Lounais-Häme

Wahren-opiston ja Forssan yhteislyseon yhdistymistä mietitään vielä – opistolta vastustusta

Forssan yhteislyseon ja Wahren-opiston hallinnollista yhdistymistä suunnitellaan yhä kaupungin sivistyslautakunnassa.

Asiaa valmisteli keväällä työryhmä, jossa kerättiin yhdistymisen hyötyjä ja haittoja. Mahdollisuuksia ja hyötyjä nähtiin jonkun verran enemmän kuin haittoja, kertoo sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen.

-Jos yhdistyminen toteutuu, niin kansalaisopiston toiminta jatkuu toimintana, jota säätelee oma lainsäädäntö, omat henkilöstöä koskevat sopimukset ja rahoitus, kuten myös lukiossa. Kyse on enemmänkin hallinnollisesta yhdistymisestä. Sitä kautta haetaan synergiaetuja, joita tässä voisi olla.

Suunnitelman mukaan yhdistyminen tapahtuisi 1.1.2019. Taustalla on mm. Wahren-opiston rehtori Jukka Nummelinin eläköityminen kesällä 2018.

-Yhdistyminen tuo lähemmäksi monta sellaista osaamista, joita lukiolla ei niin ole, kuten kädentaitoihin liittyviä asioita. Hyötyjä voi myös tulla vieraista kielistä ja tilojen käytöstä. Voidaan tehdä yhteisiä ryhmiä tai hyödyntää opettajia.

 

Torstaina sivistyslautakunnan kokouksessa asiasta tehtiin muutettu päätösesitys. Yhdistymisasiaan siis palataan vielä syyskuun kokouksessa.

-Silloin käydään vielä keskustelua kuvataidekoulun ja musiikkiopiston jatkosta asiassa. Harkitaan miten toimijat, jotka ovat jo Wahren-keskuksessa, turvataan ja varmistetaan.

– Mitään tavoitteellista ei ole, katsomme vain siitä näkökulmasta asiaa. Lautakunnan tahto on, että päätöksiä tehdään nyt ja mihinkään monikuukautisiin selvitystöihin ei lähdetä. Käydään keskustelua, mikä on kuvataidekoulun ja musiikkiopiston yhtymäkohta isossa kuvassa ja mikä niiden jatkokehittely mahdollisesti voisi olla, Pynnönen toteaa.

 

Suunnittelua tekevässä työryhmässä Forssan yhteislyseota edusti Jari Isotalo. Asiasta ei ole herännyt lukion puolella sen suurempia tunteita, Isotalo kertoo.

-Positiivinen vaikutus voisi olla se, että ehkä Wahren-opiston kielikursseista tulisi ihmisiä lukion kursseille jatkamaan lyhyen kielen opintoja pidemmälle. Saisimme silloin enemmän opiskelijoita ja kurssit toteutuisivat helpommin.

 

Wahren-opistossa yhdistyminen on saanut puolestaan vastustusta osakseen. Työryhmässä opistoa edustanut kieltenopettaja Kirsi Vikman kertoo, että yhdistyminen on herättänyt huolta.

-Sisällöllisesti oppilasaines on lukiossa ja kansalaisopistossa erilaista. Kaikki opiskelijat opistolla eivät välttämättä halua niin tiivistahtista opiskelua mitä lukiossa.

-Meiltä käy jonkun verran kieltenopiskelijoita lukion kursseilla, mikä tarkoittaa, että siellä pitää pystyä käymään esimerkiksi kolmesti viikossa päiväsaikaan. Tämä ei kaikille aikuisopiskelijoille ja eläkeläisille käy.

Vikmanin mukaan yhdistyminen otettiin esiin äkkinäisesti. Opistolla olisi kaivattu enemmän tietoa siitä, mitä yhdistyminen lopulta tuo sen käytännön toimintaan.

-Opistolla kuviteltiin jossain vaiheessa, että kielten tuntiopettajamme irtisanottaisiin, koska heidät palkataan vain vuodeksi kerrallaan. Moni pätevä tuntiopettaja alkoi pelätä pestinsä menettämistä. Sitten kävi ilmi lukion rehtorilta, että siitä ei ole kyse.

 

Opiston ilmaisuaineiden opettaja Eliisa Lintukorpi toimi Vikmanin varajäsenenä työryhmässä. Lintukorpi kirjoitti aiemmin Forssan Lehteen mielipidekirjoituksen, jossa hän ehdotti opiston yhdistämistä lukion sijasta sen toisten yhteistyökumppaneiden, Forssan musiikkiopiston ja kuvataidekoulun kanssa.

-Miellän opiston myös kulttuurilaitokseksi. Vaikka meillä on opinnollinen tarkoitus, niin myös ihmisten osallisuuden ja elämän mielekkääksi kokemisen mahdollisuus harrastamalla on kulttuurityötä.

-Taidekoulujen avoimet osastot ovat harrastustoiminnan puolelta kuten mekin. Seudullisuus kuuluu myös musiikkiopistolle ja kuvataidekoululle. Lisäksi meillä on yhteisiä opettajia.

Uudet rakenteet ovat Lintukorvesta tervetulleita, mutta hän ihmettelee asian nopeaa edistämistä sekä epämääräisiä perusteluja ja sopimuksia.

-Ongelma on se, ettei pohdita vaihtoehtoja ja kokonaisuutta.

-Minusta asiaa on lähdetty purkamaan väärästä päästä, hallinto edellä. Jos lähdettäisiin miettimään opiston koko tehtävää kansalaisen näkökulmasta, koko opiston tehtävän määrittelyn kautta ja sitten vasta hallintoa, niin oltaisiin toimivan hallintorakenteen tiellä. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/49662-forssan-yhteislyseon-johtokunta-kannattaa-lukion-ja-wahren-opiston-hallinnollista

 

Wahren-opisto ja Forssan yhteislyseo
Suunnitelman mukaan oppilaitosten hallinnon yhdistyminen on tarkoitus toteuttaa 1.1.2019.Keskustelua opiston ja lukion yhdistämisestä on käyty Forssassa jo vuosia. Suunnilleen kaksikymmentä vuotta sitten opiston ja lukion hallinto toimivat saman varjon alla.Forssan yhteislyseon hallinnossa ovat mukana myös Jokioinen, Tammela ja Humppila. Wahren-opisto tekee puolestaan yhteistyötä Tammelan kanssa.Yksi vaihtoehto Wahren-opiston kanssa yhdistymiselle oli Jokiläänin kansalaisopisto Jokioisilla. Jokilääni-opisto on kuitenkin ilmoittanut haluavansa jatkaa omillaan.Sivistysjohtaja Jarmo Pynnösen mukaan yhdistymisen tavoitteena on molempia hyödyttävä yhteistyö: "Kansalaisopistojen rahoitus on murroksessa, kun valtionosuudet vähenevät" (Forssan Lehti 31.12.2017). 

Uusimmat

Fingerpori

comic