Lounais-Häme Tammela

Wahren-opiston maalauspiiriläisten kevätkatselmuksessa kaaos muuttuu harmoniaksi

Wahren-opistossa ammennetut opit esittäytyvät Tammelan kunnantalossa.
Pävi Krooks-Sorri (lähinnä sermiä), Pirkko Paara ja piirin ohjaaja Pirkko Teräväinen Wahren-opiston maalauskurssilaisten kevätnäyttelyn pystytystalkoissa. Kuva: Tapio Tuomela
Pävi Krooks-Sorri (lähinnä sermiä), Pirkko Paara ja piirin ohjaaja Pirkko Teräväinen Wahren-opiston maalauskurssilaisten kevätnäyttelyn pystytystalkoissa. Kuva: Tapio Tuomela

Vesiväri, akryylimaali, peiteväri, tussit, pastelliliidut. Leikkaa ja liimaa -menetelmääkään ei ole unohdettu. Niistäkin on Wahren-opiston maalauksen päiväpiiriläisten syyskausi 2018 ja kevätkausi 2019 tehty yhdeksän tekijä voimin.

– Kaikin tavoin aktiivista ja innokasta joukkoa, yhdistävänä voimanaan rakkaus kuvataiteeseen. Olen ylpeä heistä, kehuu ryhmää opettajan ominaisuudessa vetänyt Pirkko Teräväinen.

 

Eikä kehu katteettomasti. Asian voi todeta Tammelan kunnantalon ala-aulassa, jonne ripustamassaan näyttelyssä joukko esittelee lopuilleen kallistuvan lukuvuoden satoa.

Paikka palvelee ensimmäistä kertaa piiriläisten näyttelymiljöönä ja soveltuu Teräväisen mukaan hyvin tarkoitukseensa.

Hän on tullut tänä keväänä toimineeksi Wahren-opiston maalauksen päiväpiiriläisten ohjaajana kuusi lukuvuotta. Piirin oppilaisiin Pirkko Teräväisen opetuksessa koko hänen ohjaajakautensa kuulunut Marjut Carlstedt muistelee taakse jäänyttä jaksoa kokemuksiltaan antoisina.

Ohjaajan ohella hän antaa kiitosta kanssapiiriläisilleen.

– Totta kai opettajalla on aina tarjolla neuvoja, ideoita ja aiheita, joita ei tulisi omia aikojaan huomanneeksi.

– Toisaalta myös maalauskavereilla on aina kullakin omat tapansa ja tyylinsä. Näin ollen myös heistä tarttuu aina mukaan kokeiltavaksi virkistäviä vinkkejä, Carlstedt summaa.

 

Karoliina Kiiskisen balettitanssijatutkielma ansaitsee oman huomionsa. Kuva: Tapio Tuomela
Karoliina Kiiskisen balettitanssijatutkielma ansaitsee oman huomionsa. Kuva: Tapio Tuomela

 

Riitta Raunio-Wuoltee laskee harrastaneensa kuvataidetta Wahren-opiston maalauspiirissä pariinkin eri otteeseen, joista ainakin kolme viimeistä talvikautta on jättänyt mukavia muistoja Pirkko Teräväisen ohjauksessa.

– Kun ryhmä pelaa tämän joukon tavoin yhteen, tarjolla on todellista mielen terapiaa, hän tiivistää sanomansa.

Yhtenä päätökseensä kallistuvan kauden mieleen painuneena kokemuksena Riitta Raunio-Wuoltee muistelee vasemman käden piirustusharjoitusta.

– Se vasta kivaa olikin huomata, että kun oikea käsi tekee niin kuin käskee, niin vasen käsi tekee niin kuin se itse tahtoo.

 

Eri näkemyksille on sijansa maalauspiiriläisten näyttelyssä. Kuva: Tapio Tuomela
Eri näkemyksille on sijansa maalauspiiriläisten näyttelyssä. Kuva: Tapio Tuomela

 

Vaikutteita ja harjoitusta ilmaisuunsa piiriläiset ovat ammentaneet myös abstraktiosta aiheenaan kaaos, joka muuttuu harmoniaksi esimerkiksi vastavärejä käyttäen, vanhojen valokuvien pohjalta yhtä sävyä käyttäen maalatuista valöörivaihteluista sekä sekatekniikalla toteutusta kollaasista alkunaan lehtileike.

Syyspuolen ohjelmaan kuului muun ohella rentoutusharjoitus, jossa aiheen pääsi valitsemaan kalasta tai linnusta. Siinä tavoiteltiin puoliabstraktiota jatkuvan viivan muodossa.

Uudelleen maalauspiiriläisten matkaan palannut Pirkko Paara toteaa huomanneensa saamansa opin myötä paljon toistetun viisauden, jonka mukaan tieto lisää tuskaa pitävän kuvataiderintamallakin paikkansa.

Ryhmä on kokoontunut kuvataiteen merkeissä kerran viikossa kolmeksi tunniksi kerrallaan.

– Olen parempi ripustaja kuin piirtäjä, Pirkko Paara määritteli Tammelan kunnantalolla näyttelyn pystytystalkoissa nykytilannettaan. FL

Wahren-opiston maalauksen päiväpiirin kevätnäyttely on esillä Tammelan kunnantalon ala-aulassa 26.4. asti.

 

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic