Lounais-Häme Forssan seutu

Vuorohoidon tarve on kasvanut Forssan seudulla – Paikkoja riittää tarvitsijoille

"Tällä hetkellä Pihakoivussa Forssassa on vuorohoidossa kokoaikaisesti yksi lapsi seudun muista kunnista, ja näillä näkymin nyt kesällä on määräajaksi tulossa joku tai jokunen lisää."
Lasten vuorohoito siirtyy Ypäjällä kokonaisuudessaan Heporannan päiväkotiin, jonka pihalla leikkivät 4-vuotiaat Lenni Lindén (edessä), Aarne Helttula (keskellä) ja Vilho Välimäki. Kuva: Lassi Puhtimäki
Lasten vuorohoito siirtyy Ypäjällä kokonaisuudessaan Heporannan päiväkotiin, jonka pihalla keinuvat 4-vuotiaat Lenni Lindén (edessä), Aarne Helttula (keskellä) ja Vilho Välimäki. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lasten vuorohoidon tarve on kasvanut Forssan seudulla. Vuorohoitoa järjestetään iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arki- ja juhlapyhinä päiväkodeissa tai perhepäivähoidossa. Vuorohoitoa on järjestettävä lapselle, joka tarvitsee hoitoa vanhemman tai muun huoltajan työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi. Vuorohoito ei ole subjektiivinen oikeus.

– Forssassa on yksi päiväkoti, jossa vuorohoito järjestetään. Se on Pihakoivun päiväkoti, joka on auki ympärivuorokautisesti ja ympärivuotisesti. Forssassa vuorohoitoa on järjestetty 2000-luvun alkuvuosista ensin kokeiluluonteisesti niin sanotussa päivä-päiväkodissa ja yhtäjaksoisesti Pihakoivussa syksystä 2004 lähtien, Forssan kaupungin kasvatus- ja opetuspäällikkö Tiina Kemppainen kertoo.

Pihakoivun päiväkodissa on paikka 90–100 lapselle. Heistä noin 20 on eskarilaisia, joilla on esiopetuksen lisäksi vuorohoidon tarve.

– Yksikön koko on optimaalinen, ja paikkoja riittää kaikille tarvitsijoille. Hoidon tarve vaihtelee eikä lapsia ole hoidossa ihan joka yö tai viikonloppu, mutta useimmiten kuitenkin on, Kemppainen sanoo.


”Hoidon tarve vaihtelee eikä lapsia ole hoidossa ihan joka yö tai viikonloppu, mutta useimmiten kuitenkin on.”


Päiväkotiin otetaan vuorohoitoon lapsia myös seudun muista kunnista, jos vanhemmat käyvät esimerkiksi töissä Forssassa. Näitä yksittäisiä lapsia on ollut vuosittain, osa on vuorohoidossa kokoaikaisesti läpi vuoden ja osa lyhyempiä määräaikoja, kuten juhlapyhiä tai yksittäisiä öitä.

– Tällä hetkellä Pihakoivussa on vuorohoidossa kokoaikaisesti yksi lapsi seudun muista kunnista, ja näillä näkymin nyt kesällä on määräajaksi tulossa joku tai jokunen lisää.

Hetkellinen notkahdus kaksi vuotta sitten

Kemppainen kertoo, että vuorohoidon tarpeessa tapahtui kaksi vuotta sitten hetkellinen notkahdus, mutta sen jälkeen tarve lähti taas nousuun ja Forssassa tarvitaan oma vuorohoitoyksikkö.

– Korona vaikutti niin, että vuorohoidon palvelutarve ei juurikaan vähentynyt päivä-päiväkotien tapaan, vaan vuorohoitoa tarvitsevien lasten huoltajia tarvittiin heidän työpaikoillaan.

Kemppainen toteaa koronan vaikuttavan myös siten, että lasten päivähoitoa on yleensäkin varattu heinäkuulle tavallista enemmän. Hän arvioi, että osa lasten vanhemmista oli koronan takia lomalla tai lomautettuna keväällä, ja he menevät töihin heinäkuussa.

– Forssassa on yleensä pidetty heinäkuussa avoinna vain kaksi päiväkotia, mutta nyt auki on kolme yksikköä. Ne ovat Pihakoivun, Kurjenpesän ja Axel Wahrenin päiväkodit.

Aikaiset aamut ja myöhäiset illat kysyttyjä

Tammelassa lasten vuorohoito on kunnallinen palvelu. Sitä antaa päiväkoti Taikatassuun kuuluva Maahiset, jossa on alle 3-vuotiaille 12 paikkaa ja yli 3-vuotiaille 21 paikkaa. Lisäksi hoidon tarvetta on muutamilla ekaluokkalaisilla.

– Paikat ovat täynnä, ja lasten määrä on pysynyt viime aikoina vakiona. Työelämä on muuttunut viiime vuosina, ja perheiden vuorohoidon tarve on kasvanut, Tammelan kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Paula Laakso sanoo.

Kysytyintä vuorohoitoa ovat aikaiset aamut kello 4.50 alkaen ja myöhäiset illat kello 23.15 asti. Lapsia on satunnaisesti hoidossa myös öisin tai viikonloppuisin, jolloin lasten määrä vaihtelee yleensä yhdestä seitsemään. Perhepäivähoidossa olevat lapset voivat myös olla hoidossa niin, että hoitoajassa joustetaan jonkin verran.

Korona vaihtoi ostopalvelun omaksi toiminnaksi

Humppilassa lasten vuorohoito on iltahoidon ja viikonloppuhoidon osalta järjestetty kunnan omassa yksikössä päiväkoti Päivänpaisteessa.

– Aiemmin ostopalveluna hankittu yö- ja pyhien hoito siirtyi koronan takia myös Päivänpaisteeseen, ja sen jatko on vielä auki. Tällä hetkellä Humppilassa on kolme lasta, jotka tarvitsevat vuorohoitoa, kunnan vastaava lastentarhanopettaja Anu Lyytinen kertoo.

Jokioisilla lasten vuorohoito hoidetaan pääsääntöisesti kunnan omana toimintana.

– Tarvittaessa teemme vuorohoidon suhteen yhteistyötä ostopalveluna lähikuntien kanssa. Tällaisia satunnaisia tilanteita saattaa olla esimerkiksi juhlapyhien aikaan ja viikonloppuisin hiljaisimpana kesäaikana, Jokioisten kunnan varhaiskasvatusjohtaja Arja Mikkola kertoo.

Vuorohoitoa annetaan 3–6-vuotiaille Mäntypuiston päiväkodissa ja alle 3-vuotiaille perhepäivähoidossa.

– Lasten määrä vaihtelee hieman vuosittain. Keskimäärin kuusi prosenttia varhaiskasvatuslapsista tarvitsee vuorohoitoa jossain muodossa. Määrä on pysynyt viime vuosina suhteellisen vakaana. Vuosittain on ollut pientä vaihtelua, ja paikat riittävät tarvitsijoille. Suurinta on iltahoidon tarve arkisin. FL

Lue myös: Päiväkodeissa totutellaan uuteen normaaliin – Lounais-Hämeessä valtaosa lapsista palasi varhaiskasvatukseen rajoitusten höllennyttyä (FL 15.5.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic