Lounais-Häme

Vuosi sitten alkoi rohingya-muslimien pako Myanmarista naapurimaa Bangladeshiin

Cox’s Bazar, Bangladesh
25.08.2018, 04:15

Ulkomaat

Tänään on kulunut vuosi siitä, kun rohingya-muslimien joukkopako alkoi buddhalaisenemmistöisestä Myanmarista. Tähän mennessä noin 700 000 rohingyaa on paennut naapurimaa Bangladeshiin. Ennestään heitä oleskeli maassa yli 200 000.
Rohingya-muslimeja on syrjitty Myanmarissa vuosikymmeniä. Joukkopako alkoi sen jälkeen, kun Myanmarin armeija ilmoitti aloittaneensa pohjoisessa Rakhinen osavaltiossa operaation rohingya-sissejä vastaan. YK on kutsunut Myanmarin toimintaa etniseksi puhdistukseksi.
Myanmarin ja Bangladeshin rajalle on muodostunut maailman suurin pakolaisleiri, jossa oleskelee noin miljoona ihmistä. Bangladeshin viranomaisilla ja kansainvälisillä järjestöillä on ollut suuria vaikeuksia auttaa kaikkia tulijoita.
YK on arvioinut, että se tarvitsee tänä vuonna liki miljardi dollaria rohingyojen auttamiseen. Kuitenkin elokuuhun mennessä rahoituksesta oli koossa vasta alle kolmannes.
Noin miljoonan ihmisen pakolaisleirissä tapahtuu sieppauksia, raiskauksia ja jopa murhia. Suuri osa leirin väkivaltaisuuksista liittyy poliisin mukaan rohingyajengien keskinäisiin valtataisteluihin ja reviirikiistoihin. Osalla rohingyoista on yhteyksiä bangladeshilaisiin huume- ja ihmiskauppajengeihin, joille he välittävät muita pakolaisia esimerkiksi seksityöhön tai huumekuriireiksi.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic