Lounais-Häme

Vuosisata on kulunut siivillä - Suomen Siipikarjaliitolla on juhlanäyttely Sarka-museossa

Suomen Siipikarjaliiton toiminnanjohtajana työskentelee Hanna Hamina.

Suomen maatalousmuseo Saran Riihi-tilassa avautuu perjantaina 16.11. Vuosisata siivillä – Suomen Siipikarjaliiton 100-vuotisjuhlanäyttely. Juhlanäyttely on esillä maatalousmuseossa Loimaalla yhden kuukauden ajan.

Suomen Siipikarjanhoitajain liitto aloitti toimintansa vuonna 1918 jatkumona sitä edeltäneille paikallisille siipikarjanhoitoon liittyville yhdistyksille. Myöhemmin nimi lyhentyi alkuperäisestä Suomen Siipikarjaliitoksi.

Alun perin Suomen Siipikarjaliiton tärkein tehtävä oli neuvoa tuottajia kananmunantuotannossa. Sota-aikana keskeistä oli varmistaa munantuotannon jatkuminen sekä riittävä rehunsaanti tuottaville kanoille.

Liiton tavoitteena on alusta asti ollut siipikarja-alan kehittäminen, ja yksi merkittävimmistä toiminnoista oli vuosina 1926–1990 Hämeenlinnassa toiminut siipikarjanhoitokoulu. Liiton tavoitteet ovat edelleen koko alan kehittämisessä, ja toiminnassa mukana ovat kaikki siipikarjan tuotantoketjujen osapuolet.

Siipikarjaliiton toimisto on sijainnut Jokioisten Keskuskadulla vuodesta 1990.

– Meillä on vahva uskoa, että meitä organisaationa kaivataan myös vastaisuudessa eli tarvitaan sellainen alan kokoava voima, joka neuvoo ja ohjeistaa tuottajia jatkossakin, sanoo toiminnanjohtaja Hanna Hamina.

– Totta kai neuvonnan muoto vähän muuttuu, kun kaikilla on nykyään mahdolllisuus tiedon hankintaan, mutta on paljon sellaista tietoa, jota me kaivamme Brysselistä ja muualta Pohjoismaista ja ylipäänsä alan kehityksestä maailmalta.

– Me edustamme tuottajia monessa toimikunnassa, annamme lausuntoja ja kokoamme alan yhteisen mielipiteen. Kun olemme sata vuotta tätä työtä tehneet, meillä on jo sellainen asema yhteiskunnassa, että meiltä pyydetään lausuntoja ja pyydetään mukaan erilaisiin toimikuntiin valtionkin puolesta.

Satavuotisjuhlanäyttelyssä on esillä kuvia, esineitä ja tietoa Suomen Siipikarjaliiton vaiheista. Näyttelyssä on myös opetustauluja 1930–1950-luvuilta sekä siipikarjanhoitokoulun opiskelijoiden käsin kirjoittamia lehtiä 1920-luvulta.

Vuosisata siivillä – Suomen Siipikarjaliiton 100-vuotisjuhlanäyttely on esillä seminaari- ja kokoustila Riihessä sekä museon aulassa 16.11.–16.12.2018. Näyttelyn virallinen avaus tapahtuu liiton 100-vuotisjuhlissa perjantaina 16. marraskuuta.

Siipikarjaliitto on puolueeton siipikarja-alan keskusjärjestö, joka toimii alan organisaatioiden ja tuottajien sekä viranomaisten välisenä yhdyssiteenä. Siipikarjaliitossa toimivat erillisinä yhdistyksinä ja jaostoina Broileryhdistys, Kananmunayhdistys, Kalkkunajaosto, Luomujaosto sekä Kananmunatiedotus.

Siipikarjaliitto edustaa alan koko alkutuotantoketjua yksittäisistä tuottajista ja munapakkaamoyhtiöistä teurastamoihin, hautomoihin, eläinaineksen maahantuojiin ja rehutehtaisiin asti.

Siipikarjaliitto julkaisee nykyisin Suomen Siipikarja -lehteä, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

Asiasanat

Fingerpori

comic

Näkoislehti

20.2.2020

Uusimmat