Lounais-Häme

Wahren-opisto ja lyseo kimppaan?

Forssassa selvitetään ensi vuoden aikana Wahren-opiston hallinnollista siirtoa yhteislyseon alaisuuteen. Sivistysjohtaja Jarmo Pynnösen mukaan selvitystyö käynnistyy virkamiestyönä välittömästi vuodenvaihteen jälkeen.

-Käymme asiaa läpi sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan kanssa tammikuun lopulla. Katsotaan sitten, tehdäänkö selvitys kokonaan virkamiestyönä vai haluavatko päättäjät olla mukana valmistelussa. Selvitystä pitää tehdä koko ajan hyvin avoimesti ja niin, että sekä Tammelassa että Jokilääniopiston kunnissa ollaan tietoisia siitä, mitä tehdään.

Forssan yhteislyseo on seutulukio, jonka hallinnossa myös Jokioinen, Tammela ja Humppila ovat mukana. Wahren-opisto puolestaan uudisti viime vuonna yhteistyösopimuksensa Tammelan kanssa.

-Ovi on myös koko ajan raollaan Jokilääni-opiston suuntaan. Uskon, että meillä on jollain aikavälillä seutukunnallinen kansalaisopisto, Pynnönen sanoo.

Pynnösen mukaan ensin selvitetään mahdollisen yhdistämisen hyödyt ja haitat. Jos yhdistämiseen päädytään, tehdään siitä erillinen päätös.

 

Keskustelua opiston ja lukion yhdistämisestä on Forssassa käyty jo vuosia. Asia ei ole siinäkään mielessä uusi, että parikymmentä vuotta sitten opiston ja lukion hallinto oli saman sateenvarjon alla.

Tällä hetkellä esimerkiksi Hämeenlinnassa ammattiopisto Tavastia, seudun kolme lukiota sekä kansalaisopistotarjonnasta vastaava Vanajaveden opisto ovat kaikki samaa koulutuskuntayhtymää.

Pynnösen mukaan mahdollisen yhdistymisen tavoitteena on molempia hyödyttävä yhteistyö.

-Kansalaisopisto on opetusta tuottava laitos, jossa on muun muassa melkoinen kirjo harvinaisia kieliä, kädentaitoja ja kuvataiteen osaamista. Etsimme sellaisia yhtymäkohtia, jotka hyödyttävät kuntalaisia laajasti opiston osalta, mutta myös lyseon opiskelijoita.

Yksi mahdollinen skenaario on Pynnösen mukaan esimerkiksi kurssitarjottimen monipuolistuminen, jos opiston ja lyseon opettajien osaamista päästään hyödyntämään ristiin.

 

Wahren-opiston ja lyseon yhteen liittämistä tai ainakin sen selvittämistä juuri nyt puoltaa moni seikka, Pynnönen toteaa.

-Kansalaisopistojen rahoitus on murroksessa, kun valtionosuudet vähenevät. Myös opistojen perusta ja tarve tuntuu olevan muutoksessa, eikä vanhoilla eväillä enää pärjätä. Tarvitaan ajan hengessä olevaa, nopeasti muuttuvaa ja asiakaslähtöistä opistoa.

-Tässä vaiheessa on sopiva hetki tarkastella, millaisen kansalaisopiston me Forssaan haluamme.

Hallinnon kannalta selvitystyö tulee myös sopivaan saumaan. Wahren-opiston ja Jokilääni-opiston rehtori Jukka Nummelin on aiemmin kertonut jäävänsä eläkkeelle tämän lukuvuoden jälkeen. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic