Lounais-Häme

Wahren-opisto lisää opetusta Tammelassa

 

Forssan kaupunki ja Tammelan kunta ovat päässeet sopuun kansalaisopistoa pyörittävän Wahren-opiston kehittämisestä ja kustannusten jakamisesta. Tammelan kunnanhallitus avasi vuosi sitten keskustelun kansalaisopistosopimuksen päivittämisestä.

Nykyisin voimassa olevan sopimus on peräisin 1980-luvulta ja se on auttamattomasti vanhentunut ja epäoikeudenmukainen Tammelan näkökulmasta.

Sopimusta on viilailtu vuosikymmenten aikana mutta nyt oli aika sopimuksen uudistamiselle. Uhkavaatimuksena Tammelassa esitettiin kunnan aloittavan neuvottelut Jokiläänin kansalaisopiston kanssa, jolleivät neuvottelut etene.

Wahren-opiston rehtori Jukka Nummelin sanoo neuvottelujen sujuneen yhteistyön hengessä. Sopimusluonnos on esillä kaupunginhallituksessa maanantaina ja lopullisesti kaupungin osalta sen hyväksyy kaupunginvaltuusto. Tammelan puolesta sopimusluonnos on jo hyväksytty.

Nummelin arvioi, että sopimuksen myötä opetustuntien määrä kaksinkertaistuu Tammelassa, yhteensä noin 1000 tuntiin vuodessa. Opetusta pyritään järjestämään kuntien asukaslukujen suhteessa.

Uusiksi menee myös valtionosuuksien jakaminen. Jatkossa myös Tammela saa osuutensa valtionosuuksista. Nummelin arvioi, että opetusministeriö ei todennäköisesti lähde muuttamaan jakoperusteita kesken vuotta, jolloin uusi rahoitusmalli valtionosuuksien jakamisesta tulisi voimaan vasta ensi vuoden alusta.

Asia selkeytyy kun uudet sopimusjärjestelyt lähetetään opetusministeriöön hyväksyttäväksi. Kevät alkaa olla kuitenkin pitkällä, kun kaupunginvaltuusto saa asian hyväksyttäväksi ja lainvoimaiseksi.

Vielä voimassa olevan sopimuksen mukaisesti Tammela on maksanut Forssalle kansalaisopistotoiminnan järjestämisestä melkoisesti. Viime vuonna summa oli vajaat 80000 euroa ja vuonna 2015 lähestyttiin 100000 euroa.

Nummelin sanoo keskustelujen jo käynnistyneen kurssitarjonnan lisäämisestä Tammelassa. Korteniemeen on kaivattu erilaisia kursseja. Esillä on ollut myös sukututkimus, tietojenkäsittelyn opetus, jumpat ja kieliryhmät.

-Tekstiilipuoli kudonnasta ompeluun sekä puutyöt ovat olleet hyvin edustettuna Tammelassa. Teurolta löytyy jo tällä hetkellä englanninryhmä. Opetusta on toivottu lisää myös kyliin, Nummelin sanoo.

Tammelan sivistystoimenjohtaja, Wahren-opiston Tammelan yhdyshenkilö Mari Haapanen sanoo opetusryhmien olemassaolon mahdollistuvan vain aktiivisten kurssilaisten kautta. Muutamalle kiinnostuneelle ei kursseja lähdetä räätälöimään.

Kurssitarjonnan kasvu Tammelassa voi johtaa tilanteeseen, että forssalainen kurssilainen voi joutua matkaamaan kurssille Tammelaan.

Haapasen mukaan kuntaraja ei voi olla este kurssien järjestämiselle. Haapanen arvioi, että kuntien verokertymien pienentyessä resurssit on voitava käyttää tehokkaammin myös kansalaisopistojen toiminnassa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti