Vuosi sitten kadonneen argentiinalaisen sukellusveneen hylky löytyi 800 metrin syvyydestä Atlantista - alus raportoi ennen katoamista teknisestä viasta

Buenos Aires
17.11.2018, 09:07

Ulkomaat

Vuosi sitten kadonnut Argentiinan laivaston sukellusvene on paikallistettu. Laivaston tviitin mukaan San Juan -aluksen hylky on 800 metrin syvyydessä Atlantin valtameressä. Aluksen löysi sitä etsimään palkattu yhdysvaltalaisyritys Ocean Infinity. Se ryhtyi tuoreimpiin etsintöihin syyskuussa.
Laivaston tiedottajan Rodolfo Ramallon mukaan työssä alkaa nyt uusi luku.
– Sukellusveneen tilan analysoinnin jälkeen näemme, miten edetä, Ramallo kommentoi Todo Noticias TV:lle.
Argentiinan laivasto menetti yhteyden sukellusveneeseen vuosi sitten 15. marraskuuta. Viimeisessä yhteydenotossa alus kertoi teknisestä viasta, ja sitä kehotettiin nousemaan heti pintaan.
Joitakin tunteja myöhemmin merellä kuultiin ääni, joka muistutti räjähdystä. Argentiinan laivasto kertoi, että ääni saattoi aiheutua sukellusveneen räjähtämisestä.
Aluksen mukana kateisiin joutui 44 hengen miehistö. Argentiinassa eläteltiin pari viikkoa toiveita, että miehistö olisi hengissä ja voitaisiin pelastaa. Joulukuun alussa Argentiinan laivasto kuitenkin ilmoitti, ettei se enää etsinyt eloonjääneitä.

Katosi paluumatkalla partiointitehtävästä

San Juan -sukellusvene oli kadotessaan palaamassa partiointitehtävältä Ushuaiasta läheltä Etelä-Amerikan eteläisintä kärkeä. Sen piti palata tukikohtaansa Mar de Plataan pääkaupunki Buenos Airesin eteläpuolelle. Alus oli tuolloin noin 450 kilometrin päässä Argentiinan rannikosta.
Laajat etsinnät alkoivat kahden vuorokauden päästä katoamisesta, ja niihin osallistui lopulta yksiköitä 13 maasta. Kun alusta ei löytynyt, useimmat vetäytyivät etsinnöistä ennen vuodenvaihdetta.
Argentiinan laivastolla oli ennen katoamista kolme sukellusvenettä, joista San Juan oli uusin. Saksassa rakennettu alus on 65-metrinen. Se otettiin käyttöön vuonna 1983, ja sitä modernisoitiin vuosina 2007 ja 2014.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic