita toimistoja on arviolta 500–600.Vuokratyövoiman käyttö ei sido työnantajaa samalla tavalla kuin suorassa työsuhteessa. Vuokratyöläisen työsuhdeturva ei ole yhtä vahva kuin työn teettävään yritykseen suoraan palkatulla työntekijällä.Lähteet: Tilastokeskus, Henkilöstöpalveluyritysten Liitto HPL, Wikipedia

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti